Turks ontbijtje als lunch: menemen met ui

Turks ontbijtje als lunch: menemen met ui

Buitenhuis ontbijt ik doorgaans uitgebreider ontbijt dan thuis. Wellicht ook ingegeven door de ruime keuze en in het buitenland doorgaans ook door de smakelijkheden die we in Nederland niet eten.

In India at ik soms ’s ochtends teveel rijst of dosa, aangezien er geen brood werd geserveerd. In Suriname wist ik de pom gelukkig elke ochtend te weerstaan, anders had men mij van de ontbijttafel kunnen rollen. Het werd doorgaans een uitsmijter ‘sunny side up’. Binnen Europa zijn de ontbijtmogelijkheden meestal wat traditioneler, al is het in Duitsland vaak wel een vleeswarenfestijn. In Nederland kies ik meestal voor een broodje kaas met een zacht gekookt eitje. Thuis ontbijt ik doorgaans vrij sober met een cracker, een boterham of een bakje yoghurt met muesli en noten. De eerste en laatste vooral als het brood op is, wat geregeld het geval is.

In veel landen worden eieren gegeten bij het ontbijt, zo ook Turkije. Een land dat ik de toekomst wellicht nog bezoek, al is het alleen al voor het eten. Een bekend ontbijtgerecht is roerei met tomaten: menemen.

Het gerecht is vernoemd naar het district Menemen, in het westen van Turkije in de provincie Izmir. Dit eiergerecht zou zijn ontstaan in de jaren twintig van de vorige eeuw. Al voor de Eerste Wereldoorlog waren er lokaal veel strubbelingen tussen Grieken en Turken, waarbij ook talloze dodelijke slachtoffers vielen. Na de Grieks-Turkse oorlog moesten de Griekse inwoners van de regio vertrekken. Hun plek werd ingenomen door Turken die van het Griekse eiland Kreta kwamen. Zij introduceerden het gebruik van geklutste eieren over kruiden en gebakken tomaten.

Het gerecht an sich is heel eenvoudig. Handig ook als je nog wat tomaten hebt liggen die op moeten. Traditioneel is het zonder de toevoeging van ui, alleen heeft de versie mét ui wel enorm aan populariteit gewonnen in Turkije.

De meeste recepten gebruiken een rode peper, ik gebruik aci biber salçasi. Dat is de redelijk pittige variant van deze typisch Turkse peperpasta. Geen fan van pittig, neem dan de zoete variant.

  • 1 el olijfolie
  • 1 el ghee
  • 1 kleine ui
  • 2 Turkse groene pepers
  • 2 tn knoflook
  • 1 el aci biber salçasi
  • 2 grote tomaten
  • 3 grote eieren
  • 2 takjes peterselie
  • zwarte peper
  • zout

Snij de ui en knoflook fijn. Ontdoe de pepers van de zaadlijsten en snij ze vervolgens in reepjes.

Verhit de olie en de ghee in een middelgrote koekenpan en bak de ui, knoflook en pepers in een minuut of vijf zacht. Voeg halverwege de aci biber salçasi toe en roer het even goed door het mengsel, zodat het even meebakt.

Snij intussen de tomaten in blokjes, verwijder wel eerst de witte kern. Voeg de tomaten vervolgens toe aan de pan.

Laat de tomaten helemaal zacht worden. Wat helpt is een paar minuten een deksel op de pan te leggen. Doe daarna wel het vuur even wat hoger, zodat het mengsel niet te nat wordt. Blijf roeren zodat het niet aanbakt.

Snij de peterselie fijn.

Doe de eieren in een kom met vers gemalen zwarte peper, een snufje zout en de peterselie. Kluts de eieren lichtjes. Een paar keer kloppen is voldoende, het hoeft geen homogeen mengsel te worden.

Maak een kuiltje in het midden van het tomatenmengsel en giet er de eieren in.  Laat de eieren nu garen door ze voorzichtig door de tomaten te scheppen. Doe het vuur uit zodra het mengsel steviger is geworden en de eieren dus gaar zijn. Het resultaat is een zijdezacht gerecht.

Serveer met brood.

Eenvoudig en verrassend lekker.

Varianten

Je kunt natuurlijk variëren op het recept. Je kunt wat gemalen komijn mee laten bakken met de ui en pepers. Ook kun je Turkse witte kaas toevoegen, als blokjes met het ei of verkruimeld over het geheel bij het serveren. En als je de ui weglaat, wordt de menemen als geheel zijdezacht. Een andere optie is het meebakken van een stukje sucuk, Turkse knoflookworst. In plakjes snijden en met de ui en pepers meebakken.

Eén gedachte over “ Turks ontbijtje als lunch: menemen met ui

  1. Hier in mijn middelgrote gemeente in de Randstad wonen veel mensen met een Turkse achtergrond/herkomst. Er zijn daarom ook veel Turkse supermarkten en eetzaakjes. Veel fastfood, maar ook een paar waar je meer dan een broodje kan halen. Hier heb ik mijn eerste menemen gegeten. Inmiddels maak ik het zelf ook wel eens, als onderdeel van een maaltijd. Dat noem ik altijd ‘happas’: een bord vol lekkers uit andere landen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *