Surinaamse Masala-eieren

Surinaamse Masala-eieren

Deze eieren kwamen terloops al eens ter sprake bij de masala kip. Als onderdeel van de bekende roti-maaltijd zeg maar. Masala-eieren zijn ook lekker als losse snack of op een wit puntje. Zo maakte ik het vorig jaar als onderdeel van de lunch tijdens een pingpongtoernooi. Naast bolletjes met Surinaamse pindakaas en een eigen variant op het legendarische ‘broodje Mario’, wereldberoemd in Utrecht. Maar dat terzijde.

Masala-eieren maken gaat volgens een makkelijk en snel recept. En wat je overhoudt, eet je de volgende dagen op.

Surinaamse eieren worden net zo, als Thaise eieren na het koken gebakken (of gefrituurd), zodat ze een knapperig korstje krijgen. Masala-eieren kun je ook prima een dag van te voren maken. Even opwarmen in de saus en klaar. Natuurlijk kun je de eieren ook koud eten op een puntje met wat komkommer in het zuur en een veeg Surinaamse sambal. Wie durft tenminste…

Voor de duiding, altijd leuk, masala-eieren zijn in Suriname geïntroduceerd door Hindoestaanse contractarbeiders die in de negentiende eeuw het werk op de plantages gingen doen waar tot dan toe tot slaafgemaakten voor werden gebruikt. De omstandigheden zullen voor de contractarbeiders aanvankelijk niet veel beter zijn geweest. Maar met de komst van deze contractarbeiders deed ook de keuken van India haar intrede in Suriname, wat zou leiden tot een van de meest bekende gerechten uit de Surinaamse keuken, de roti met kip, aardappelen en kousenband.

Ik at een vergelijkbaar eiergerecht in India, als lunch. Niet in een restaurant, maar door omstandigheden waren we gebonden aan ons verblijf. De vrouw van de conciërge had een eenvoudige lunch voor ons klaargemaakt. Het ei was echter niet gefrituurd en de saus was meer een heel dunne bouillon en smaakte net iets anders. De conciërge sprak echter geen Engels en een poging om met gebaren de ingrediënten te achterhalen heb ik achterwege gelaten. Maar zo zie je maar dat een gerecht als masala-eieren zich in een ander land, Suriname in dit geval, zich net iets anders kan ontwikkelen.

Terug naar de smakelijke eieren. Die zijn op zichzelf al lekker, maar helemaal op een broodje. Lekker ook om het brood nog wat te soppen in de saus. En een goed excuus om met Pasen niet alleen eieren bij het ontbijt te eten!

De bereiding

  • 12 eieren
  • 6 el arachideolie

Kook de eieren, laat ze afkoelen en pel ze.

Voor wie het nog niet weet: eieren laten schrikken met koud water vergemakkelijkt het pellen niet. Het helpt wel het kookproces stoppen, met name handig als je dol bent op een zachte dooier. De pelbaarheid van een ei heeft vooral te maken met de versheid van het ei. Hoe verser, hoe lastiger te pellen. Een ei van een paar weken oud laat zich dus makkelijker pellen. En uiteraard laat een koel ei zich ook makkelijker pellen.

Na het pellen verhit je de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en vervolgens bak je de eieren rondom goudbruin. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier en ga verder.

De saus

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 tn knoflook, gesnipperd of geperst
  • 2 tl masala
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 takje selderij (fijngesneden)
  • 2 dl water
  • 1 tl bouillon poeder (of heel Surinaams, een blokje Maggi)

Neem een pan waar de eieren net in passen. Neem een eetlepel olie uit de koekenpan en fruit de ui glazig en voeg dan de knoflook toe.

Als de knoflook flink begint de geuren voeg je de masala toe. Bak deze even mee en voeg dan de tomatenpuree toe. Roer het geheel goed om zodat de puree gaart.

Voeg nu het water toe met het bouillonpoeder en de selderij. Laat de saus zachtjes koken en breng op smaak met bouillonpoeder of wat peper en zout.

Doe de eieren in de saus en laat rustig een kwartier pruttelen. Als de eieren niet helemaal onderstaan, keer ze dan af en toe even om.

Wil je eieren de volgende dag eten, laat de eieren dan in de saus afkoelen en bewaar ze in de koelkast.

Zoals ik zei: lekker op een broodje met wat komkommer in het zuur. Of bij roti. Of met witte rijst. Of gewoon uit de hand als snack op een feestelijke avond. Of gewoon als je zin hebt.

Eén gedachte over “ Surinaamse Masala-eieren

  1. Wij eten regelmatig roti, kousenband en kerrie-eieren als vervanger van kip. Heerlijk. De roti haal ik vers bij een toko in de stad, want de zgn rotiplaten die de supers verkopen lijken in de verste verte niet op de heerlijke pannenkoek die de Surinamers en Hindoestanen bij dit gerecht maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *