Surinaamse BB met R

Surinaamse BB met R

Bruine bonen zou je misschien niet direct verwachten in Suriname. Toch is het niet vreemd gezien de lange relatie met Nederland. Gedroogde bonen gingen standaard als voedsel mee op de lange zeereizen van de WIC (het Atlantische broertje van de VOC), zo ook naar Suriname. Het grappige is dat de bruine boon een variëteit is van de gewone boon (Phaseolus vulgaris), die afkomstig is uit Midden-Amerika. Zo vreemd is het dus eigenlijk niet om in Suriname bonen te eten. Naast bonen ging ook gepekeld vlees mee op de zeereizen. Door het vlees te zouten werd de bacteriegroei gestopt en bleef het vlees in tonnen lang houdbaar op de schepen. Gepekeld vlees en bruine bonen vinden elkaar in BB met R, bruine bonen met rijst.

Het zoutvlees, zoals gepekeld vlees in Suriname heet, is mogelijk een combinatie van het pekelvlees uit de Joodse keuken en gepekelde vlees zoals de zeelieden dat meenamen op hun reizen.  Al is de Joodse link niet vanzelfsprekend. Het bekendste Joodse gepekelde vlees is pastrami, populair in New York, waar het in de negentiende eeuw door Roemeense immigranten werd geïntroduceerd. De Roemenen pekelen het vlees niet alleen, ze kruiden het ook. Het zoutvlees in Suriname is doorgaans echter alleen gezouten en niet gekruid. Dat is ook niet logisch, want om het zoutvlees te gebruiken, moet het eerst ontzout worden. Toch is er mogelijk wel een Joodse link: de eerste Surinaamse Joden waren gevluchte Sefardische Joden uit het zuiden van Europa, maar niet lang daarna kwamen ook armere Asjkenazische Joden hun geluk beproeven in Suriname en deze Asjkenazische Joden kwamen oorspronkelijk uit Oost-Europa. Het gebruik van gepekeld vlees zal hen niet vreemd zijn geweest.

Veel Surinaamse gerechten gebruiken meerdere bouillonblokjes en daarmee ook veel zout. Dat kan best wat minder. Gebruik eventueel een bouillonblokje of wat bouillonpoeder en breng het op smaak met zwarte peper en nootmuskaat. Eventueel voeg je een laurierblaadje toe. Je kunt het bouillonblokje ook weglaten. Eerlijk gezegd vond ik de toevoeging van extra zout niet nodig.

Zoutvlees moet je dus eerst ontzouten om het te kunnen bereiden. Snij het vlees in stukken en laat het een kwartiertje zachtjes koken in een bodempje water. Vervang het water en laat het nog eens een kwartiertje zachtjes koken. Vervolgens kun je het verder bereiden. Naast zoutvlees bevat BB met R vaak keukenham, een gepekelde ham die je ook eerst moet ontzouten, stukken kip of… een Hollandsche rookworst.

  • rijst
  • 2 el olie
  • 1 grote pot bruine bonen
  • 250 gr zoutvlees
  • 1 rookworst of 250 gr kip (in hapklare stukken)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 blik tomaten in stukjes, of 3 fijngesneden tomaten
  • 2 tl suiker
  • 2 takjes selderij (in stukjes gesneden)
  • 1 Madame Jeannette
  • zwarte peper
  • nootmuskaat
  • evt. zout

Stoom (of kook) de rijst. Houd de rijst vervolgens warm.

Snij het vlees na het ontzouten in stukjes en bak het in de olie, samen met de ui en de kip. Als de ui glazig is, voeg je de fijngesneden tomaten of het blik tomaten toe. Bak deze een paar minuten mee.

Gebruik je een rookworst in plaats van een kip, verhit deze dan in een pan met water. Snij de rookworst vervolgens in plakjes en voeg die op het laatst toe aan de bruine bonen.

Voeg de bruine bonen toe aan het vlees-ui-mengsel met de selderij, de suiker, zwarte peper, nootmuskaat en de hele peper. Voeg nog een kopje heet water toe en laat de bonen zachtjes pruttelen, totdat het vocht gebonden is, 30-45 minuten. Zorg dat de peper heel blijft, anders wordt het gerecht al snel veel te heet. De peper moet tijdens de bereiding vooral zijn aroma afgeven, niet zijn hitte.

Serveer met rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *