
Tomatensoep SU-style
Ik weet eigenlijk niet of er een typische Surinaamse tomatensoep is. Die zou dan waarschijnlijk onder invloed van de Chinezen in de Surinaamse eetcultuur moeten zijn opgenomen. De Javanen, Creolen, Hindostanen en Joden kennen volgens mij geen traditie van tomatensoep. Ik kan mij vergissen. Soep kennen ze in Suriname natuurlijk wel, zoals de ghoegri , okrasoep en saoto. De okrasoep moet ik binnenkort maar eens maken.
De stap van een ietwat zoetzure Chinese tomatensoep naar een Surinaamse variant is snel te maken. Meest voor de hand liggend is de toevoeging van een Madame Jeanettepeper of een sambal die daarop gebaseerd is. En zo geschiedde.
Tomatensoep is hier al veel vaker voorbij gekomen. Niet in de laatste plaats door mijn aversie voor de rauwe tomaat en mijn voorliefde voor de bereide variant. Een wereld van verschil, van textuur tot smaak. Het is ook een dankbare soep die meestal door zowel volwassenen als kinderen gewaardeerd wordt. En laten we wel wezen, dat laatste is toch regelmatig een uitdaging. Als kind was tomatensoep mijn favoriet, samen met koninginnesoep.
In de basis bevatten al mijn tomatensoepen ui, knoflook en tomaat, de laatste meestal in kleine stukjes of hele gepelde tomaten, soms passata of een combinatie. Soms ook heel praktisch wat er in huis is. Tomaten bijna altijd uit blik, want oneindig houdbaar en daardoor niet afhankelijk van de seizoenen.
Om de soep Surinaams te maken heb je wat opties. Ten eerste kun je een Madame Jeanette toevoegen aan de soep en deze zachtjes laten meepruttelen. De kunst is dan om de peper heel te houden. De peper geeft dan namelijk wel smaak af, maar niet de hitte. Dat gebeurt wel als de peper per ongeluk kapot gekookt wordt of juist met opzet. Let wel, de soep wordt dan plots goed pittig. Nu heb ik niet altijd Madame Jeanettes op voorraad, maar een sambal op basis van deze Surinaamse peper doorgaans wel. Deze voeg je toe als de uien glazig zijn gebakken. Een sambal kent overigens vaak ook wat meer smaakmakers dan alleen peper. Mijn Surinaamse sambal bevat bijvoorbeeld knoflook.
De soep is lekker op een zomerse dag, maar ook geschikt om in de winter lekker bij op te warmen. Letterlijk…
Voor een kleine pan soep:
- 400 gr tomaten uit blik
- 400 ml gezeefde tomaten
- 2 gele uien
- 2 rode uien
- 4 tn knoflook
- 4 cm gember
- 1 el sambal op basis van Madame Jeanette
- 1,5 liter water
- 2 el sojasaus light
- 2 el zoete zwarte rijstazijn
- 2 el maizena
- 2 el arachideolie
Snij de uien fijn, hak de knoflook grof en rasp de gember.
Verhit de olie in een panet dikke bodem en voeg de uien toe. Bak deze glazig en voeg dan de knoflook, gember en sambal toe. Bak nog een minuut of twee door.
Voeg nu de tomaten toe en het water. Meng goed en breng aan de kook. Laat de soep rustig 45-60 minuten koken.
Doe wat koud water bij de maizena en roer even goed door. Voeg de maizena al roerend toe aan de soep en laat een minuutje meekoken, niet langer. De soep dikt nu mooi in.
Breng tot slot de soep op smaak met sojasaus light en de zoete zwarte rijstazijn.
Serveer met stokbrood of een schep witte rijst in het midden van de soep.
Eén gedachte over “ Tomatensoep SU-style”
Hoi Damten, lekker soepje, niet te moeilijk, inderdaad alles altijd standaard in huis (behalve de rode ui) en snel klaar. Hier staat dit weekend ook soep op het menu, groentesoep met balletjes. De bouillon van groente-afsnijdsels en een schenkel staat op het vuur as we speak! Lekker met een stuk stevig zuurdesembrood erbij, dat heeft mijn man meegenomen uit Franrijk en in dikke sneden ingevroren. Verder een quiche met prei en ham, onze variant van een captain’s dinner en een vegetarische moussaka. En dan later in de week nog iets met spruitjes, ik denk een sajoer. Fijne week!