Turkse bulgursoep met ei

Turkse bulgursoep met ei

Bulgur, ik heb het al eens eerder gezegd, heb ik leren eten. Bulgur pilavi is een perfect zomergerecht, maar voor de winter vind ik een soepje passender. Nu is de basis voor een Turkse bulgursoep (bulgur çorbası) ietwat vlak naar mijn mening, dus ik heb de verhoudingen een beetje aangepast naar mijn smaak en gekookte eieren toegevoegd, waarmee het meer een heuse maaltijdsoep wordt.

Biber salçası (letterlijk “peperpasta”) is een geliefd ingrediënt voor de Turkse keuken. Het stamt uit de keuken van Anatolië (grofweg het westelijke deel van Turkije) en wordt voornamelijk gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Biber salçası is gemaakt van rode chilipepers of zoete lange paprika’s en zout. De zaden van de pepers (of paprika’s) worden verwijderd, waarna de peper wordt geplet en zout wordt toegevoegd. De geplette pepers worden zes tot zeven dagen in de zon gedroogd totdat het mengsel een intense zongedroogde smaak en een pasta-achtige consistentie ontwikkelt. Tenminste, dat is de traditionele bereidingswijze. Tegenwoordig komt de pasta uit een fabriek.

Er zijn twee hoofdvariëteiten: acı biber salçası, gemaakt van chilipepers en tatlı biber salçası, gemaakt van zoete rode paprika’s. Afhankelijk hoe pittig je het wil, kun je de hoeveelheid biber salçası aanpassen. Eet je met kinderen dan kun je beter de zoete versie nemen.

Met de ingrediënten kun je een beetje stoeien uiteraard. Persoonlijk hou ik wel van een dikke soep, dus ik gebruik bloem om de soep in te dikken. Eventueel kun je de bloem weglaten.

  • 1 el olijfolie
  • 75 gr sucuk
  • 2 kleine uien
  • 1 el bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 el acı biber salçası
  • 1 blik tomatenstukjes of 2 tomaten
  • 1,2 liter water of bouillon
  • 200 gr bulgur (grof of fijn)
  • 2 takjes peterselie
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • 4 gekookte eieren

Snij de sucuk in kleine stukjes en bak deze aan in de olijfolie.

Snij de uien fijn en voeg ze toe aan de sucuk.

Als de uien glazig zijn, voeg je de bloem toe en bak deze een minuutje mee.

Voeg de tomatenpuree en de biber salçası toe en bak het even mee. Blijf intussen roeren.

Voeg de tomaten toe en het water. Roer goed om en breng aan de kook.

Voeg de bulgur toe en laat het in 10-12 minuten gaar worden.

Snij de peterselie fijn en voeg toe aan de soep. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer met gehalveerde eieren.

Variaties

Op het internet zie ik ook veel recepten met dille of munt in plaats van peterselie. Ook kun je een of twee rode paprika’s meebakken met de uien. Voor net wat meer groente.

 

4 gedachten over “Turkse bulgursoep met ei

  1. Hoi Damten, ik maak een aantal keren per jaar een grote pan Turkse linzensoep, die eten we dan met een gözleme (van de Turkse bakker). Bulgur eet ik ook graag maar heb er nog nooit soep mee gemaakt. Waarom gooi jij niet een kopje rode linzen in de soep om te verdikken, of aardappelblokjes? Dan even heel kort de staafmixer erin zodat het niet allemaal glad wordt. Ik maak vanavond Thaise groene curry met aubergines. Fijne jaarwisseling voor jou en BroeR!

    1. Zou kunnen, maar uiteindelijk wordt het toch een best aardig dikke soep. Zeker als je ‘m een dagje laat staan. Een staafmixer door de soep lijkt mij in dit geval een beetje zonde van de bulgur, maar ook van de sucuk. Bovendien houd ik wel van grove soepen, hoewel een zalvend linzensoep ook niet verkeerd is!
      Fijne dagen ook!

  2. Hi, ik bedoelde niet helemaal pureren, maar heel even de staafmixer erin en dan een deel pureren.
    Ik heb overigens net een hele zalvende broccolisoep gemaakt! Daar eet ik dan wel lekker brood bij anders is het net een olvaritmaaltijd voor grote mensen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *