
Spruitjes met tweemaal bereid spek
China meets spruitjes. Op een gegeven moment ga je toch je eigen mix van gerechten maken. Simpelweg omdat je niet altijd de juiste ingrediënten in huis hebt. Wat ik al eerder opmerkte, dat begint in het studentenhuis. En dan komt vanzelf de dag dat je spruitjes eet met dubbelbereid spek. Deze manier van bereiden is een Chinese manier om er voor te zorgen dat de taaiheid van het vet verdwijnt. Zo maakte ik ooit eens een gerecht waarbij het zwoerd van het spek volledig van textuur veranderde en het vet bijna de textuur kreeg van gelei. Verrassend vanaf de eerste hap. Dat soort texturen zijn we niet gewend. Het spekvet in dit gerecht verdwijnt voor een groot deel bij de bereiding, vooral in de tweede stap, dus wees niet te benauwd over de hoeveelheid vet. Door deze manier van bereiden blijft het vlees soepel en zacht.
- 400-600 gr buikspek met zwoerd of speklappen
- 3 schijven gember
- 4 lenteui in stukken van 4 cm
Kook het spek in genoeg water zodat het net onderstaat voor een minuut of 10. Haal tussentijds telkens het schuim uit de pan.
Voeg na 10 minuten de gember en lenteui toe en laat dit op het laagste vuur een uur of anderhalf stoven (een half uur minder in het geval van speklappen).
Haal het vlees na afloop uit de pan en laat het iets afkoelen om het te snijden. Snij de buikspek in stukken van 2 tot 3 centimeter breed of de speklappen in even grote hapklare stukken.
- pindaolie
- 4 tn knoflook, fijngesneden
- 1 ui, in dunne ringen
- 1 rode paprika, gehalveerd en vervolgens in dunne repen
- 300 gr kleine spruitjes (grote spruitjes eerst een minuut of 2 koken en dan halveren)
- 2 el hoisinsaus
- 2 el toban jiang (sichuan chilibonensaus)
- 2 el shaoxing
- 2 el water
- 1 tl sojasaus light
- 1 tl suiker
Verhit wat olie in de wok en roerbak het vlees rondom bruin. Hierbij verdwijnt een deel van het vet, vooral als je buikspek gebruikt.
Haal het vlees uit de pan, laat het uitlekken en maak de wok schoon.
Verhit opnieuw wat olie in de pan en roerbak de knoflook, ui, paprika en spruitjes gaar. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en het vlees. Laat het een paar minuten op laag vuur staan, zodat alles goed mengt en warm wordt.
Serveren met rijst of als maaltijd op zich.