Sweet, sour and spicy squid met komkommer

Sweet, sour and spicy squid met komkommer

Op verzoek. Ik kreeg onlangs, na lang wachten, ‘Maangchi’s Real Korean Cooking’  in de brievenbus. Nog dezelfde avond maakte ik een variant op haar Sweet, Sour, and Spicy Squid with Water Dropwort. En nog dezelfde dag werd er geroepen om het recept, in hoofdletters! Wie ben ik om dat te negeren?

Ik koos dit recept omdat ik dol ben op inktvisringen, getuige ook het periodiek verschijnen van Thais gebakken inktvisringen op de eettafel. Geen volgezogen en melig gepaneerde ringen, zoals je ze wel kent van de visboer, maar heerlijk malse inktvis. Iets wat blijkbaar voor veel mensen toch lastig is te bereiden, aangezien vaak geklaagd wordt over ‘rubberen ringen’. Tja, dan heb je ze gewoon te lang gebakken. Inktvisringen bereid je kort, of heeeeel lang maar dat is voor later.  In dit recept worden de inktvisringen 30-40 seconden geblancheerd, nog sneller dan wanneer je ze bakt dus.

Geen Water Dropwort. Is dat hetzelfde als Water Knolspirea? Geen idee. Ben het nooit tegengekomen. Maangchi raadt het af om zelf te plukken, aangezien het ongetrainde oog het nog wel eens verwisselen voor een giftige look-a-like… Gelukkig geeft Maangchi als suggestie een komkommer ter vervanging. En ter vervanging van de groene Koreaanse chili-peper gebruik ik een ordinaire rode puntpaprika. De verhoudingen in het recept heb ik na een paar keer bereiden aangepast aan mijn eigen voorkeuren.

Men neme:

 • 2 el Koreaanse peperpasta (gochujang)
 • 1 el Koreaanse peperpoeder (i.p.v. vlokken)
 • 2 tn knoflook, fijngehakt
 • 1 el honing
 • 3 el appelciderazijn
 • 2 tl sesamolie
 • 3 ons inktvisringen
 • 1 komkommer
 • 1 ui, in flinterdunne ringen gesneden
 • 1/2 winterwortel, julienne gesneden
 • 1 rode puntpaprika, in reepjes gesneden
 • 1 tl geroosterde sesamzaadjes

Meng de peperpasta, peperpoeder, knoflook, honing, appelciderazijn en sesamolie goed door elkaar en zet apart.

Snij de komkommer in de lengte door de helft en verwijder de zaadlijsten. Halveer de komkommer nog eens twee maal over de lengte en snij er stukken van een cm of 5 van.

Snij de inktvisringen, afhankelijk van de grootte, in twee of drie stukken. Ongeveer gelijk aan de lengte van de komkommer en de julienne gesneden wortel.

Breng een grote en brede pan met water aan de kook. Zorg dat er water genoeg in de pan zit om een zeef/vergiet geheel in onder te dompelen.

Als het water kookt, doe je de zeef met de inktvisringen 30-40 seconden in het water. Roer de ringen een paar keer om. Laat de inktvis vervolgens uitlekken.

Doe nu hetzelfde met de komkommer, maar blancheer deze iets langer in het water. Ik doe het 90 seconden, zodat ze nog stevig zijn, maar wel al een stuk soepeler.

Doe alles nu bij elkaar in een kom en meng het geheel goed door zodat alles bedekt is met de saus.

Serveer met rijst en bijvoorbeeld gestoomde aubergine (Gaji-namul). Zowel de aubergine als de inktvis is met een kwartiertje klaar, dus een gezonde, snelle maaltijd!

Oh ja, de knoflook eet je dus rauw. Niet doen als je de volgende dag naar de tandarts moet…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *