Tuinbonen met Serranoham

Tuinbonen met Serranoham

Tuinbonen, we aten ze vroeger als ze bij opa van het land kwamen. Ik was er niet dol op, voornamelijk vanwege de geur tijdens het koken van de bonen, maar ook het stugge, ietwat bittere vliesje stond mij tegen. Typisch zo’n groente die je dan links laat liggen als je op jezelf gaat wonen en gaat koken. Veel later kwam ik er weer mee in aanraking via de Chinese keuken en wel door de chilibonensaus uit Sichuan, de toban jiang. Deze saus bestaat uit gefermenteerde chilipepers én… ‘broad beans’ oftewel tuinbonen. Dat was vervolgens reden om de tuinbonen toch maar weer eens te proberen.

Tuinbonen zijn vers maar beperkt verkrijgbaar, zo rond juli en augustus. Uit potjes en vriezer het hele jaar uiteraard, maar ik ga doorgaans graag voor de verse ervaring en het liefst volgens de seizoenen. Vers betekent dus ook flink aan de bak, want het doppen van tuinbonen is wel een klusje. Per persoon heb je ongeveer 8 ons tot een kilo nodig. Het resultaat is dan zo’n 250 gram tuinbonen per persoon. Als je nog andere groentegerechten hebt, dan volstaat 1 kilo tuinbonen. Wil je jezelf echt verwennen, dan dop je de bonen na het koken nog een keer, het zogenaamde dubbeldoppen. Je haalt het vliesje van de boon en houdt een prachtig groene boon over. Dubbeldoppen werkt overigens niet goed bij heel jonge bonen.

Een heel eenvoudig, maar erg lekker recept voor tuinbonen heb ik gepikt van Fuchsia Dunlop. Het recept komt uit Hangzhou, de hoofdstad van de oostelijke provincie Zhejiang.

  • 1 kilo tuinbonen in de peul (of 300 gram tuinbonen uit de vriezer)
  • 2 el olie
  • 50 gr Serranoham
  • 100 ml water
  • 1/4 tl suiker
  • 1/2 tl aardappelzetmeel + een beetje water

Dop de tuinbonen en kook ze een minuut of 4 in kokend water. Laat ze afkoelen onder de koude kraan en dop de bonen vervolgens nog een keer.

Snij de ham in kleine reepjes, ongeveer even lang als de bonen zijn.

Verhit de olie in een wok of hapjespan en voeg de bonen en de ham toe. Zet de vlam hoog en roerbak de bonen een paar minuten.

Voeg het water en de suiker toe en breng aan de kook. Verlaag het vuur en laat het 2 minuten sudderen. Voeg tot slot het aardzetmeel/water-mengsel toe om de saus te binden en serveer.

Klein receptje, groot plezier! Lekker bijvoorbeeld in combinatie met babi ketjap en nieuwe, gebakken aardappelen.

 

2 gedachten over “Tuinbonen met Serranoham

  1. Heel herkenbaar! Als kind was ik er ook niet dol op, at het wel maar niet van harte. Mijn hernieuwde kennismaking vond plaats in Spanje: tuinbonen met ham en knoflook, zwemmend in de olie! Ook lekker zijn de geroosterde gezouten tuinbonen uit de toko, deze komen uit China en zijn een heerlijk knabbeltje bij een drankje. Dit receptje ga ik maken!! Groet Nicolet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *