
Terugduw haverkoek met rozijnen en cranberry’s
Het is oktober. Cranberry oogstmaand in Nederland! Nou ja, we zitten midden in de 3 oogstmaanden. Close enough.
In ons huishouden zijn haverkoeken populair. Van een supermarkt, met rozijnen en cranberry’s. Van de markt, met stukjes appel. Zo populair dat we ze gingen namaken. Copy-cat spelen. Er is nog maar 1 recept met cranberry’s verschenen op Reutel, uit 2015. Recepten met rozijnen zijn ook schaars op Reutel. Tot nu toe zijn het 2 recepten, allebei uit 2016, van beide blogger 1. Dat is een magere oogst voor een eetblog dat is gestart in 2011. Vandaag de volgende uitzondering op de regel. Rozijnen én cranberry’s gebruikt.
Haver is sowieso enorm populair bij delen van de mensheid. Wel een beetje terecht overigens. Het bevat vitaminen en mineralen, vezels, en veel onverzadigde vetzuren. Het bevat, als 1 van de weinige graansoorten, geen gluten. Dat laatste schijnen steeds meer mensen – ook zonder allergieën – te willen eten, als ik goed heb begrepen.
Haver is zo populair, dat de supers vol liggen met producten waarin haver is verwerkt. Producten die de gezonde effecten van haver ietwat tenietdoen door er bijvoorbeeld veel suiker aan toe te voegen. Suiker toevoegen, met mate, dat wel, gaan wij hier ook doen. Haverkoeken!
AH noemt ze: “Roomboter haverkoek met rozijn en cranberry” in de omschrijving van hun AH oatmeal cookie [1]. Mocht je nu denken dat er evenveel rozijnen als cranberry’s inzitten, dan vergis je je. In 1, 10 centimeter brede koek van 110 gram, zit 1,1% gedroogde cranberry en 10% rozijn. Er zit dus bijna 10 keer zoveel rozijn in als cranberry. Beetje misleidend.
En die 1,1% aan gedroogde cranberry? Zou 1% een wettelijk minimum zijn om een ingrediënt in een omschrijving te mogen benoemen? Cranberry’s lijken minstens 2 keer zo duur als rozijnen te zijn, alhoewel er veel variatie in die prijs van rozijnen is, afhankelijk van de gebruikte druif en de herkomst. Meer rozijnen dan cranberry’s, dat maakt die cookies veel goedkoper om te produceren.
Ondanks dat het roomboter haverkoek heet, zit er ook nog zonnebloemolie in. En er zitten karamel kleurstoffen in de koeken, E150c en E150d.
Dat geschreven hebbende, die oatmeal cookies zijn wel heel erg lekker. Granen en gedroogde vruchten. Smakelijk!
Dan toch nog maar even kort bij de concurrentie gekeken. Wel digitaal. Want mij zul je niet vinden bij de koekjesschappen in een supermarkt. Ik maak ze wel, regelmatig zelfs op verzoek, en proef er dan 1 om te kijken of ze gelukt zijn.
Bij Jumbo niet zo snel een equivalent van de AH oat cookies kunnen vinden, maar wel een recept dat haver en cranberry’s als ingrediënten heeft, en tevens kaneel. Ook een recept met als extra’s walnoten en chocolade. Nog wat verder weg.
De HEMA heeft ook haverkoekjes, met 6% rozijnen en 4% cranberry [3]. Al een betere verdeling. En voegt ook nog kokos toe. Daar gebruiken ze voor de koeken wel alleen speltmeel in plaats van alleen tarwebloem.
En toen was de zoektocht ineens over, want die haverkoeken van AH lijken wel heel erg op die van De Graafbakeries [2]. De Graafbakeries gebruikt vanille-extract (duurder) en AH vanillearoma (goedkoper). De rest is hetzelfde, alle ingrediënten tot aan het koekjes gewicht.
Alleen meldt De Graafbakeries niet hoeveel cranberry’s en rozijnen erin zitten. Dat roept vragen op. Zouden ze er meer van indoen? Gelden voor bakkerijen andere publicatieregels dan voor supermarkten? En, worden AH huismerk haverkoeken gemaakt door De Graafbakeries?
Tijd om zelf haverkoeken met rozijnen en cranberry’s te maken. Dat speltmeel idee van de HEMA gedeeltelijk overgenomen. En meer cranberry’s gebruikt dan AH. Het gebruik van vanille-extract overgenomen van De Graafbakeries.
Nog niet opeten (voor 4 haverkoeken)
- 100 gram volkoren havervlokken, grof
- 80 gram donkere basterdsuiker
- 40 gram tarwebloem
- 40 gram volkoren speltmeel
- 60 gram ongezouten roomboter
- 20 gram gedroogde cranberry’s
- 20 gram rozijnen (= per definitie gedroogde druiven)
- 1 ei
- 8 gram bakpoeder
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel zonnebloemolie
- snufje zout
Best gezond, op die suiker na.
Aan het werk
Laat de boter op kamertemperatuur komen.
Snij elke cranberry doormidden zodat de stukjes ongeveer even groot worden als de rozijnen.
Links de lichte en donkere rozijnen en rechts de rode, gedroogde en gesneden cranberry’s.
Meng de boter en de suiker in een kom, met schone handen, tot alles goed gemengd is.
Meng er dan met een mes de vanille-extract, het geklopte ei en de zonnebloemolie doorheen.
Meng in een andere kom de havervlokken, de, via een zeef toegevoegde, tarwebloem en het bakpoeder, de speltmeel en het zout door elkaar.
Voeg de droge ingrediënten bij het boter/suiker mengsel en meng alles met je handen door elkaar tot het deeg los laat van de wanden.
Meng er dan de cranberry’s en rozijnen doorheen, tot alles goed is verdeeld. Afdekken met folie en minstens een half uur in de koelkast laten staan.
Verwarm de elektrische oven voor op 180°C. Leg bakpapier op een bakplaat.
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 4 gelijke delen.
Leg deze op de bakplaat en vorm er rondjes van.
Bakken in de oven voor 10 minuten. Kijk dan in de oven en verbaas je over hoever ze zijn uitgelopen.
Met een mes de koeken weer in kleinere rondjes drukken en duwen. Van buiten naar binnen. Dat gaat eenvoudig. Terugduwactie 1.
Dan nog 10 minuten bakken in de oven.
Uit de oven meteen weer met een mes de rondjes kleiner maken, van buiten naar binnen, en de bovenkant egaal. Terugduwactie 2.
De koeken blijven nog lang slap. Laat ze helemaal afkoelen op borden. Niet op een rooster, daar zakken ze in delen doorheen als de gaten te groot zijn.
Resultaat
Copy-cat actie geslaagd?
Qua smaak wel. Komt ook door meer cranberry’s en het extract van echte vanille.
Qua uiterlijk en textuur niet. Deze haverkoeken hebben wel een bite en zijn crunchy. Er zitten veel meer cranberry’s in en de haver is hier grof. Mogelijk zit er in de commerciële versie fijne, kleinere stukjes haver en zijn ze daarom ook wat zachter. De volgende dag zijn ook onze koeken zachter. Ze zijn tevens brosser geworden met een wat intensere smaak. Maar ze hebben nog steeds een bite.
Grote koeken ook. Of zoals bezoek zei: “oatmeal cookies, vaak een maaltijd op zich”. Daarom alle koeken toch maar in 2 stukken gesneden.
Qua productie natuurlijk ook niet. Koekjes lopen altijd wel uit, maar dit is extreem. Wil je dat niet, dan moet je er meer tarwebloem bij doen, zeg 100 gram totaal. Dat heeft wel invloed op de smaak. Of ze in siliconenringen bakken. Niet in metalen ringen. Die worden te heet en verbranden de zijkant van de koeken.
Nooit eerder terugduwkoeken of -koekjes gemaakt. Eigenlijk wel leuk, die extra stappen.
We houden de 2 keer terugduwactie er daarom in. Uniek verbonden met deze haverkoeken met rozijnen en cranberry’s. Want de koeken werden door iedereen goedgekeurd.
Resultaat 2
Aantal recepten met cranberry’s op Reutel tot nu toe: 2. Aantal recepten met rozijnen op Reutel tot nu toe: 3.
Referenties
- AH oatmeal cookies. Laatst bezocht op 03-10-2023.
- De Graafbakeries oatmeal cookie. Laatst bezocht op 03-10-2023.
- HEMA Haver Cranberry Vegan. Laatst bezocht op 03-10-2023.
2 gedachten over “Terugduw haverkoek met rozijnen en cranberry’s”
Hoi BroeR, leuk bedacht die naam! Ik maak al jaren havermoutrepen, met van allerlei toevoegingen. Voor het eerst gemaakt toen ik nog in Engeland woonde, nu al weer zo’n 30 jaar geleden. Flapjacks, jullie Reutelbroers kennen ze vast wel! En omdat ze dan in een vierkant of langwerpig blik zitten hoef je niets terug te duwen. Als ze de oven uitkomen een beetje laten afkoelen en in repen snijden. Havermout met soms ook andere granen. Of het nu repen of koeken zijn, er is niks gezonds aan met al dat vet en die suiker, maar wel erg lekker!!
Jaaa. Flapjacks. Die kennen we van Engeland. We kregen ze altijd in brownie-formaat. Meestal een kubus vorm.
Nooit zelf gemaakt. Misschien toch eens doen. In m’n brownie-blik. Hoef ik ook niets terug te duwen.