Tortellini-met-kaas, Gruyère en ontbijtspek taart

Tortellini-met-kaas, Gruyère en ontbijtspek taart

Een klassieker in ons huis. Lang, lang geleden ergens opgepikt en in al die jaren door geëvolueerd tot de huidige vorm. We hebben ook 2 zonder-deeg pasta-taarten, een mac & cheese variant en een spaghetti pie, maar deze tortellini taart heeft zijn omhulsel van deeg altijd behouden.

Wij eten meestal pasta die niet gevuld is. De 2 uitzonderingen zijn ravioli, soms zelf gemaakt, en tortellini, altijd kant-en-klaar gekocht. Op basis van deze 2 startpunten bestaan er in Italië nog veel meer gevulde pastasoorten, met andere namen als er wel of niet een gat in zit, als ze kleiner of groter zijn en anders zijn gevouwen.

Als je zelf ravioli maakt, kan je kiezen waar je ze mee vult. Met gekochte tortellini kan dat uiteraard niet. Met kaas kan je kopen, of met mortadella. Soms hebben ze een kleurtje, rood of groen door tomaat en spinazie.

Mortadella is een traditionele worstensoort. Volgens de verpakking zit er 54% mortadella in. Dat je deze tortellini buiten de koelkast kan bewaren maakt dat we deze tortellini soort nooit hebben gekocht in Nederland. Hoewel, het heet officieel tortellini al gusto carne, tortellini met vleessmaak, en niet tortellini met vlees.

Tortellini met kaas is ook apart. Want daar zit volgens de verpakking gedroogde kaas en gesmolten kaaspoeder in, samen 22,5%, en ricotta, 11,5%, in. Ricotta moet je normaal gesproken ook in de koelkast bewaren. Maar goed. We hadden niet afgesproken dat ik altijd consistent moet zijn.

Welke andere kaas is gebruikt wordt niet vermeld. Dat zal dan wel niet een culinair hoogstandje zijn. Daarom voegen we hier zelf nog 2 kazen toe: Gruyère en gerijpte Milner.

Gevulde tortellini taart. 1 van de weinige gerechten overigens waar we de oven niet voorverwarmen, gebruik van de Römertopf niet meegerekend.

Voor het deeg kan je natuurlijk ook 6 plakjes bladerdeeg, croissantdeeg of hartige taartdeeg van de super gebruiken. Deeg zelf maken is veel leuker.

Nog niet opeten (voor 6 personen)

Voor het deeg

  • 250 gram bloem
  • 100 milliliter arachideolie
  • 1 ei
  • 2 à 3 eetlepels water
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 440 gram tortellini ai formaggi
  • 100 gram Gruyère
  • 100 gram Milner kaas, 30+ extra gerijpt
  • 150 gram ontbijtspek
  • 125 milliliter slagroom
  • 3 eieren
  • 2 grote uien
  • 2 volle eetlepels tomatenpuree

Aan het werk

Zeef de bloem in een kom.

Klop 1 ei los. Giet het ei en de olie bij de bloem en meng alles goed. Kneed net zolang tot er een samenhangende deegbal ontstaat. Eventueel wat water toevoegen. In huishoudfolie verpakken en in de koelkast leggen tot gebruik.

Kook de tortellini 10 minuten. Dat is minder dan de voorgeschreven kooktijd van 13 minuten omdat de pasta verder gaart in de oven.

Snij de ui in kleine stukjes en bak die in een koekenpan glazig in wat boter. Snij de ontbijtspek uit en bak deze in droge een koekenpan. Ze blijven zacht. Wij bakken ze hier niet krokant.

Rasp de Milner en de Gruyère kaas. Niet mengen.

Rol het deeg uit tot een grote cirkel met een diameter van 32 centimeter. Beboter een bakblik met een diameter van 26 centimeter. Leg bakpapier op de bodem en sluit het bakblik. Bakpapier goed aandrukken. Leg het deeg erin, via de deegroller. Goed aandrukken tegen de wanden.

Smeer de bodem en de randen in met de tomatenpuree. Leg de ui op de bodem.

Meng de ontbijtspek door de tortellini.

Meng de resterende 2 eieren en de slagroom met wat peper door elkaar.

Verdeel de helft van de pasta over de ui. Verdeel daar alle Milner overheen. Doe dan de rest van de tortellini in het bakblik. Giet hier het eiermengsel over uit.

Als laatste de Gruyère kaas over de top verdelen.

Zet de heteluchtoven aan op 220°C (niet voorverwarmen) en zet de taart 30 minuten onder in de oven, op een rooster.

Resultaat

Voor 6 personen een goed vullende maaltijd. Voor als je trek hebt.

Lekker met verse sperziebonen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *