Stroopwafel-cake wordt stroopwafel-cheesecake

Stroopwafel-cake wordt stroopwafel-cheesecake

Sinds ik het verzoek om piña colada cake te maken inwilligde mits het een piña colada cheesecake zou worden, kreeg ik steeds meer verzoeken van de huisgenoten om dat soort ombouw recepten te maken. Je geeft ze 1 vinger en ze willen 2 handen.

Met name cheesecake met stroopwafels kwam nogal eens langs als verzoek. Uiteindelijk gecountered met “prima, zeg maar wat ik moet doen”. Gingen ze Reutel naspeuren! Het resultaat is waarschijnlijk daarom een soort van directe mix van onze cheesecake, met alleen digestives koekjes, en onze stroopwafel-cake. Want die beide gerechtjes vinden ze erg lekker.

Omdat grove stukjes stroopwafel naar de bodem zakken tijdens het bakken, hier 2 aanpassingen gedaan. Als ze toch op de bodem gaan liggen, een gedeelte van de stroopwafels in de bodem van koekjes verwerkt. En hier de cheesecake laag gehouden; als de stukjes al bijna op de bodem liggen, is zakken bijna onmogelijk en blijven de stukjes beter in het roomkaasmengsel steken. Laag blijven impliceert hier minder vulling dan in de hoge cheesecake en geen bakpoeder of opgeklopte eiwitten gebruiken.

Nog steeds het lekkerst als de cheesecake een nacht in de koelkast opstijft: stroopwafel-cheesecake.

Nog niet opeten

Voor de bodem

 • 100 gram brosse volkoren digestives koekjes
 • 1 stroopwafel gemaakt met roomboter
 • 60 gram ongezouten roomboter
 • 15 gram kristal of witte basterdsuiker (een flinke eetlepel)

Voor de vulling

 • 3 stroopwafels gemaakt met roomboter
 • 200 gram verse roomkaas
 • 2 kleine eieren
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 40 gram patentbloem
 • 60 gram kristal- of witte basterdsuiker
 • 125 ml slagroom of crème fraîche
 • snufje zout

Aan het werk (20 minuten + 50 minuten)

Laat de slagroom (of de crème fraîche) en de roomkaas op kamertemperatuur komen. Zorg dat de stoopwafels juist goed koud zijn, dan zijn ze gemakkelijker in stukken te breken en te verkruimelen.

Beboter een bakblik met een diameter van 22 centimeter en bedek de bodem met bakpapier. Prik een paar gaatjes in het bakpapier om de hete lucht te laten ontsnappen tijdens het bakken.

Doe 1 stroopwafel in een blender en maak er fijn kruim van. Verkruimel de digestive koekjes en meng ze met het stroopwafelkruim. Smelt de boter in een koekenpan zonder dat de boter bruin wordt. Doe de koekjeskruim, de gesmolten boter en de suiker in een grote kom en meng alles goed door elkaar.

Giet het koekjeskruim in het bakblik. Veel recepten melden dan dat het met de bolle kant van een lepel moet worden aangedrukt, maar dat levert bij mij altijd een loslatende koekkruimelbodem op na het bakken. Ik gebruik de bodem van een ander bakblik met een (kleinere) diameter van 20 centimeter om met enige druk het kruim goed te verdelen en stevig aan te drukken. Het bakblik daarna in de koelkast zetten.

Verwarm de elektrische oven voor op 160°C.

Weeg de bloem en suiker voor de vulling af en zet ze gereed in kommetjes.

Hak of snij de 3 resterende stroopwafels in grove stukken.

Klop de eieren los in een grote kom. Voeg de roomkaas, het vanille-extract en de helft van de suiker bij de eieren. Met een mixer alles 5 minuten lang goed mengen zodat de suiker luchtgaatjes slaat in de roomkaas.

De gezeefde bloem, het zout, de rest van de suiker en de slagroom (of de crème fraîche) bij het eiermengsel doen en met de mixer op een lagere stand heel goed door elkaar mengen. Meng er dan met een spatel de grove stukjes stroopwafel doorheen.

Het geheel in het bakblik gieten en in ongeveer 50 minuten in het midden van de oven bakken. Het is klaar als het buitenste deel van de taart stevig is en het midden van de taart nog een klein beetje heen en weer wiebelt als je de taart voorzichtig schudt. Vanaf 40 minuten testen met een satéstokje: die moet er licht vochtig uitkomen als je die erin prikt.

De taart uit de oven halen en voorzichtig op een tochtvrije plek neerzetten. Na 15 minuten de rand losmaken, desnoods met een heel scherp en dun mes de rand eerst vrijmaken. Laat de cheesecake eerst helemaal langzaam afkoelen op een tochtvrije plek voordat je hem een nacht in de koelkast laat opstijven.

Resultaat

Inderdaad. Een lekker mix van mix van onze cheesecake, met alleen digestives koekjes, en onze stroopwafel-cake. De huisgenoten hebben er kijk op.

Variatie (als bij de stroopwafel-cake)

Zoals altijd, als je smaken mengt worden ze minder prominent. Je kan er stukjes stroopwafel over strooien of er dunne lijntjes karamelsaus overheen schenken.

Ook erg lekker met karamelkoeken. Die zijn ook wat gemakkelijker tot kruim te vermalen.

4 gedachten over “Stroopwafel-cake wordt stroopwafel-cheesecake

 1. Mijn gedachten gaan nu naar: bokkenpootjes cheesecake, café noir for grown-ups cheesecake (incl Tia Maria) en natuurlijk kan een tompouce cheese cake in mijn eigen lijstje niet ontbreken! (voor een tompouce van Hotel New York te Rotterdam of van Bakker Holtkamp in Maassluis mag je me ’s nachts wakker maken, graag zelfs!! ).

  1. Zo, bokkenpootjes, dat is lang geleden! Voor het laatst gegeten ruim voor de extra ‘n’ in de naam. Tia Maria schaar ik in dezelfde categorie als Pisang Ambon en bessenjenever. Die tompouce ga ik op locatie proberen als het weer mag. Ik zag wel dat je de Hotel New York Tompouce thuis kunt maken met het Tompoucenpakket van het hotel (op hun web-site). Wel afhalen dat pakket.

    1. Wat grappig, ik wist niet dat er een zelfmaakset bestaat. Ik woon gelukkig dichtbij genoeg: 10 minuten met de watertaxi vanaf het haventje achter mijn huis, of 30 minuten op de fiets, waarbij ik dan even flink in de pedalen moet op de Erasmusbrug. Maar dat is het dubbel en dwars waard!
     Agent 327 had ik wel eens van gehoord, maar ik las De Olijke Tweeling en dat soort kinderboeken in de jaren 70 van de vorige eeuw. Vond het wel leuk om even te lezen over Agent 327!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *