Tacos de Pollo

Tacos de Pollo

En nog steeds ben ik onder Mexicaanse invloedssferen. Helemaal niet gek als je bedenkt dat veel van ons voedsel oorspronkelijk uit dat deel van de wereld afkomstig is. Met de kans om in herhaling te vallen: typische Nederlandse aardappelen komen uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika en ook de tomaat komt uit die regio. De door velen gevreesde rode peper komt uit Midden-Amerika en mais evenzo. Met dank aan de Spanjaarden werd de Mexicaanse keuken een mengeling van stijlen, fusion om met hedendaagse termen te spreken. Eén van de zaken die door de Spanjaarden werd geïntroduceerd is kip, want die komt dan weer oorspronkelijk uit Azië, daar waar ze zo dol zijn op die pepers uit de Amerika’s. Overigens komt de kalkoen dan wel weer oorspronkelijk uit Midden-Amerika. En maakten wij kennis met deze bijzondere vogel mede door Obelix, die ze steevast ‘klokloks’ noemde (zie: De Grote Oversteek / La Grande Traversée). Maar dat ter zijde. Wellicht dat ik binnenkort een uitstapje maak naar de Spaanse keuken, om te ontdekken wat de Mexicaanse invloed daarop is geweest. Ik weet al de paprika, dus dat zal ongetwijfeld op iets uitdraaien met pimentón, gerookt paprikapoeder. Maar laat ik niet op de zaken vooruit lopen. Eerst Tacos de Pollo, taco’s met kip. En kaas. Op de een of andere manier was ik verrast door de combinatie. Het is niet moeilijk te maken, alleen kost de voorbereiding een uurtje tijd. Maar daar hou je dan wel een mooie bouillon aan over voor een lekker soepje.

En nog een gratis tip: stap af van die bloemtortilla’s en neem in het vervolg maistortilla’s. Ze zijn veel geuriger en smakelijker. (En kijk even op de verpakking bij de ingrediënten: menig maistortilla van de huismerken van grootgrutters bestaat voor het grootste deel uit bloem…) Maistortilla’s van het merk La Morena zijn redelijk goed verkrijgbaar en ook nog in twee varianten: blauwe en gele mais.

Benodigdheden:

 • tortilla’s
 • 2 kipfilets
 • 6 dl water
 • 3 kleine uien
 • 2 tenen knoflook
 • 1 blik tomaten in stukjes
 • 1 tl (ongemalen) komijn
 • 1 tl vers gemalen zwarte peper
 • 1 tl chilipoeder
 • vers geraspte belegen (naar smaak)
 • arachideolie
 • zout

Pocheer de kipfilet in een pan zachtjes kokend water (of beter, tegen de kook aan). Voeg een halve ui toe. Laat het een minuut of 45 op het vuur staan. Als de kip gaar is, laat je deze afkoelen totdat je het met je handen beet kan pakken. Gooi het water niet weg, maar doe het door een zeef en bewaar het voor een soepje!

Snij twee uien grof en pers de knoflook uit of snij die ook fijn.

Doe wat pindaolie in een hapjespan en fruit hierin zachtjes de ui. Als de ui zacht is, voeg je de knoflook toe en laat deze ook nog even meebakken.

Voeg vervolgens de komijn en zwarte peper toe. Bak totdat het begint te geuren en voeg daarna de chilipoeder en de tomatenblokjes toe. Roer alles goed door elkaar en laat het zachtjes pruttelen.

Intussen scheur je de afgekoelde kipfilets in reepjes. Voeg de gescheurde kip in porties toe aan het tomatenmengsel. Laat telkens de kip het vocht absorberen voordat je de volgende portie toevoegt. Als je alle kip hebt toegevoegd, laat je het geheel onder middelhoog vuur even bakken. Dit doe je net zo lang totdat het meeste vocht uit de pan is verdwenen, maar het geheel nog wel vochtig (of sappig) aanvoelt. Je wilt de kip tenslotte niet droog bakken. Proef of de kip nog wat zout nodig heeft (afhankelijk van het merk blik met tomatenblokjes) en voeg dat eventueel toe.

Snij de overgebleven halve ui in snippers.

Verwarm de tortilla’s en bedek deze in het midden met een strook kaas. Niet te weinig. Leg bovenop de kaas een strook met kip. Tot slot strooi je wat uisnippers over de kip en klaar is kees!

Variant: je kunt de kip natuurlijk ook bestrooien met een salsa naar keuze. Of met wat koriander en besprenkelen met limoensap. En je kunt variëren in de soort kaas. Mijn eigen voorkeur gaat hier uit naar een belegen boerenkaas. Jonge kaas zou ik niet doen. Die proef je namelijk niet meer, maar merk je alleen nog in de textuur. Gewoon een kaas met een stevige smaak nemen dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *