
Surinaamse bami goreng
Je kunt het Surinaamse bami goreng noemen, maar veel mensen in Suriname noemen het Javaanse bami. Wat het feitelijk ook is. In twee weken tijd heb ik het drie keer gegeten, allemaal even lekker. Bij een eettentje (‘Kasan’) buiten Paramaribo, op weg naar de Jodensavanne, kreeg ik de lekkerste sambalsaus. Pittig, licht brandend op de lippen, maar niet schroeiend heet. Ik had desondanks genoeg aan de sambal bij het gerecht, onze chauffeur haalde er nog een bakje bij. De kip was overigens ook helemaal goed.
Helaas was er weinig tijd om lokaal echt boodschappen te doen, maar op het vliegveld van Paramaribo vond ik gelukkig nog een flesje ‘Inke’s Peper Sambel – Voor uw bamie en nasie’.
Hoewel in veel Surinaamse recepten zoutvlees, zoutvis of de maggi-blokjes worden gebruikt, is daar hier geen sprake van. Maar het zout zit ditmaal in de ketjap. Je kunt zoete ketjap gebruiken of gekruide ketjap, maar de echte hitte komt van de ‘Peper Sambel’. Ik ben nu al verslaafd aan het spul, maar het probleem is dat ik maar één flesje heb meegenomen. Nu dus kijken of ik een adresje hiervoor kan vinden.
Onderstaande versie is kids-proof, al zou ik de kippenbouten of drumsticks dan wel inkerven en heel laten of kipfilet of kippedijen gebruiken. En door de sambal bovenop de bami te serveren kan een ieder zelf bepalen hoe heet hij of zij het wil eten. De gekruide ketjap kun je kopen in een toko, maar ook snel zelf maken. Neem dan een paar teentjes knoflook, een halve ui en een rode peper (of een madame-jeanette voor durfals) en maak het fijn in een vijzel. Meng het met 1 dl ketjap en verdun het eventueel met wat sojasaus.
Een snel receptje voor komkommers in het zuur. Een dag eerder gemaakt dan nog lekkerder:
- 1/2 komkommer
- 1/2 tl zout
- 1 el suiker
- 5 el azijn
- water
Was de komkommer en snijd deze schuin in plakken van een halve cm. Meng wat (rijst)azijn met water en voeg de suiker en zout toe en alles oplossen (een beetje verhitten helpt). Proef even of het naar smaak is. Leg de plakken komkommer een paar uurtjes in het mengsel.
En dan de kip:
- 500 gr kippenbouten/drumsticks of 300 gr kipfilet of kippedijen
- azijn
- 5 tn knoflook
- 1 tl versgemalen koriander
- 1 tl versgemalen komijn
- 6 el gekruide ketjap
Neem 500 gr kippenbouten, drumsticks of 300 gr kipfilet of kippendijen. Verwijder het vel en eventueel vet en was het vlees met wat azijn. Spoel het af en droog het vlees. Hak de bouten of de sticks in stukken. Snij de kipfilet of dijen in hapklare brokken. Meng het met de knoflook, de koriander, komijn en ketjap en laat het een uurtje of anderhalf staan. Langer mag uiteraard ook.
En dan de bami:
- 3 el olie + 2 el olie
- stukje trassi
- 1 grote kleingesneden ui
- 3 cm laos in dikke schijven of kerf het in
- 500 gr kousenband (vers of diepvries)
- 4 takjes selderij, grof gesneden
- 500 gr eiernoedels
Doe 3 el olie in een grote braadpan en voeg de trassi met de stukken kip toe. Als de kip is bruin gebakken voeg je de ui toe. Doe de deksel op de pan en laat het zachtjes stoven tot de kip gaar is. Voeg eventueel tijdens het stoven af en toe een beetje water toe.
Neem intussen de noedels en maak het klaar zoals op de verpakking beschreven staat. Zet het daarna apart.
Neem de kousenband en roerbak deze in de olie gaar.
Als de kip klaar is (en nog niet van het bot valt) voeg je de mie toe en bakt deze mee. Als het goed opgewarmd is, voeg je de gesneden selderij toe en roer het door. Pan van het vuur en serveren.
Schep op een bord wat bami en leg daar een flinke schep kousenband, een paar stukken kip en twee in repen gesneden komkommer op. En een flinke dot sambal.
Je kan er ook nog bakbanaan of aardappelstokjes bij serveren.