‘Tomatensoep met Vallend Ei’

‘Tomatensoep met Vallend Ei’

Tomato Egg Drop Soup, ook wel Tomato Eggflower Soup. Vertaal dat maar eens naar het Nederlands en laat het dan nog logisch klinken. Tomatensoep met Vallend Ei of Tomatensoep met een Bloem van Ei. Als ik zo op internet kijk is de tomatensoep één van de versies van de Egg Drop Soup. Dat is trouwens de Google-vertaling naar het Nederlands van Egg Drop Soup, Egg Drop Soup. Niet echt creatief dus. Het ‘Egg Drop’ verwijst naar de manier waarop je het ei verwerkt in de soep. Je laat een licht geklutst ei in een dunne continu straal in de soep vallen terwijl je roert. Daardoor ontstaat een fraai patroon van eierslierten. En dat patroon noemt men ook wel eggflower.

De soep past in mijn zoektocht naar een lekkere maaltijd met tomaat, onderdeel van Project Y(uk!). Bij de eerste poging speelde ik een beetje vals, de tomaten werden namelijk helemaal doodgekookt in een garnalencurry. Maar het was voor mij toch al een kleine overwinning om verse tomaten te gebruiken in plaats van ingeblikte. Bij de volgende keer wilde ik toch wel een stapje verder gaan. Al werd op Twitter bij een foto van de eerste tomatensoeppoging opgemerkt dat ik de tomaat wederom goed verstopt had. Dat klopte ook wel, want je kunt niet voorzichtig genoeg zijn met tomaten ;-). Voor de tweede poging heb ik dan ook twee tomaten gebruikt. Het is een ongebonden soep, dus het ziet er sowieso wat waterig uit. Maar de stukjes tomaat zijn duidelijk te herkennen.

Overigens was bij de eerste poging de tomaat al goed te proeven, dat is bij de tweede poging helemaal het geval. Maar ik moet bekennen, eerlijk is eerlijk, dat ik het een lekker soepje vind. Die ga ik binnenkort nog wel eens iemand voor zetten. En supersnel klaar te maken. Met 10 minuten op tafel.

Men neme:

  • 7,5 dl bouillon
  • 2 vleestomaten
  • 1 groot ei (of 2 kleintjes)
  • 1 tl sesamolie
  • 1/2 tl suiker
  • 1/4 tl zout
  • 1 el sojasaus light
  • 2-3 lenteuitjes

Breng water aan de kook, tomaten er in (kruisje in het vel aan de onderkant) en even laten meekoken totdat het vel begint los te laten. Haal de tomaten uit het water en pel gelijk het vel er af. Haal de zaadjes en de harde kern uit de tomaten en snij het vlees in stukjes.

Meng de suiker met het zout en de sojasaus.

Snij het wit van de lente-ui in kleine ringetjes en zet apart. Snij ook het groen van de lente-ui in kleine ringetjes.

Klop het ei even door met de sesamolie.

Breng de bouillon aan de kook en voeg de suiker, zout en sojasaus toe. Voeg vervolgens de tomaat toe en laat 2 minuten koken.

Voeg de witte delen van de lente-ui toe.

Doe het vuur uit en voeg het geklopte ei in een dunne straal toe, terwijl je langzaam met twee eetstokjes door de soep roert. Doe voor 30 seconden een deksel op de pan, zodat het ei even de tijd krijgt om te stollen.

Serveren in een kom met wat groene ringetjes lente-ui.

 

Ik heb vleestomaten gebruikt, tomatenleek als ik ben. Volgens Broer schijn ik romatomaten te moeten hebben. Die zouden lekkerder zijn.

Uiteraard kun je de soep ook iets binden als je dat fraaier vindt, maar hoe minder transparant hoe minder fraai de eierslierten. Voor gebonden soep voeg je een maizenamengsel toe voordat je de lente-ui en het ei toevoegt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *