Thaise vissoep

Thaise vissoep

Zelf een curry pasta maken is niet heel moeilijk. De verschillende ingrediënten in een blender en klaar is kees. Bewaren in een pot voor een maand of in porties invriezen. Zo kreeg ik onlangs van een vriend een zak met porties groene curry. Af en toen haal ik er 1 of 2 uit en maak een lekkere aardappelcurry met bloemkool. Curry pasta uit een potje kan natuurlijk ook. Ze zijn niet allemaal even lekker of smaken verschillen, zo kan je het ook zeggen. Het verschil tussen rode en groene currypasta is mij niet altijd even duidelijk. De groene is vaak iets frisser van smaak en de rode wat scherper. Dat wil niet zeggen dat groene curry’s niet heet zijn…

Een rode curry pasta bestaat doorgaans uit verschillende kruiden en specerijen als citroengras, laos, korianderzaad en komijnzaad, aangevuld met de onvermijdelijk (gedroogde) rode pepers, sjalot en knoflook. Essentieel voor een curry is de toevoeging van vissaus en limoensap. Vaak wordt ook nog bruine suiker toegevoegd. Voor een stoofpot wordt vaak kokosmelk toegevoegd. Uiteraard kun je ook wat kokosmelk bij een soep toevoegen, waardoor het een wat ‘romiger’ geheel wordt. Ik vind het bij deze soep geen gemis.

  • 2-3 el rode curry paste
  • 2 tomaten
  • 1,5 liter bouillon
  • 50 gr peultjes
  • 200 gr broccoli
  • 200 gr witvis (bijv. zeewolf, of kabeljauw)
  • 200 gr garnalen
  • 2 el vissaus
  • 1/2 limoen
  • 150 gr noodles

Verhit wat olie (of ghee) in de pan en bak de currypasta onder voortdurende roeren gaar.

Snij de tomaten in blokjes en voeg ze toe aan de currypasta. Bak even goed door. Voeg de bouillon toe en laat het geheel een half uurtje zachtjes pruttelen.

Kook vlak voor je verder gaat de noodles volgens de instructies gaar en spoel ze goed af onder koud water. Zet apart. Ik gebruikte brede en wat grove noodles, taiwanese noodles volgens de verpakking).

Voeg vervolgens de groenten, de vis en de garnalen. De groenten hebben een paar minuten nodig om beetgaar te worden. De vis is gelijkertijd gaar (snij niet te dikke stukken) evenals de garnalen.

Breng de soep op smaak met de vissaus en het sap van een halve limoen.

Leg tenslotte wat noodles in elke kom en schep een beetje soep in de kom en maak de noodles even los met chopsticks en voeg de rest van de soep toe. En serveren.

Variaties

Uiteraard kun je met de groenten variëren en de witvis vervangen door meer garnalen of andersom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *