
Stroopwafelcake voor de visite
Er komt vanmiddag enigszins onverwacht bezoek. En ze schijnen erg van cake te houden. Cakebeslag maken kost een kwartiertje en dan moet de cake nog ruim een uur bakken in de oven. Daarna nog helemaal laten afkoelen anders is het niet te snijden. Als ik nu begin is de cake net op tijd klaar. Een rondje door de voorraadkast laat een halfvol zakje stroopwafels zien. Gisteren gehaald, bijna vers. Stroopwafelcake gaat het dus worden.
De stroopwafel behoeft geen verdere introductie als je in Nederland woont. Maar wacht. Wat is je antwoord op de volgende vragen? Bak je twee wafels en plak je ze met karamelsiroop aan elkaar? Of bak je één wafel, snij je die doormidden, smeer je er karamelstroop op en druk je daarna de twee helften weer tegen elkaar?
De stroopwafel zoals we die nu kennen is in Gouda ontstaan. Een kandidaat voor wie de eerste wafels maakte is bakkerij van Kamphuisen. De nazaten melden nu dat als introductiejaar 1810 wordt aangehouden. Daar wordt verder geen bewijs voor gegeven. Een logischer jaartal is 1853 of later. In 1853 werd de eerste gasfabriek in Gouda geopend. Het echte jaartal is echter onbekend. Nog steeds worden de meeste stroopwafels aangeprezen als Goudse stroopwafels. ‘Goudse’ verwijst dan vooral naar de vulling van karamel en niet naar de plek waar ze worden gemaakt. Vers gemaakt (op de markt) en ter plekke opgegeten zijn ze het lekkerst.
Buiten Nederland waren stroopwafels lang onbekend. Maar tegenwoordig zijn er (Nederlandse) ondernemers die ze in het buitenland maken. Niet altijd onder de naam stroopwafel want dat is onuitspreekbaar Nederlands. Varianten van Dutch waffle, Dutch syrup waffle of caramel cookie waffle worden vaak gebruikt.
Stroopwafels met karamel in een cake. Best Nederlands.
Stroopwafels in een cake kan op veel manieren. Alle stroopwafels in een blender doen en het verkregen kruim door het cakebeslag mengen levert een uniforme cake op. Stroopwafels in grove stukjes hakken en door het cakebeslag mengen is al interessanter, maar die stukjes zakken wel naar beneden. En niet iedereen blijkt de resulterende koekstukjes onderin de cake te waarderen. Daarom hier een combinatie van deze mogelijkheden.
Nog niet opeten
- 6 verse stroopwafels gemaakt met roomboter
- 150 gram patentbloem
- 150 gram witte basterdsuiker
- 150 gram zachte ongezouten roomboter
- 4 eieren op kamertemperatuur
- zakje bakpoeder
Geen vanille. Niet elke cake hoeft te smaken naar vanille.
De hoeveelheden zijn voor in een cakevorm van 30 centimeter lengte.
Aan het werk (15 + 70 minuten)
Zorg dat de stroopwafels goed koud zijn, dan zijn ze gemakkelijker in stukken te breken.
Verwarm de elektrische oven voor op 160°C.
Doe vier van de zes stroopwafels in een blender en maak er fijn kruim van. Hak of snij de twee resterende stroopwafels in grove stukken.
Smelt een klontje boter in een pan en laat het weer wat afkoelen. Beboter de cakevorm met een kwastje goed, ook in alle hoeken. Strooi er wat bloem in en wentel het blik zo dat de hele binnenkant bedekt is met bloem. Overtollig bloem er weer uit kloppen.
Doe de boter en suiker in een kom en mix net zo lang tot het mengsel heel licht van kleur is en het volume bijna is verdubbeld. Dat kan zomaar 6 tot 8 minuten duren.
Klop de eieren één voor één door het beslag en meng het beslag daarna goed door elkaar.
Zeef de bloem en de bakpoeder boven een kom. Meng de bloem door het natte mengsel. Als laatste het kruim van de vier stroopwafels goed door het natte cakebeslag mengen.
Stort het vervolgens in het bakblik en egaliseer de bovenkant.
Bakken in de oven voor 70 minuten. Ik ga voor een krokante korst om wat verder weg te raken van een traditionele cake.
Met nog 20 minuten op de klok de nog niet gebruikte stukjes stroopwafel over de top verdelen maar zo dat de top van de cake zichtbaar blijft. Wat je overhoudt aan koekjes is voor de kok. De cake kan door deze actie wel iets inzakken. Het heeft geen zin om de stukjes stroopwafel op het cakebeslag te leggen vóórdat deze de oven in gaat. Tijdens het bakken zullen ze dan naar de bodem van de cake zinken.
De cake is klaar als een satéstokje er droog uitkomt. Nog niet droog, dan nog eens 10 minuten bakken.
De cake uit de oven na 15 minuten uit het bakblik verwijderen en helemaal laten afkoelen op een rooster.
Resultaat
Yummy cake, ook als de stroopwafels niet uit Gouda komen maar van de markt.
Variatie
Zoals altijd, als je smaken mengt worden ze minder prominent. Je kan er stukjes stroopwafel over strooien of er dunne lijntjes karamelsaus overheen schenken.
Ook erg lekker met karamelkoeken. Die zijn ook wat gemakkelijker tot kruim te vermalen.
Antwoord
In moderne tijden wordt een nog warme wafel horizontaal doorgesneden. Eén helft wordt ingesmeerd met karamelstroop waarna de twee helften weer op elkaar worden gelegd.