Tteokbokki met gehakt

Tteokbokki met gehakt

Tteokbokki schijnt het ultieme Koreaanse streetfood te zijn. Wie wel eens tteokbokki heeft geproefd, zal daar niet verbaasd over zijn. Rijstcakes (tteok) in een hartige, spicy saus. Je kunt ervan blijven eten totdat je helemaal vol zit. Het gerecht is een variant op het traditionele gungjung-tteokbokki, een gerecht uit de koninklijke keukens van Korea.

Tteokbokki draait om de textuur van de rijstcakes en gochujang, een pasta gemaakt van rode pepers, (kleef)rijstmeel, gefermenteerde sojabonen en zout. De geur van rauwe gochujang is vooral die van gedroogde pepers, maar tijdens de bereiding verandert die geur en ook de smaak. Met de toevoeging van een beetje suiker is het gerecht zoet, pittig, zout en hartig tegelijk. De werking van umami in optima forma.

Naast gochujang wordt ook gochugaru toegevoegd, grofgemalen pepervlokken die over het algemeen redelijk mild zijn. Er zijn vele varianten van tteokbokki met verschillende ingrediënten, zoals rode bonen, pompoen, gedroogd fruit, honing of sesamzaad. Maar de eenvoudige versie is het meest populair.

De rijstcakes voor tteokbokki zijn eenvoudig. Je kunt ze ook zelf maken van water en (kleef)rijstmeel. Door het deeg eerst te stomen en daarna langdurig te kneden komen gluten vrij die het deeg elastisch maken. Van het deeg maak je vervolgens slierten die of in schuine plakjes worden gesneden of in cilindervormige stukjes. De plakjes worden gebruikt voor soep en de cilinders voor tteokbokki. De dikte van de cilinders kan overigens variëren. De textuur is chewy, een goed Nederlands woord is er niet voor. Door de rijstcakes wordt de saus tijdens de bereiding langzaam gebonden.

De basis van echte tteokbokki is een bouillon van gedroogd zeewier en gedroogde ansjovis. Nu is dat laatste nog een beetje buiten mijn comfortzone. Dus ik kies voor dashi, een Japanse bouillon van bonitovlokken en kombu. Niet helemaal hetzelfde, maar wel een passend alternatief. Bovendien kleed ik de tteokbokki aan met gehakt en enoki, zo mooi fluweelpootje in het Nederlands genaamd. Deze paddenstoel doet het goed in elke Aziatische soep, maar ook in een hotpot.

Eventueel kun je nog een flinke hand spinazie toevoegen. Tegelijk met de enoki. Voor een optimaal resultaat dan wel de steeltjes verwijderen van de blaadjes. Dat klusje betaalt zich uit!

Voor 3-4 personen.

  • 500 gr rice cakes
  • 250 gr gemengd gehakt
  • 100 gr enoki
  • 3 lenteui
  • 4 volle el gochujang
  • 1 el gochugaru
  • 1 el suiker
  • 400 ml dashi
  • 2 tl sesamzaad

Week de rijstcakes volgens de instructie.

Snij de harde uiteinde van de enoki en trek de paddenstoel uiteen in plukjes. Snij de enoki door midden, zodat de steeltjes dezelfde lengte hebben als de rijstcakes.

Rooster de sesamzaadjes in een droge pan.

Snij de lenteui in kleine ringen. Hou de groene en witte delen apart.

Meng de gochujang, gochugaru en suiker. Zet klaar.

Doe een beetje arachideolie in een koekenpan en fruit de witte delen van de lenteui aan. Voeg het gehakt toe en bak het gehakt gaar.

Verhit de bouillon in een pan en voeg het pepermengsel toe met het vleesmengsel en de rijstcakes. Zet het vuur middelhoog en laat het lichtjes koken. Roer af en toe.

Na een minuut of 12 zijn de rijstcakes zacht geworden en is de saus voldoende ingedikt.

Zet het vuur uit en voeg de enoki toe. Roer nog een keer door.

Schep de tteokbokki in kommen of diepe borden. Bestrooi met wat sesamzaadjes en wat groen van de lenteui.

Eet de tteokbokki lekker op met stokjes.

4 gedachten over “Tteokbokki met gehakt

  1. Hoi Damten, een gerecht waar ik nieuwsgierig naar ben, lijkt me heel smakelijk en ook de chewiness van de rijstcakes lijkt me lekker. Fijn om hier op de blog over nieuwe gerechten te lezen. Vanmorgen de blog van je broer over duxelles, had ik nooit eerder van gehoord. Nu dit… ook nieuw! Schreef bij BroeR als wat wij eten deze week. Vergat te vermelden dat ik vanavond een cruchwrap met feta, kikkererwten, tomaat, munt en een pittige saus eet, als bijgerechten broccoli met hummus en een spinaziesalade. Eten moet iedere dag een feestje zijn toch? Fijne eetweek!

    1. Binnenkort de oorspronkelijke versie, zonder pittige saus, maar die ook gewoon heel lekker is. Iedereen heeft het altijd over kimchi, maar dit vind ik eerlijk gezegd lekkerder.

  2. Ik ben benieuwd, de Koreaanse keuken ken ik niet goed, op kimchi na, maar dat komt ook in vele gedaanten heb ik gemerkt. Uit een potje is niet lekker, vers gemaakt door de Koreaanse vrouw van een collega was het wel erg smakelijk. Leuk om meer te ontdekken!

    1. Er staan al meerdere Koreaanse recepten op de site. Zelf vind ik de pannenkoekjes met dip erg lekker. Snel klaar ook. Kimchi heb ik al wel eens zelf gemaakt, maar niet naar tevredenheid. Misschien in de toekomst nog eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *