Uiencake of toch uienbrood met olijven

Uiencake of toch uienbrood met olijven

Cato’s geknede brood viel goed in ons huis als een simpel soort brood, maar qua smaken kan er wel wat bij natuurlijk. Het brood wordt ook wat luchtiger door een rijsmiddel te gebruiken. Baking soda is een rijsmiddel dat werkt als er een zuur ingrediënt in het recept wordt gebruikt zoals de karnemelk bij Iers soda brood. Maar wat nu als je geen zuur ingrediënt nodig hebt? Dan kan je bakpoeder gebruiken.

Vanaf 1700 waren er al wel variaties van wat wij nu bakpoeder noemen maar pas in 1843 werd de moderne versie van bakpoeder uitgevonden door Alfred Bird in Engeland. Bakpoeder reageert zodra er vocht wordt toegevoegd. Angelsaksisch bakpoeder bestaat vaak uit baking soda, één (vaak Cream of Tartar – wijnsteen) of meer zouten van zuren en zetmeel. Het zetmeel zorgt ervoor dat het mengsel droog blijft. Veel Angelsaksische bakpoeders zijn ook een zogeheten dubbel reagerend mengsel: de bakpoeder reageert al een eerste keer bij het mengen van alle ingrediënten en nog een tweede keer in de warme oven. Voor dat dubbel reageren zijn twee zuren nodig. En voor de tweede reaktie wordt vaak een zuur gebruikt dat aluminium bevat waardoor er over die bakpoeders veel discussie is. Het in Nederland alom vertegenwoordigde Duitse bakpoeder is een enkel reagerend bakpoeder.

Als aan bloem bakpoeder wordt toegevoegd krijg je zelfrijzend bakmeel. Deze versie van uienbrood met olijven is gemaakt met dat zelfrijzend bakmeel. Nog steeds geen echt brood natuurlijk. Brood maak je tegenwoordig met gist of desem. Dan toch maar uiencake genoemd, hoewel dat op de één of andere manier niet klinkt?

In Engeland weten ze een oplossing. Ze noemen het gewoonweg cake-bread, cake brood. Brood gemaakt op de manier waarop cake gemaakt wordt. Of, omdat de rijstijd buiten de oven ontbreekt, quick-bread. Snel brood dus. Nou ja snel, toch nog 1 uur en 20 minuten bezig. Relatief snel dus. Nog net snel genoeg voor een vers weekendontbijt, tenminste als de kok eerder opstaat.

Het recept is genoeg voor 1 groter cake brood, maar 2 of 4 kleinere broden maken kan natuurlijk ook.

Nog niet opeten

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram pitloze zwarte olijven
  • 2 (rode) uien
  • 2 eieren
  • 150 ml melk
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • snufje zout

Witte uien zijn op zichzelf niet zichtbaar in cake, daarom het verschil in behandeling van paprika in het recept als witte in plaats van rode uien worden gebruikt.

Aan het werk (20 + 60 minuten)

Verwarm de heteluchtoven voor op 180°C.

Fruit de gesnipperde ui in ongeveer 3 minuten. Laat afkoelen. Hak intussen de olijven fijn.

Gebruik je witte uien: voeg de paprikapoeder toe aan de afgekoelde uien.

Zeef het bakmeel en zout boven een kom. Meng goed. Gebruik je rode uien: voeg de paprikapoeder toe aan het bakmeel mengsel.

Vet een bakplaat in met een klein beetje olijfolie en bestuif het met bloem.

Klop de eieren los met de melk.

Voeg ongeveer de helft van het eimengsel toe aan het bakmeelmengsel. Meng goed.

Werk de olijven en de uien door het mengsel. Voeg het restant van het eimengsel toe. Meng alles tot een zacht, niet plakkerig deeg.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het met koele handen 2 minuten goed door. Vorm er één enigszins langwerpig of een aantal kleinere broden van en legt het op de bakplaat.

Snij een aantal keren met een scherp mes de bovenkanten in tot een diepte van ongeveer 4 centimeter zodat de ovenwarmte diep in het brood kan komen.

Bak in het midden van de oven in 60 minuten (groot brood) of 40 minuten (4 kleinere broden) gaar. Het is klaar als de bovenkant goudbruin is en de bodem hol klinkt als je er tegenaan tikt.

Even laten afkoelen en dan meteen snijden en opeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *