
Spanakopita of hoe je spinazie nog lekkerder maakt
Zo simpel dat het bijna niet meer leuk is. Maar wel heel erg lekker. Ken je dat? Spanakopita is zo’n gerecht. De naam is moeilijker dan de bereiding. Eerlijk is eerlijk, het is wel even een werkje. Maar niet moeilijk! Kleine kinderen in huis? Laat ze het filodeeg bekwasten, ze zullen het geweldig vinden.
Spanakopita is een Griekse variant van börek (boureki), een gerecht uit de keuken van onder meer Turkije en de Balkan, waarbij filodeeg wordt gevuld met vlees, kaas en/of groente. Börek kan worden gezien als verre nazaat van het oud-Romeinse Placenta en kent vele varianten, waar ik binnenkort nog op terug zal komen, want met filodeeg zijn heel lekkere dingen te maken…
Zoals veel hartige taarten is ook deze Griekse spinazietaart relatief eenvoudig. Met een paar ingrediënten heb je een heel smakelijk resultaat. Ik haal filodeeg uit de koeling bij de Marokkaanse supermarkt, dus geen gedoe met ontdooien.
- 8 vellen filodeeg (knip ze vierkant)
- 800 gr diepvriesspinazie (grof of fijn gehakt)
- 250 gr feta (of Turkse harde witte geitenkaas)
- 3 kleine eieren
- 1 ui, fijngesnipperd
- 3 tn knoflook, geperst of fijngehakt
- paar takjes verse dille, fijngehakt
- witte peper
- 25 gr + 75 gr boter (of ghee), gesmolten
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit 25 gram boter in een pan en bak de uien glazig. Laat de knoflook een minuut of twee meebakken.
Voeg de spinazie toe en het geheel even goed doorwarmen.
Als de spinazie warm is, laat je deze uitlekken in een vergiet. Druk de spinazie aan met bijvoorbeeld een aardappellepel om zoveel mogelijk vocht te verliezen.
Laat de spinazie afkoelen.
Prak de kaas een beetje fijn met een vork.
Hak de dille fijn als je dat nog niet gedaan hebt.
Kluts 3 eieren los en meng de dille en de kaas er doorheen. Roer volgens telkens een schep afgekoelde (of lauwe) spinazie door het eimengsel. De spinazie mag niet te warm zijn, anders begint het ei alvast te stollen.
Smelt 100 gram boter en haal van het vuur.
Pak de filodeeg uit en leg deze tot gebruik onder een droge theedoek.
Beboter een lage ronde bakvorm van 24 cm.
Pak een vel filodeeg en kwast deze in met boter. Leg het vel in de vorm en zorg dat het goed in de vorm ligt. Doe dit met nog vier vellen.
Schep nu het spinaziemengsel in de vorm, verdeel het en vouw de overhangende stukken filodeeg naar binnen toe.
Pak weer een vel filodeeg en kwast deze in. Leg het vel over de vorm en druk het voorzichtig aan. Snij het overtollig deeg weg. Doe dit ook met de andere twee vellen.
Snij voorzichtig met de een scherp mes (geen kartelmes) zes punten in de spanakopita. Dit vergemakkelijkt straks het snijden. Op de foto heb ik de helft van de taart gesneden, de andere helft niet. De ongesneden helft ziet er fraai uit, maar de bovenste laag zal heel makkelijk breken. Dat is een beetje zonde.
Bak de spanakopita 30 minuten in het midden van de oven en laat ‘m daarna nog 10 minuten staan.

De spanakopita kun je zowel warm als koud eten, maar lauw is eigenlijk het lekkerste. Laat hem dus na het bakken een uurtje staan en serveer hem met tzatziki. De volgende dag ook lekker, eventueel opgewarmd in de oven.
Tzatziki
- 300 ml Griekse yoghurt
- 2 kleine komkommers of een halve grote komkommer
- 3 tn knoflook
- olijfolie (extra-virgin)
- 2 takjes dille (optioneel)
- sap van een halve citroen
- zout
Doe de yoghurt in een kom.
Was de komkommers en rasp ze. Knijp het vruchtvlees zo goed mogelijk uit en meng het door de yoghurt.
Hak de dille en de knoflook fijn en meng het door de yoghurt, samen met het citroensap en een scheutje olijfolie. Breng op smaak met een beetje zout.
Laat de tzatziki een uur of twee op smaak komen in de koelkast.