Tort Man Pla – Thaise viskoekjes

Tort Man Pla – Thaise viskoekjes

Niet voor de eerste keer bedacht ik enige tijd geleden dat ik vaker vis moet eten. Een van mijn favoriete visgerechten is vis in heet-zure saus uit Sichuan, maar dat maak ik eigenlijk alleen voor speciale gelegenheden. Verder mag ik ook graag een stukje kabeljauw bakken of pocheren. Of als ik mijzelf wil trakteren, een gestoomde dorade. Zo eenvoudig en oh zo lekker. Het was eigenlijk gek dat Thaise fish cakes (tort man pla of tod mun pla) nog niet tot het repertoire behoorde. Het internet is tenslotte vergeven van recepten voor deze viskoekjes. Misschien omdat het mij in eerste instantie zonde leek om vis fijn te malen.

Er zijn grofweg twee soorten fish cakes, de Europese en de Aziatische variant. Europese viskoekjes bestaan vaak uit een combinatie van vis en aardappel, terwijl de Aziatische variant meestal bestaat uit een combinatie van vis en ei, soms met een of ander meel om te binden. De varianten verschillen wezenlijk van structuur. Net zoals dat het geval is bij visballetjes, wordt voor Thaise viskoekjes de vis fijngemalen. Voor de viskoekjes voeg je nog een ei toe. Bij deze methode, vergelijkbaar met het proces van het maken van surimi, worden de eiwitstrengen in de vis ontrolt en afgebroken, hetgeen in een stevige veerkrachtige textuur resulteert.

Een belangrijke smaakmaker zijn de kaffir-lime blaadjes. De vruchtjes van deze plant en blaadjes worden met name gebruikt in de keuken van Zuidoost-Azië. De limoensmaak en geur van de blaadjes is heel intens, dus hou daar rekening mee. De blaadjes zijn gedroogd goed verkrijgbaar, maar daarvan is de smaak echt stukken minder. In de meeste toko’s kun je in de vriezer verse blaadjes vinden, waarmee je maanden vooruit kunt. In de Indonesische keuken bekend als djeroek poeroet. Ook erg lekker in curry’s.

Het maken van deze viskoekjes is heel makkelijk en met 20 minuten heb je ze op tafel staan. Serveer ze gelijk, ze zijn het lekkerste als ze warm zijn.

  • 300 gr filet van witvis, bijvoorbeeld tilapia of een andere witwis
  • 2 el red curry paste
  • 1 ei, licht geklopt
  • 2 el vissaus
  • 1 tl fijne suiker
  • 5 kaffir-lime blaadjes, heel fijn gesneden
  • 8 haricots verts, in kleine ringetjes gesneden

Snij de vis in grove stukken en maal de vis samen met het ei en de curry paste in een keukenmachine. Stop als je een rubberachtige structuur hebt verkregen.

Voeg de vissaus en de suiker toe, samen met de lime-blaadjes en de boontjes.

Verhit een laag van 1 cm olie in een koekenpan.

Neem een eetlepel vismassa en vorm en platte schijven van. Leg de schijven in de olie en laat deze in een minuut of 2-3 bruin bakken. Draai ze om en laat ze nog een minuut of 2 bakken.

Serveer met chilisaus. En met gebakken rijstnoodles.

2 gedachten over “Tort Man Pla – Thaise viskoekjes

  1. Ik ken dat voornemen. Tegenwoordig lukt het ook wat beter. Gisteravond nog een broodje makreel gemaakt , lekker met een coleslaw on the side! Binnenkort weer een zeebaars in de oven en ook een een stuk kabeljauw in de pan. Deze viskoekjes lijken me lekker en minder bewerkelijk dan ik dacht. Ga ik maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *