Surinaamse kip met gemengde gember

Surinaamse kip met gemengde gember

Ik zat nieuwsgierig te wachten toen ik de kip met gemengde gember had besteld. In Nederland at ik het alleen uit mijn eigen keuken. In een restaurant ben ik het nog niet tegengekomen.

Er zijn grofweg twee verschillende recepten, eigenlijk een snelle en eentje waar je wat meer tijd voor nodig hebt. Beiden recepten zijn even makkelijk. Heb je de tijd, dan laat je de kip (heel, in stukken of alleen het vlees) een dagje marineren in knoflook, gember, oestersaus, vijfkruidenpoeder en sojasaus. In de snelle versie staat het gerecht in een half uur op je tafel.

Mijn recept is de snelle versie, zoals er meer op internet te vinden zijn. Er zijn wat kleine variaties, met ketjap in plaats van oestersaus bijvoorbeeld, maar de meeste recepten lijken verdacht veel op elkaar. Ergens zal er waarschijnlijk een ‘moederrecept’ zijn. Maar nu dus in Suriname. Of dat nu de oorspronkelijke herkomst is van dit gerecht weet ik niet, de Chinese invloeden zijn er overduidelijk.

Te beginnen met de fabrikant: Mee Chun. Vroeger was het ingelegde zoetzuur alleen verkrijgbaar in blikjes, maar tegenwoordig ook in glazen potten van 250 of 475 gram. Het bevat stukjes gember, sjalot, papaya, komkommer en wortel ingelegd in azijn, suiker en zout. De gembersmaak overheerst, met name in het vocht. Je kunt het fijnsnijden, maar zelf vind ik juist die grotere stukken zo lekker in het eten.

Een eigen toevoeging is soms wat extra stemgember. Nadeel van kant-en-klare potjes pickles is namelijk dat je geen controle hebt over de inhoud. En soms valt het aantal stukjes gember wat tegen. Nu is stemgember qua smaak anders dan ingemaakte gember uit de potjes, toch is het een smakelijke aanvulling.

Met kippendijen is het vlees iets malser, maar het kan ook heel goed met kipfilet. Ik gebruik mijn favoriete ketjap, maar oestersaus is misschien wat meer oorspronkelijk.

  • 2 el arachideolie
  • 600 gr kipfilet of kippendijen
  • 2 kleine uien
  • 3 tn knoflook
  • 4 el ketjap (Bongo)
  • 1/2 tl vijfkruidenpoeder
  • 250 gr mixed pickles
  • Optioneel: 3-4 gehalveerde bolletjes stemgember
  • 200 ml water

Halveer de kipfilet in de lengte. Doe dit bij een dubbele filet twee keer. Snij de filet in schijfjes van een centimeter. Gebruik je kippendijen, dan zijn die te grillig om er schijfjes van te snijden. Snij er dan gelijkmatige stukjes van.

Snij de uien grof en hak de knoflook fijn.

Laat de pickles uitlekken, maar bewaar het vocht.

Verhit de olie in een pan en bak de ui glazig. Voeg de knoflook toe en bak deze een minuut of twee mee.

Voeg het vlees toe en bak totdat het aan alle kanten gegaard is.

Voeg de ketjap toe met het vijfkruidenpoeder en voeg zoveel water toe dat het vlees half onder staat. Laat de kip nu in 15-20 minuten garen.

Voeg de pickles toe en laat deze een minuut of drie meestoven. Gebruik je extra stemgember, voeg deze dan ook toe.

Doe tot slot nog het vocht uit het potje bij de kip.

Heb je iets teveel water toegevoegd, dan kun je het vocht nog een beetje indikken met een beetje maizena in wat koud water.

Serveer met gebakken rijst en verse kousenband.

Heb je kans om verse kousenband te kopen, benut die dan. Uit de vriezer is kousenband weliswaar spotgoedkoop, maar omdat de groente veel vocht bevat, is de bevroren kousenband heel waterig en niet te vergelijken met verse kousenband. De stevige structuur onderscheid het van sperziebonen, afgezien van de smaak uiteraard.

  • 2 el arachideolie
  • 400 gr kousenband
  • 1 ui
  • 2 tn knoflook

Verwijder de puntjes van de kousenband.

Snij de ui en knoflook grof.

Verhit de olie in een wok en bak de ui glazig. Voeg de knoflook en de kousenband toe en roerbak de groenten in een minuut of 8 beetgaar.

Eén gedachte over “ Surinaamse kip met gemengde gember

  1. Hoi Damten, klinkt erg lekker, ik houd van dit soort gerechten! Deze week eten wij pasta met spinazie en champignons, erwtensoep, zuurkool, en rotiplaat met kipkerrie en… kousenband! Verse kousenband, bij de toko gehaald, inderdaad lekkerder dan bevroren. Als ik geen kousenband kan vinden dan vervang ik liever met sperzieboontjes dan met bevroren kousenband. Fijne eetweek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *