Spruitjes, variant 576

Spruitjes, variant 576

Tja. Een jaar geleden at ik nog geen spruiten. Kwam gewoon niet in mij op. De lucht van spruiten deed mij gruwelen, maar dat hebben er meer geloof ik. Tot dit voorjaar, toen ik van die kleine spruiten zag liggen. Ergens in mijn achterhoofd was blijven hangen dat je kleine spruiten moest hebben en niet van die grote dikke. Nah, dat moest ik dan toch maar een keertje proberen. Wat kon mij gebeuren, behalve een stinkend huis.
Maar warempel, ik lust blijkbaar gewoon spruiten. Was dat even een openbaring. En met enige regelmaat staan ze op het menu.

Nu stond wel de lucht van (te lang) kokende spruiten mij helder voor de geest, dus gingen ze in de wok. Niet helemaal een succes, want de spruiten bleven wat aan de harde kant. Ik kook ze nu kort voor en roerbak ze vervolgens gaar. In een gietijzeren wok, want dat vind ik in dit geval wat prettiger dan een gewone wok. Maar een gewone wok kan natuurlijk ook prima, of desnoods een hapjespan.

Dit is natuurlijk variant 576 op het idee van spruitjes roerbakken, maar dat mag de pret niet drukken.

Men neme:

 • 250-300 gr kleine spruiten
 • 1 tn knoflook
 • 1 sjalot
 • 75 gr spekjes
 • 2 el sambak badjak
 • 1 el ketjap manis
 • 1 el mirin
 • 1 tl gula djawa
 • 30 gr pinda’s (klein handje)

Kook de spruiten in een minuut of 5-6 beetgaar.

Hak de sjalot en de knoflook fijn.

Olie in de wok en de spekjes bruin bakken. Giet eventueel wat vet af. Knoflook en sjalotje erbij, 20-30 seconden roerbakken en vervolgens sambal er bij. Ook weer een seconde of 20-30.

Spruiten er bij en een 2 minuten roerbakken. Ketjap toevoegen en de mirin. Goed omroeren.

Vuur hoog en dan de suiker toevoegen. Even goed omroeren, dan de pinda’s toevoegen en klaar.

Serveer met gebakken bataat of rijst. Ik ga voor de eerste.

Variant 577 zou dan zijn met een lepel pindakaas i.p.v. de pinda’s. En variant 578, de vega-versie van 576, is dan met gezouten cashewnoten plaats van spekjes. Op het laatst toevoegen, zodat ze warm zijn, maar nog niet zacht. De pinda’s laat je dan weg. En hou je van heet, dan voeg je in variant 579 een klein gesneden rode peper toe met de knoflook en de sjalot. Of een pittiger sambal, dan kan natuurlijk ook.

 

 

2 gedachten over “Spruitjes, variant 576

 1. Oranje bataten zijn inderdaad leuker om te eten! Volgens mij had ik deze bij de Makro gekocht of de toko (in Utrecht that is). Bij de Sligro hebben ze, dacht ik, witte, maar die zijn dan weer bio.
  Een collega haalt oranje bataten bij de AH.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *