Taugé, ook lekker zonder loempia

Taugé, ook lekker zonder loempia

Ik denk dat taugé zijn intrede deed op de Nederlandse borden via de Chinees-Indische restaurants die vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw langzaam Nederland veroverden. Met name na de Tweede Wereldoorlog kwamen Indonesische restaurants en ‘de Chinees’ in opkomst. Want wie heeft er tenslotte nog nooit een loempia gegeten? Als kind vond ik vooral het knapperige, gefrituurde vel erg lekker, maar tegenwoordig gaat het mij toch echt om de taugé. De loempia bestaat wereldwijd in vele varianten, maar die wij kennen komt uit de Indonesische keuken, die hem weer heeft overgenomen uit de Chinese keuken. Tegenwoordig zijn vooral ook de kleinere varianten, als de Thaise loempia’s en de lenterollen in zwang. Deze bevatten vaak verschillende groenten, maar meestal geen taugé. Maar een loempia eet ik eigenlijk (helaas) nog maar zelden, wel eet ik af en toe taugé. Het is snel klaar te maken en smaakt geweldig bij opgebakken rijst. Ik heb twee verschillende recepten waar ik uit kies, beiden afkomstig uit de Chinese keuken.

Taugé kun je overigens rauw eten, maar dit wordt afgeraden vanwege de mogelijke aanwezigheid van allerlei vervelende bacteriën zoals dat bij kiemgroenten het geval kan zijn. Per abuis is mij ooit eens rauwe taugé voorgezet. De smaak is sterker en het heeft vanzelfsprekend meer bite, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de bereide variant. Taugé is niets anders dan een ontkiemde mungboon, die je gewoon kan kopen in de toko en thuis kan laten ontkiemen. Koop je verse taugé, eet het dan het liefst nog dezelfde dag. Als de taugé snotterig is (of aanvoelt), eet het dan niet meer. Ook te veel bruine puntjes en verkleurde vliesjes zijn geen goed teken. Taugé moet er fris, stevig en wit uitzien. Taugé is gaar als het licht transparant wordt.

Geroerbakte taugé I

 • 250 gr taugé
 • 3 lenteui
 • 1 of 2 rode chilipeper(s)
 • 2 el arachideolie
 • 1/2 tl zout
 • 1/2 tl suiker

Was de taugé en verwijder eventuele losse vliesjes.

Snij de lenteui in stukken die even lang zijn als de taugé. Snij deze vervolgens over de lengte in dunne repen. Doe hetzelfde met de chilipeper(s).

Verhit de olie in een wok of hapjespan op middelhoog vuur.

Doe de rode peper en lenteui in de wok en roerbak 20 seconden. Voeg de taugé toe en roerbak een minuut. Voeg vervolgens peper en zout toe en roerbak nog een minuut tot de taugé beetgaar is. Serveer gelijk.

Geroerbakte taugé II

 • 250 gr taugé
 • 2 lenteui
 • 2 tn knoflook
 • (versgemalen zwarte) peper en zout naar smaak
 • 1 el arachideolie
 • 2 tl sojasaus light
 • 1-2 tl witte rijstazijn
 • 1 tl sesamolie

Was de taugé en verwijder eventuele losse vliesjes.

Snij de knoflook in heel dunne plakjes. Snij de lenteui in stukken die even lang zijn als de taugé. Snij deze vervolgens over de lengte in dunne repen.

Verhit de olie in een wok (of hapjespan) op middelhoog vuur. Roerbak de lenteui, knoflook, peper en zout zo’n 30 seconden.

Voeg de taugé toe en roerbak deze in twee minuten beetgaar.

Haal van het vuur, voeg de rijstazijn toe en vervolgens de sesamolie. Goed mengen en direct serveren.

Geroerbakte taugé
Geroerbakte taugé met rijstazijn

 

2 gedachten over “Taugé, ook lekker zonder loempia

 1. Geen Oosters roerbakgerecht zonder taugé wat mij betreft. Ook deze twee receptjes klinken weer smakelijk. Donderdag is hier meestal wokdag, de toko heeft dan ’s ochtends verse tauge gehaald bij de groothandel. As donderdag paksoi en tauge. Erbij zelfgemaakte kipsaté. Smullen! Groet Nicolet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *