Surinaams broodje gepluisde kip ketjap

Surinaams broodje gepluisde kip ketjap

Surinaamse broodjes heten in Suriname natuurlijk gewoon broodjes. Daar werd ik op dag 1 met een glimlach voor op de vingers getikt. Maar dit keer was ik voorbereid. De eerste keer in Suriname was anders, nu stond het haast ingepland: zoveel mogelijk uitproberen, een ontdekkingstocht langs de Surinaamse keuken.

Hoewel de eerste week nog even gestoeid werd met de lunch, warme maaltijd of niet, de tweede week werd overgeschakeld op broodjes, soep en salades. Met name de broodjes waren favoriet, niet alleen bij mij. Ik heb verschillende broodjes geprobeerd: bakkeljauw, warme vis, gebakken vis, pom, kippenlevertjes, kip ketjap, fa chong en sambal goreng aardappel. Altijd voorzien van ‘peper en zuur’.

Er zijn mij een aantal dingen opgevallen in Surinaamse broodjeszaken. Met name de hoeveelheid zuur. Hier in Nederland krijg je vaak grote plakken ingelegde komkommer met ui, daar een dun schijfje (1-2 mm) samen met wat sliertjes ingelegde ui. Duidelijk wat subtieler. Grappig is ook dat ik geen broodjes kip-kerrie heb gezien. Nu heb ik niet overal het menu even aandachtig bestudeerd (heus!), maar bij in ieder geval twee broodjeszaken ontbrak de kip-kerrie. Overal wel broodjes kerrie-ei trouwens, maar die heb ik dan weer niet gehad. Ook was in ieder geval bij twee broodjeszaken de kip gepluisd in plaats van in stukjes. Een heel andere eetervaring! Ook zag ik geen broodjes garnalen met kousenband, wel broodjes alleen met kousenband. En terwijl je in Nederland nauwelijks broodjes pom kunt krijgen, daar overal, alleen moet je wel op tijd zijn heb ik gemerkt, anders is de pom op. Een broodje pom… je kunt er mij voor wakker maken zo lekker. En broodjes vis kom ik hier ook niet tegen eigenlijk, behalve dan bakkeljauw. Nee, een broodje in Suriname is dan toch niet hetzelfde als een Surinaamse broodje in Nederland. 

Mijn gewaardeerde medeblogger zou natuurlijk graag zien dat ik hier het recept zou delen voor Surinaamse puntjes. Helaas, ik moet hem teleurstellen. Ik hou het bij het beleg. Dit keer kip ketjap, een volgende keer kippenlevertjes en bakkeljauw.

Voor 4-5 broodjes:

  • 400 gr kipfilet
  • 2 el arachideolie 
  • 2 kleine uien
  • 2 tn knoflook
  • 1 cm gember
  • 4 el ketjap (Bongo)
  • 1 el ketjap asin of sojasaus light 
  • optioneel: 1 tl sambal 

Breng 1 liter water tegen de kook aan en voeg de kipfilet toe. Laat deze 30-35 minuten pocheren. Laat het niet koken.

Haal de kip uit het water en laat wat afkoelen. Pluk vervolgens de kip in sliertjes. Gebruik eventueel twee vorken om je op weg te helpen.

Snij de uien in dunne ringen en bak deze glazig in de olie. Blijf intussen de uiringen omscheppen. Voeg de knoflook toe en rasp de gember en bak beide een minuutje mee.

Optioneel is om een beetje sambal mee te bakken als je de kip net wat pittiger wilt hebben. Maar het hoeft natuurlijk niet, want als je de kip straks op je broodje doet met een lik sambal heb je een mooi contrast met de zoet-zoute kip en en scherpte van de sambal.

Voeg nu een handje geplukte kip toe en roer alles goed om. Voeg de ketjap toe en de sojasaus. Roer goed om tot alle kip de saus heeft opgenomen. Voeg nu weer een handje kip toe en herhaal tot je alle kip hebt toegevoegd en de saus verdeeld is over al het vlees.

Snij de broodjes op en smeer een lik sambal op de bovenste helft. Leg een schep kip op de andere helft. Niet te veel, het broodje moet namelijk niet uitpuilen. Verdeel tot slot wat zuur over het vlees, ook hier niet teveel.  Beleg vervolgens de rest van de broodjes.

Kip over? Bewaar het voor de volgende dag en warm het dan even op. 

4 gedachten over “Surinaams broodje gepluisde kip ketjap

  1. Hoi Damten, leuk om te lezen dat de broodjes in het land waarvan ze de naam dragen toch anders zijn dan hier. Ik eet ze niet vaak, maar mijn man eet er toch zeker wel twee keer per maand een, meestal char siu. De zaak waar we vaak komen is altijd druk, het spreekwoord met de warme broodjes en de toonbank komt hier vandaan denk ik 😉. Deze week andijviestamppot met een gehaktbal, pastabroccoligratin en gebakken aardappels op zijn Duits (met spekjes en ui) met rodekoolsla en broccoli. Fijne eetweek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *