Stevig ontbijtje met tortilla, ei, ham en kaas

Stevig ontbijtje met tortilla, ei, ham en kaas

Na afloop van een tortilla/wrap maaltijd waren er tortilla’s over. Die doen we dan normaal gesproken in de vriezer. Maar dit keer werd gemeld “leg maar in de koelkast, maak ik morgenvroeg iets mee”. Onze nieuwsgierigheid was gewekt, maar de student meldde alleen maar “wat, dat zien jullie morgen wel”.

Later bleek dat het was gezien op reddit, op een food subreddit met filmpjes. Blijkbaar werd het voor het eerst gemaakt door chef koks, maar dan als thuisontbijt. Het zal wel. Maar toegegeven, een ei op deze manier verwerken in een wrap is wel heel makkelijk. Geniaal zelfs. Ook nog eens eten zonder morsen, wat bij een normale wrap altijd een uitdaging is.

Tortilla, ei, kaas en ham. Uit een koekenpan die net zo breed is als de tortilla.

Vooral geniaal door de manier waarop je een ei in een tortilla krijgt. Alleen daarom al.

Het is nog vroeg, er werden milde kruiden gebruikt. Dit ondanks de voorliefde van de student voor cayennepeper en chilivlokken. Gedroogde oregano moet zo lang mogelijk mee verwarmen, vandaar dat deze al meteen op het ei werd gestrooid.

Nog niet opeten (per persoon)

  • 1 tortilla
  • 2 eieren
  • plakken ham zonder water
  • geraspte lekkere kaas die goed smelt
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • vers gemalen zwarte peper
  • scheutje arachideolie of klontje boter

Aan het werk

Klop de eieren los.

Verhit de olie en/of de boter in een koekenpan.

Giet de eieren in de pan en zorg dat de hele bodem is bedekt. Strooi de oregano erover heen. Bak de eieren op matig vuur.

Zodra de bovenkant bijna gaar is, maar nog wel een beetje vochtig, de tortilla op het ei leggen en iets aandrukken.

Dan het geheel omdraaien, op je hand of via een bord. Tortilla en ei met elkaar verbonden: geniaal.

Leg ham op het ei en verdeel daar de geraspte kaas overheen.

Dan van 2 kanten de tortilla-randen naar binnen vouwen en plat drukken. De tortilla een beetje bruin laten worden aan beide kanten. Het is klaar als de kaas is gesmolten.

Op een bord leggen en in stukken snijden. Direct serveren.

Resultaat

Stevig ontbijtje. Energie genoeg naar binnen gekregen. Kreeg meteen zin om wat te doen.

Variaties

In plaats van tortilla’s kan je ook wraps gebruiken of zelfs de koude pannenkoeken die je extra hebt gebakken van overgebleven beslag omdat iedereen al vol zat.

Je kunt in plaats van een gebakken ei ook een omelet maken. Die is wel dikker. Dan starten met de grootste tortilla die nog in 1 van je koekenpannen past. Blokjes ham in plaats van plakken ham erop. Nog meer energie.

Voor meer vulling, maak een burrito met ei. Na het omdraaien rijst of bonen, en geruld gehakt erop leggen.

P.S.

Van de medeblogger moet ik altijd tortilla’s van het merk La Morena halen, zodat de supers ze blijven verkopen. Zie ook zijn reactie op Quesadilla’s (met zelfgemaakte salsa). Dat kopen heb ik geen probleem mee, want wij vinden ze ook superlekker. Nu alleen hopen dat ze niet besluiten om met een verbeterde receptuur te komen.

 

2 gedachten over “Stevig ontbijtje met tortilla, ei, ham en kaas

  1. Inderdaad geniaal! Zulke dingen komen steeds vaker voort uit het wereldwijdeweb, leuk! En wat betreft die verbeterde receptuur.. als ik dat op een verpakking zie staan word ik een beetje achterdochtig. Meestal proef ik het namelijk niet terug, maar zie ik de verbetering op de kassabon! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *