Tropenweer: huzarensalade mét fruit en brood

Tropenweer: huzarensalade mét fruit en brood

Als het heel warm is buiten, dan zijn 2 maaltijden bij ons favoriet. De ene bestaat uit kleine, vers (af)gebakken broodjes met divers beleg (kaasjes!). De andere is huzarensalade. ’s Ochtends gemaakt, als het nog wat koeler is, en ’s avonds koud opgegeten, als avondmaaltijd. Al jarenlang weten de huisgenoten dat bij tropisch aandoende temperaturen in Nederland, deze 2 maaltijden altijd worden gemaakt.

Nu voorzag de medeblogger de wereld al in 2015 met een recept voor huzarensalade, en hoe die maaltijd is ontstaan. Daar niets meer aan toe te voegen. Wij maken het uiteraard ook altijd zelf. Want we delen de opvatting van de medeblogger: die uit cafetaria zijn niet echt ok, en die uit de supers niet veel beter.

In ons huishouden is huzarensalade wel het domein van mijn wederhelft. Ze heeft Friese en Groningse roots, wat al een aantal interessante eet-dingetjes heeft opgeleverd. Fazant uit de wildernis, Fryske dúmkes en aaierbal, om maar wat te noemen.

Maar toen zij ’s ochtends de ingrediënten voor haar versie van huzarensalade klaar legde op het aanrecht terwijl ik mezelf verse koffie inschonk, viel me op dat het toch anders was dan die versie van de medeblogger.

Je eet iets al jaren en toch word je plotseling nieuwsgierig. Desgevraagd was het geen familie recept. Het lijkt ook wel wat op de versie die onze moeder maakte. Vooral door het gebruik van zilveruitjes.

Het verschil met de versie van de medeblogger is groot genoeg om ook deze versie Reutel te laten halen. Zeker omdat uit zijn onderzoek bleek dat doperwten en appels eigenlijk niet in huzarensalade thuishoren.

We wijken weer eens af. Met name fruit is een toevoeging van haarzelf. Deze keer zoete appel en groene druiven.

En de keuze van iets kruimige aardappels wijkt ook af blijkbaar, want in Nederland zijn vastkokende aardappels bijna een verplichting in huzarensalade, zo te lezen op het internet.

Eigengemaakte huzarensalade met appel, druiven en vers ciabatta brood.

Nog niet opeten (voor 2 personen)

  • 1 kilo iets kruimige aardappels
  • 125 gram gerookte spekreepjes
  • 100 gram doperwten uit een glazen potje, uitlekgewicht
  • 15 zilveruitjes
  • 3 augurken
  • snufje gemalen cayennepeper
  • 3 eetlepels halfvolle mayonaise
  • 1 zoete appel, bijvoorbeeld pink lady
  • groene druiven
  • 1 grote ciabatta, 250 gram, om af te bakken

Nog niet opeten

Schil de aardappels zo dun mogelijk en kook ze gaar in 20 minuten. Prik er met een vork in om zeker te weten dat ze superzacht zijn.

Bak de spekreepjes in een droge koekenpan in 8 minuten gaar. Spekvet afgieten.

De spekreepjes en aardappels helemaal laten afkoelen.

Laat de doperwten goed uitlekken in een vergiet.

Snij de zilveruitjes doormidden.

Snij de augurken in de lengte doormidden en dan in plakjes.

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel vervolgens in kleine stukjes.

Stamp de aardappelen fijn en meng er dan alle ingrediënten doorheen. Daarna de mayonaise er goed doorheen roeren.

Zet de kom met de huzarensalade afgedekt in de koelkast.

’s Avonds de ciabatta in de oven afbakken en in sneetjes snijden. Druiven wassen en op de borden leggen.

Resultaat

Koelkast koude huzarensalade, fruit op kamertemperatuur en warme sneetjes ciabatta, direct uit de oven. Het werkt gewoon bij zomerse temperaturen.

Variaties

Ook lekker met een hard gekookt ei, in stukjes zoals in ons ouderlijk huis, met eerst warm gemaakte en dan weer afgekoelde stukjes tomaat, zodat die wat zoeter kunnen worden, milde paprikapoeder, en, zoals de medeblogger deed, wat mosterd. Varié.

 

2 gedachten over “Tropenweer: huzarensalade mét fruit en brood

  1. Hoi Broer, wat is het toch leuk om eettradities van anderen te lezen! En wat een heerlijke salade, al zou ik hem weer ietsje anders maken, het is een mooi basisrecept. Ik denk dat ik er nog wat bleekselderij en komkommer door zou doen. Het ei mag ook niet ontbreken vind ik. Bij ons nu ook veel salades op tafel, deze komt er ook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.