U-I-E-N-S-O-E-P met pastinaak

U-I-E-N-S-O-E-P met pastinaak

Uiensoep. Zou dat het meest gegeten soepje zijn? Populair in bedrijfsrestaurants en in reguliere lunchgelegenheden. Bij de laatste geserveerd met een soppend stukje stokbrood met kaas, ook wel Franse uiensoep geheten. Niet zelden iets te zout en met nog vers knisperende uien. Toch is een lekkere uiensoep niet moeilijk te maken, wel kost het wat tijd. De basis van onderstaande soep wordt gevormd door gekaramelliseerde uien en pastinaak. Over gekaramelliseerde uien heeft BroeR al uitgebreid geschreven, dus daar verwijs ik dan ook graag naar.

De pastinaak is hier door de Romeinen geïntroduceerd. En de geslachtsnaam Pastinaca is afgeleid van het Latijnse pastinum: hak of eenvoudige ploeg, omdat de wortel voor voedseldoeleinden als hakvrucht verbouwd werd. In de achttiende eeuw was de pastinaak verdrongen door de nauwe verwante peen en werd nauwelijks nog als cultuurgewas verbouwd. De komst van de aardappel uit de Amerika’s zal ook niet mee hebben geholpen. Tegenwoordig wordt de pastinaak aan de man gebracht als ‘vergeten groente’. De pastinaak is iets zoeter dan de peen en ook smaakvoller. Het bevat iets meer zetmeel, wat helpt bij het maken van een stevige soep. Een verbastering van pastinaak is overigens – via pastinakel – het fraaie pinksternakel, wat verder niets te maken heeft met Pinksteren.

Terug naar de soep. Hoewel de makkelijke weg soms handig is, een groentebouillon is niet moeilijk te maken en vaak lekkerder dan een tablet. Groente roosteren – 2 uur laten trekken op laag vuur – zeven en klaar! Om te bewaren, nog wat inkoken en in porties invriezen. Geen bouillon, dan een blokje. Je hoeft dan geen zout meer toe te voegen.

  • 700 gr uien (niet te grote)
  • 1 flinke lepel ghee/boter
  • 300 gr pastinaak
  • 2 liter bouillon
  • zwarte peper
  • zout
  • evt. twee fijngemalen kruidnagels

Snij de uien door de helft en halveer de helften. Verhit de ghee/boter in een pan met een dikke bodem en voeg de uien toe. Bak de uien langzaam glazig en laat ze goed slinken. Doe dan het vuur iets hoger en bak de uien onder af en toe roeren lichtbruin. Neem hier de tijd voor. Het duurt ongeveer een uur, maar dan heb je lekkere gekaramelliseerde uien.

Voeg de bouillon toe (en eventueel de kruidnagel). Breng het aan de kook.

Was de pastinaak, schil deze eventueel en hak of snij de groente in kleine ongelijke stukken. Voeg deze aan de bouillon toe en laat het geheel een minuut of 15 zachtjes koken. Als de pastinaak gaar iets, roer een paar keer stevig door. De zetmeel uit de pastinaak zorgt voor een lichte binding van de soep. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.

 

6 gedachten over “U-I-E-N-S-O-E-P met pastinaak

  1. Ja!!!! Zeer binnenkort en waarschijnlijk al komend weekend eten wij uiensoep mét pastinaak! Deze variant is nieuw voor mij maar klinkt erg lekker! En natuurlijk met een lekker stuk geroosterd brood met gesmolten kaas, maar die eet ik er liever los bij! Groet Nicolet

    1. Ik eet graag kaas, op-bij-in mijn eten, maar eigenlijk nooit in combinatie met soep. Brood eet ik ook graag, liefst in combinatie met kaas, maar ook weer niet met soep. Misschien moet ik daar eens over nadenken… Ik hoop dat de soep smaakt in ieder geval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *