
Thaise tomatensoep met vegetarische balletjes
Het was na een weekendje weg, met gevoelsmatig te weinig gezonde avondmaaltijden. Iedereen die dat wel eens heeft meegemaakt zal de sterke compensatiedrang bij thuiskomst wel herkennen.
Als ik iets hebt geleerd van weekendjes weg, is dat je bij thuiskomst maar beter een gevulde koelkast hebt. Zodat je de volgende dag niet eerst boodschappen hoeft te doen om te kunnen ontbijten, lunchen of zelfs avondeten. Ook met groenten is dat heel makkelijk te realiseren. Er zijn namelijk genoeg groenten die langer dan een dag of twee houdbaar zijn in of buiten je koelkast. Neem alleen al uien, kool en winterpeen. En prei! Niet door iedereen in de familie gewaardeerd, maar in reepjes gesneden lekker door de gebakken rijst of in een soepje.
Heel erg Thais is deze soep niet, behalve de Thaise currypasta, maar het beestje moet een naam hebben toch? Had ik rijstmie gebruikt, dan zou het al meer Thais zijn. Maar ik maakte zo’n 4 liter soep, voor meerdere dagen (ja, zo’n weekend was het). Mijn ervaring is dat rijstmie na een paar dagen in een soep niet heel blijft. Dus koos ik een tarwemie. Beetje dikke mie, anders lijkt het net vermicelli. Maar als je dat liever hebt, kan dat natuurlijk ook.
En voor een beetje bite voegde ik vegetarische balletjes toe, gemaakt van sojabonen. Te koop bij de meeste supermarkten voor weinig. Ze smaken goed en hebben zo’n structuur dat je er menig vleeseter mee voor de gek zou kunnen houden. Niet dat ik zeg dat je dit moet doen…, maar de eerste kieskeurige kleuters heb ik al te pakken gehad.
Al met al een lekkere, goedgevulde en gezonde maaltijdsoep. Thaise tomatensoep. Ik maakte het, dus het bestaat!
- 2 el arachideolie
- 6 tn knoflook
- 3 flinke el rode currypasta
- 500 gr prei
- 3 stelen bleekselderij
- 8 dl gezeefde tomaten
- 2,5 liter water
- 200 gr mie (dikke)
- 400 gr vegetarische balletjes
- 1 el vissaus
Kerf de prei eventueel in over de lengte en snij deze in dunne ringen. Maak de ringen los en was de prei grondig. Laat uitlekken.
Snij de bleekselderij in reepjes.
Hak de knoflook fijn.
Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de knoflook. Als deze flink begint te geuren, voeg je de currypasta toe. Bak deze een minuut of anderhalf mee terwijl je goed blijft roeren.
Voeg de prei en bleekselderij toe en meng deze door de currypasta.
Voeg de gezeefde tomaten en het water toe. Laat de soep een minuut of 40 zachtjes pruttelen.
Bereid de mie volgens de instructies en voeg deze met de balletjes toe aan de soep. Verhit het geheel nog een paar minuten door zodat de balletjes warm zijn
Serveer en buik uit!
Variaties
Uiteraard kun je in plaats van prei ook ui gebruiken, of een harde kool in plaats van de bleekselderij. Wat je lekker vindt en hebt liggen. En natuurlijk zijn gewone gehaktballetjes een prima alternatief, of visballetjes uit de vriezer. Het Thai-gehalte van de soep gaat daar bovendien flink mee omhoog. Net zoals met garnalen trouwens.
3 gedachten over “Thaise tomatensoep met vegetarische balletjes”
Hoi Damten, “Ik maakte het, dus het bestaat!” Ik moest hier erg om lachen maar ben het tegelijkertijd volledig met je eens. Dat gezeur over wel of niet echt, origineel, klassiek, enzovoort moet maar eens klaar zijn. In de keuken mag alles en hoe het dan heet doet er niet zoveel toe vind ik. Op één uitzondering na: de pizza Hawaï! Dat is de blauwe Miss Sporty oogschaduw / witte tennissok in bladslipper van de keukenbrigade!
Iedereen moet vooral doen wat hij of zij lekker vindt. Maar ik hecht wel waarde aan oorspronkelijke recepten en het juiste gebruik van ingrediënten. Sojasaus light vervangen door ketjap manis bijvoorbeeld gaat er bij mij niet in. Dat is dan gewoon een ander gerecht. Ook prima, maar noem het dan ook zo. En ananas op je pizza is net als ananas door je chili. Het mag, maar niet hier in huis.
Ananas op pizza: het kan, mag en gebeurt gewoon op Reutel. Voer voor psychologen.