Uientaart met chorizo

Uientaart met chorizo

 

Nog niet zo heel lang geleden, toen er ernstig meer Damten was dan nu, kreeg ik zin in hartige taart. Nu wil de pech dat hartige taart niet echt aan te raden is voor iemand waar ernstig teveel van is. Toen ik eerder een taart maakte, greep ik dankbaar in de vriezer voor een bakje bladerdeeg. Maar dat ging dus ff niet. Na een tijdje zoekenzoekenzoeken vond ik op De Kooktips een recept waar voor het bereiden van het deeg nauwelijks vet aan te pas komt.

Maar wie denkt dat ik een vetfobie heb, die zit verkeerd. Want er gaat gewoon een stuk vette chorizo door de taart. Yummie!

En mocht er wonderlijk genoeg een stuk taart overblijven: koud is het ook heel goed te eten!

Men neme:

Voor de bodem

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 ei
  • 4 eetlepels water

Voor de vulling

  • een stuk chorizoworst (ruim 100 gr)
  • 2 flinke uien
  • 2 tn knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 eetlepel olie
  • 2 el paneermeel of panko
  • 3 eieren
  • 150 ml melk
  • flink vers gemalen zwarte peper
  • zout
  • 3 el geraspte Grana Padano (inderdaad, ook een minder vette kaas), maar parmezaanse kaas kan natuurlijk ook. Is ook nog wat sterker van smaak.

 

Verwarm de oven voor op 200 graden (gasstand 6).

Meng het meel met het zout. Maak een kuiltje in het midden en mik het ei er in. Voeg 4 eetlepels water toe. Men het geheel met een vork totdat er geen meel meer over is en je een klonterig deeg hebt.

Bestuif je werkblad met wat meel en kneed het deeg totdat het soepel is. Rol het vervolgens uit met een deegroller. Bedek een kleine quichevorm met het deeg. Prik een aantal gaatjes in de bodem en bedek de vorm met plasticfolie en laat het in de koelkast rusten totdat je het nodig hebt.

Snij de ui in ringen. Hak de knoflook heel fijn evenals de rode peper. Bak het samen in een eetlepel olie, totdat de ui zacht is. Roer er aan het eind de in stukken gesneden chorizo door.

Bestrooi de bodem van de quiche met paneermeel en vul de quiche met het uienmengsel.

Meng de eieren met de melk en voeg de zwarte peper en wat zout toe. Giet het mengsel over de uien en bestrooi het geheel met de geraspte kaas. Een minuut of 30 in de oven!

Voor een vega-variant, laat je de chorizo weg. Bak de uien gaar en bak een minuutje een volle eetlepel (of nog ietsje meer) Kerrie Madras mee. Voor de rest volg je gewoon het recept.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *