
Thaise eieren met tamarindesaus
Kai Look Keuy, ook wel son-in-law eggs. De oorsprong van de bijnaam is niet duidelijk, maar de verklaring die het meest populair is dat van een vrouw die dit gerecht aan haar schoonzoon serveerde met de waarschuwing beter voor haar dochter te zorgen…
Hardgekookte eieren worden nog lekkerder als ze vervolgens goudbruin gebakken of gefrituurd worden. Ongepaneerd wel te verstaan. De buitenkant wordt dan licht krokant en een beetje chewy, wat het ei een aangename textuur meegeeft. (Voor gepaneerde eieren zie dit recept.)
Deze Thaise eieren worden geserveerd met een zoet-zure saus. Voor een grote hoeveelheid eters een leuk bijgerecht, maar ook heel goed geschikt als hoofdgerecht. Reken in het laatste geval op twee grote eieren (of drie kleintjes) per persoon. In Thailand is het gerecht vooral bij kinderen populair. Voor ouders is het snel en makkelijk te maken.
- 1 dl + 1 el arachideolie
- 6 eieren, 6 minuten gekookt
- 1 sjalot, in de lengte in reepjes gesneden
- 2 tn knoflook, fijngehakt
- 3 el tamarindepulp
- 1 el vissaus
- 2 el palmsuiker
- optioneel: takje koriander of groen van een lenteui
Verhit een deciliter olie in een pan en bak hierin de reepjes sjalot goudbruin. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Bak de eieren vervolgens in de olie. Draai ze regelmatig om totdat ze rondom bruin zijn. Haal uit de pan en zet apart.
Verhit in een steelpannetje een beetje olie en fruit hierin de knoflook. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en los de suiker op. Laat even pruttelen totdat de saus indikt.
Halveer de eieren en besprenkel ze met de saus. Strooi er de gebakken sjalotjes over en eventueel nog wat groen.

Serveer met rijst en bijvoorbeeld Chinese spinazie met knoflook en sojasaus.
2 gedachten over “Thaise eieren met tamarindesaus”
Eenvoudig, snel en volgens mij erg lekker, zeker in combinatie met wat groentjes uit de wok en lekkere geurige smaakvolle rijst! Dit gaat op de planning voor aanstaande donderdag, dan wilde ik iets met eieren doen voor het avondeten maar nog geen idee wat. De eeuwige quiche / frittata zijn we een beetje beu en foe yong hai is lekker maar we hebben zaterdag al een etentje bij een Chinees en ik verwacht dat dat dan ook op tafel staat. Deze wordt het dus!
Leuk, eet ze!