Spinazie met ei, maar dan anders.

Spinazie met ei, maar dan anders.

Spinazie met ei, ik at het als kind al graag. Al gebruikte onze moeder beschuit om het vocht wat te binden. Spinazie a la crème aten we gelukkig niet. Vaak kwam de spinazie rechtstreeks van het land, van familie.

Spinazie en kaas is ook een gouden combinatie. De ultieme combinatie moet dan wel spinazie met ei én kaas zijn. Die ontdekte ik overigens pas later, in mijn studententijd. Feta doe het goed, maar ook een sterke blauwschimmelkaas als Roquefort of Gorgonzola. Maar ook, gefermenteerde tofu, een Chinese versie als het ware. Eén of twee fijngeprakte blokjes door de spinazie hebben een vergelijkbare smaaksensatie als een scherpe blauwschimmelkaas.

Spinazie wordt gegeten in verschillende varianten in tal van culturen. In China eten ze Poi Choi, Kangkung (waterspinazie) of Hin Choy (klaroen). Poi Choi en waterspinazie staan hier regelmatig op tafel. Snel te bereiden en bovenal lekker. Klaroen heb ik bij mijn weten nog niet gegeten, maar ik kan mij vergissen. Turkse spinazie komt oorspronkelijk uit Perzië en lijkt verdacht veel op Poi Choi. Eventuele verschillen proef ik ook niet. Daarnaast heb je nog Wilde spinazie, met grovere bladen die minder slinken. Meer afkomstig uit de Zuid-Europese landen. Hoe dan ook, om spinazie kan je niet heen. Zou ik ook niet doen, want het is een hartstikke lekkere groente.

Onderstaand recept is met feta, maar je kunt deze dus gerust vervangen door blauwschimmelkaas of gefermenteerde tofu. Je zult niet teleurgesteld zijn!

 • 1 el arachideolie
 • 1 ui
 • 2 tn knoflook
 • 300 gr verse spinazie
 • 1 tl komijnzaad
 • 1 tl chilipoeder
 • 1/2 tl paprikapoeder
 • 100 gr feta of witte kaas
 • 2 eieren

Verhit de oven voor op 200 graden.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

Verhit de olie in een (hapjes)pan en fruit de ui glazig. Voeg daarna de knoflook met de komijn toe en bak totdat deze beginnen te geuren.

Voeg de chili- en paprikapoeder toe en bak een minuutje mee.

Doe nu in stappen de spinazie in de pan. Wacht met de volgende lading als de spinazie in de pan is geslonken. Bak even goed door. Er mag geen vocht meer in de pan zitten als je klaar bent. Haal de pan van het vuur.

Neem een kleine ovenschaal en leg een laagje spinazie op de bodem. Verkruimel 75 gram van de kaas over de spinazie. Doe de rest van de spinazie in de schaal.

Maak twee kuiltjes in de spinazie en breek een ei in elk van de kuiltjes. Verkruimel de rest van de kaas over de bovenzijde.

Doe de spinazie in de oven voor 20 minuten. Serveer met brood.

 

2 gedachten over “Spinazie met ei, maar dan anders.

 1. Hoi Damten, wat een lekker receptje en doodsimpel. Ik ben ook een liefhebber van spinazie. Vroeger thuis, net als jullie, gekookt met een eitje, nooit a la crème. Ik eet het nu vaak met pasta: de spinazie even in de wok met wat olie, champignons apart bakken met uitje en knoflook, beetje (haver)room erbij en een paar stukjes gedroogde porcini meestoven voor de extra smaak.
  Jouw gerecht ga ik maken en dan bak ik er gnocchi bij denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *