Thai-style noodles met pindasaus

Thai-style noodles met pindasaus

Of het echt Thais is, geen idee. Maar zo doet het wel aan. Simpelweg ontstaan door het ‘wat heb ik eigenlijk nog liggen en wat moet op’-principe. De aubergine moest op. Veel meer aan verse ingrediënten had ik eigenlijk ook niet in huis. En dat terwijl ik eigenlijk zin had in pindasaus. Je hebt tenslotte van die dagen… Alleen had ik ook geen vlees in huis en buiten kwam het met bakken naar beneden. Dan maar wat in elkaar flansen dus. Het werd na wat proberen uiteindelijk dit recept. Intussen beproefd en meerdere gasten hebben er uitbuikend op de bank hun goedkeuring aan gegeven. Het is dan ook geen lichte maaltijd. En vlees, dat mis je niet.

  • 1 grote aubergine of 3 chinese aubergines
  • 4 tn knoflook
  • 1 rode ui
  • 2 of 3 el sambal oelek
  • 1 el pindakaas (met nootjes)
  • 1 el vissaus
  • 1/2 limoen
  • evt. verse koriander

Snij de knoflook fijn en de ui grof. Verhit een el pindaolie in een hapjespan en bak de knoflook en ui zacht. Voeg de sambal toe en laat het geheel even doorbakken.

Snij de aubergine(s) in lange repen van ongeveer 5 cm en roerbak deze mee met het uimengsel. Mijn voorkeur hebben de chinese aubergines, maar die heb ik niet altijd bij de hand.

Als alle aubergine goed bedekt is, doe een deksel op de pan om de aubergine op halfhoog vuur gaar te laten worden.

Kook intussen de noodles die je wilt gaar. Ik gebruik dikke tarwe noodles (als voor de chow mein/bami).

Als de aubergine gaar is, voeg je een flinke el pindakaas toe, een el vissaus en het sap van een halve limoen. Meng alles goed en voeg beetje bij beetje wat water toe, totdat het geheel vloeibaar is geworden. Er is een duidelijk omslagpunt, dus dat is goed te zien.

Voeg nu beetje bij beetje de noodles toe en roer alles door. Serveer eventueel met wat blaadjes verse koriander en wat geplette pinda’s.

Variaties

Geen vissaus in huis? Vervang het dan door 1 el light soja en 1 el dark soja.
De verstokte vleeseter zou er nog wat hamblokjes door kunnen doen. Garnalen lijkt mij zelf ook een lekkere optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *