Sperziebonen met rijst, tomaat, feta en noten

Sperziebonen met rijst, tomaat, feta en noten

Aangezien we nauwelijks vers eten voor komende dagen al van te voren halen, en daardoor zo’n beetje elke dag moeten bedenken wat we ’s avonds willen eten, houden we als van zelf ‘wat zullen we vanavond eten’ sessies.

Zo’n sessie kan op elk moment ontstaan, dus wie toevallig aanwezig is op de discussieplek, die denkt hardop mee. En regelmatig heeft iemand al zitten nadenken en meldt simpelweg wat die ’s avonds voor ons gaat koken. Alleen voor belangrijke maaltijden met vaak meerdere gangen wordt de sessie van te voren aangekondigd en zo gepland dat iedereen kan komen.

Eigenlijk probeer ik altijd wel bij die ‘wat zullen we vanavond eten’ sessies te zijn. Over eten nadenken en discussiëren is hartstikke leuk. En ben ik er niet bij dan is de keuze een verrassing. Ook leuk.

Bij de sessie van deze maaltijd werd meteen verse sperziebonen gemeld. Nu ben ik bezig met een recept voor een Griekse fasolakia lathera maaltijd met sperziebonen, dus meteen verteld dat deze maaltijd anders moest worden.

Dus geen combinatie van aardappels, verse tomaten en uien. Ook geen olijfolie, laurierbladeren en knoflook.

De volgende opmerking was, nou, dan doen we het toch zonder al deze ingrediënten!

Omdenken. Geen aardappelen werd rijst. Geen verse tomaten werd zongedroogde tomaten. Wel vlees werd bacon. Wel kaas werd feta. Geen noten werd 2 soorten noten. En toen hadden we ineens een maaltijd.

Nog niet opeten

 • 600 gram verse sperziebonen
 • 300 gram witte rijst
 • 150 gram bacon-reepjes
 • 100 gram zongedroogde tomaten, niet in olie
 • 80 gram Griekse feta kaas
 • handvol hazelnoten
 • handvol cashewnoten

Aan het werk

Kook de sperziebonen in 15 minuten gaar.

Kook de rijst gaar volgens voorschrift.

Bak de bacon-reepjes volgens voorschrift.

Snij de gedroogde tomaten in stukjes.

Verhit een brede koekenpan, zonder vet of boter, en rooster de noten een paar minuten, onder langzaam roeren. De hazelnoten en cashewnoten niet mengen. Ze moeten ook heel blijven. Verhit tegelijkertijd de stukjes tomaat in de brede koekenpan zodat die stukjes warm worden.

Meng de bacon en de hazelnoten door de rijst. Meng de cashewnoten en de stukjes tomaat door de sperziebonen.

Verdeel de rijst en de sperziebonen over een helft van de borden.

Verbrokkel de feta boven de sperziebonen.

Resultaat

Allemaal andere smaken, elke hap is anders.

Een deel van de medebewoners deed eerst nog wat ketjap manis door de rijst, voordat de rest erdoor werd gemengd.

 

5 gedachten over “Sperziebonen met rijst, tomaat, feta en noten

 1. Hoi BroeR, leuk om te lezen hoe dat bij jullie gaat. Wij hebben wel een planning en de meeste verse producten voor een week in huis. Onze koelkast heeft een zgn biolade van 0 graden. Zelfs na twee weken vakantie is bijna alles nog fris en niet verlept. Ik zou dit gerecht zelf gemaakt kunnen hebben, maar dan met zilvervliesrijst voor mij en zonder noten voor mijn man. Wij gaan vanavond een ‘captain’s dinner’ eten. Mijn man maakt het klaar, hij is van de afdeling speklapjes!

   1. Zoals bij veel gerechten hebben wij hier onze eigen draai aan gegeven en eten het met speklapjes ipv zout vlees. En je zal tijdens het opzoeken ook wel veel variaties tegengekomen zijn. Ik ben benieuwd of jij of Damten het ook eens gaan maken en er misschien een blogje over schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *