
Telor kecap – Indonesische eieren in ketjap
Vorige week schreef ik al over het effect van tandartsbezoek op maaltijden. Dat geldt in het bijzonder als er een onfortuinlijke kies getrokken moet worden. Het kan verkeren. Gemiddeld genomen eet ik best gekruid en als ik veel mee-eters moet geloven ook pittig, al vind ik dat laatste zelf nogal meevallen. Hoe dan ook, afgelopen week deed ik wat voorzichtiger dan anders met het eten, dat wil zeggen niet te hard qua structuur en niet te kruidig. De pastasalade met tonijn was met het warme weer een prettig alternatief. Intussen mis ik wel harde broodjes, misschien dat ik daar komende week een voorzichtige poging ga wagen.
Eigenlijk had ik zin in piendang telor, maar dat was misschien nog wat gewaagd. Beter nog een paar dagen wachten voordat de pepers weer de maaltijd gaan versterken, bedacht ik mij. Dan gewoon de ketjap-variant. Ik maak het vaker, in verschillende varianten. Zoals er in Indonesië ook ontelbare varianten zijn. Ketjap-eieren doen het ook vaak goed bij kinderen in een maaltijd, lekker zoet.
- 8-10 gekookte eieren
- 2 el arachideolie
- 3 sjalotjes
- 2 tn knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl sambal oelek
- 1 tl trassi
- 1 tl gemberpoeder (djahe)
- 4 el ketjap manis (Bongo)
- 4 el water
- 1 stengel sereh (optioneel)
De ketjap van Bongo is dik en stroperig en heerlijk van smaak. Ik heb gezien dat sommige supermarkten kleine flesjes verkopen. Absolute aanrader. Nee, we worden niet gesponsord. Het wordt bovendien niet van tarwe gemaakt, wat een prettige bijkomstigheid is als je een keertje glutenvrij moet koken voor gasten.
En die sambal dan? Sambal oelek is een hele milde sambal, die niet heet is, maar vooral voor een kruidige toevoeging. Verwerkt in een maaltijd gewoon te gebruiken als je voor kinderen kookt. Wil je toch iets pittiger, dan neem je een hete sambal, maar dan ga je wel een beetje voorbij aan de aard van het gerecht, namelijk een zoete saus. Voor mij is een maaltijd bovendien vaak een afwisseling van smaken, zeker bij meerdere gerechten. Juist die combinatie van smaken maakt een maaltijd voor mij zo lekker.
Sereh zorgt voor een frisse smaak. Je kunt het eventueel vervangen door 1 theelepel serehpoeder of anders weglaten.
Gebruik je een stengel sereh, vouw deze dan dubbel of leg er een knoop in. Snij eventueel in over de lengte.
Snipper de sjalotjes en hak of pers de knoflook fijn.
Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit de sjalotjes en de knoflook.
Voeg na een paar minuten de tomatenpuree toe en bak deze een minuutje mee. Voeg daarna de overige ingrediënten toe en laat een minuut of 5 pruttelen.
Pel intussen de eieren en voeg deze toe aan de saus. Laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen en keer de eieren af en toe om.
Serveer met rijst en groenten, bijvoorbeeld gebakken boontjes.
Maar… je kunt de eieren ook een dagje laten marineren in de saus, waardoor de eieren de smaken van de saus helemaal opnemen.
Lekker ook op een broodje!
2 gedachten over “Telor kecap – Indonesische eieren in ketjap”
Hoi Damten, ik ben dol op eiergerechten uit de oosterse keuken. Heerlijk in allerlei smakelijke sauzen. Deze heb ik al weer lang niet gemaakt en ga ik de komende weken een keer op de planning zetten! Deze week eten we pasta met prei (klinkt saai met maar creme fraiche en goede kaas is dat simpel maar lekker), varkenswangetjes met bospeen en puree en foe yong hai. Vanavond staat er happas op het menu: merguez, hummus, pita’s, rodekoolsla, gewone sla, ander groenvoer, een mediterrane variatie op tappas, wij noemen het happas (vraag me niet meer waarom, dat ben ik vergeten) , maar een soort mezze dus. Fijne (eet)week, hopelijk snel zonder last van de tanden/kiezen!
Dank! Ik kan intussen weer andere dingen eten dan eieren en pasta 🙂