Spinazietaart

Spinazietaart

Ik speel graag met eten, maar na al die jaren kan één ding mij nog steeds niet bekoren, nl. deeg maken. BroeR daarentegen doet volgens mij niets liever. Dus voor wie graag een eigen deeg maakt voor deze spinazietaart, verwijs ik met alle plezier door naar bijvoorbeeld één van zijn quiches. Qua deeg kies ik vaak de makkelijkste weg, nl. diepvriesplakjes of eventueel een (semi-)verse rol deeg. ‘Een recept voor spinazietaart?’, hoor ik je zeggen. Inderdaad. Het internet met z’n ontelbare foodblogs is er al van vergeven, waarom dan nog eentje. Eerlijk gezegd was ik op zoek naar een makkelijk recept. Ik had van alles in huis, maar bijvoorbeeld slechts één ei en geen melk, room of crème fraîche. En aangezien ik net boodschappen had gedaan, peinsde ik er niet over om de zaterdagsupermarkt nog eens binnen te gaan. Bovendien wil ik helemaal geen room of crème fraîche in mijn taart. En zeker geen drie of vier eieren. Uit mijn studententijd weet ik nog wel dat de meeste hartige taarten eigenlijk verkapte omeletten waren met een deegkorst. Dus, nee, dank je. Ik besloot mijn spinaziehapje als basis te nemen voor de taart. Al enige tijd eet ik twee keer per week dit snelle, lekkere en semi-gezonde groentehapje vooraf aan de maaltijd. Vind je de taart niks, stop dan na stap 4 en geniet van de spinazie en de rest van je maaltijd. Wil je een makkelijke maaltijd, haal dan de plakken deeg maar vast uit de vriezer.

 • 1 el arachideolie
 • 2 tn knoflook
 • 2 cm gember
 • 600 gr spinazie
 • 50 gr harde blauwschimmelkaas, bijv. Danish Blue

 

 • 1 el olie
 • 4 plakjes deeg
 • paneermeel of panko
 • 1 ei
 • stukje Bergkäse, Comté of pecorino

 

Snij de knoflook fijn of pers deze.

Verhit de olie in een pan met hoge rand en fruit de knoflook zachtjes. Rasp de gember boven de pan en laat het een paar minuten zachtjes staan onder voortdurend roeren.

Voeg nu een flinke hand spinazie toe en roerbak totdat deze geslonken is. Voeg nu de volgende hand spinazie toe, net zolang tot alles geslonken is.

Wil je dit als voorafje, doe dan een schep spinazie op elk bord en brokkel er wat blauwschimmelkaas over. Klaar!

Wil je een makkelijke taart, haal dan vier plakjes deeg uit de vriezer en laat deze ontdooien. En verhit de oven voor.

Smeer een lage ovenschaal in met wat olie en bekleedt de schaal met het deeg. Prik er wat gaten in met een vork en bestrooi de bodem met een dunne laag panko.

Klop het ei los en roer dit door de spinazie.

Snij/hak de blauwschimmelkaas in kleine stukjes en roer dit ook door de spinazie.

Giet nu het spinaziemengsel in de ovenschaal en rasp nog wat kaas over de spinazie. Dit voorkomt ook dat de spinazie te droog wordt aan de bovenkant.

In de oven voor 30-40 minuten op 200 graden en klaar.

En koud als lunch ook erg lekker kan ik je verklappen.

 

 

 

 

Eén gedachte over “ Spinazietaart

 1. Eenvoudig kan oh zo lekker zijn! Dit lijkt me ook een heel fijn hartig taartje. Het is al weer een poosje geleden dat ik een hartig taartje maakte, ik denk dat deze binnenkort op tafel komt! Groet Nicolet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *