Uit de oven: hartige wafels met Parmaham en brie

Uit de oven: hartige wafels met Parmaham en brie

Hartige wafels. Dat sluit meteen de meeste wafels uit die je in supers of op markten kunt kopen. Die wafels bevatten meestal suiker, veel suiker, veel te veel suiker. Nu kan brie op zich wel tegen een zoetje, denk bijvoorbeeld aan een portobello paddenstoel gevuld met brie, honing en pijnboompitten, uit de oven en heerlijk. Maar hier werkt suiker in de wafels niet. En dat betekent zelf wafels maken.

De combinatie is ontstaan toen we koude wafels weer opwarmden in de oven met wat restjes ham en een beetje boerenkaas. Daarna een keer gemaakt met ham en camembert, en nog later met brie. Uiteindelijk bevalt de combinatie van Parmaham en brie ons goed. Waarschijnlijk omdat brie romiger is dan camembert.

Wafels kan je maken in een wafelijzer of in een siliconen mat. Ik vind dat niks, zo’n siliconen vorm. Ook al kun je daar de wafels mee in de oven maken. Het is net of het baksel dat je erin maakt een nare bijsmaak krijgt. En het schoonmaken van niet gladde matten is ook een kriem. Wafelijzer dus.

Het wafelbeslag maken is eigenlijk het enige waar je zelf even mee bezig bent, het bakken gaat vanzelf. Dan nog de topping-ingrediënten erop leggen, in de oven schuiven en wachten tot het klaar is.

Zeer luchtige en knapperige Brusselse wafel (20 vakjes!) met Parmaham en brie. Uit de oven.

Luikse wafels bevatten suiker. Brusselse wafels niet. Het recept daarom gebaseerd op hoe je Brusselse wafels maakt. Dat hoort dan eigenlijk een rechthoekige wafel te zijn met 20 vakjes. En waar we in Nederland de luchtigheid meestal forceren door de toevoeging van bakpoeder en/of baking soda, gaan de Belgen vaak voor gist en opgeklopte eiwitten.

Er is natuurlijk geen uniek recept voor Brusselse wafels. Evenveel bloem als vocht komt regelmatig voor, maar ook wordt vaak meer vocht dan bloem aangeraden, soms zelfs bijna 2 keer zoveel. Hier een soort van middenweg gevolgd. De hoeveelheid wafels hangt ook af van hoeveel lucht er in je beslag is gekomen.

Nog niet opeten

Voor 4 à 6 wafels (afhankelijk van de grootte en diepte van het wafelijzer)

  • 160 gram bloem
  • 125 milliliter melk
  • 100 milliliter water
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • 7 gram instant droge gist (zakje)
  • 5 gram suiker (optioneel)

Voor de topping

  • 4 plakjes Parmaham
  • 8 plakjes brie
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • rucola

Voor het bakken

  • arachideolie

Aan het werk (15 + 50 + 20 minuten)

Er zijn veel verschillende bereidingswijzen, die elk een vaste (en andere) volgorde van mengen propageren. Maar het maakt eigenlijk niet zoveel uit. De belangrijkste stap is namelijk de 1-na-laatste: alles goed mengen en roeren met een garde zodat er geen klontjes inzitten.

Verwarm de melk tot het handwarm is, zo’n 35°C. Giet het over in een kom en voeg al roerend de suiker erbij. Lauwwarm water toevoegen. Daarna al roerend de gist toevoegen. Laat dit 10 minuten afgedekt staan op een warme plek.

Smelt intussen de boter op een laag vuur zonder dat het bruin wordt en laat deze weer wat afkoelen. De boter moet wel vloeibaar blijven.

Splits het ei. Klop het eigeel los. Klop het eiwit stijf met een mixer.

Doe de bloem via een zeef in een grote kom en voeg er het eigeel en de gesmolten boter aan toe. Goed mengen. Giet vervolgens het gistmengsel over in de kom en meng alles goed door elkaar met een garde tot er geen klontjes meer inzitten. Als laatste het eiwit erdoorheen spatelen tot alles goed is gemengd.

Dek de kom af met huishoudfolie en laat het beslag rijzen voor 20 tot 40 minuten afgedekt rijzen, tot het volume is verdubbeld. De tijd hangt af van de temperatuur in je kamer/keuken. Daarna niet roeren, we willen juist alle luchtbubbels behouden.

Smeer het wafelijzer in met een klein beetje neutrale olie, zoals arachideolie. Verwarm daarna het wafelijzer.

Als het wafelijzer meldt dat het heet is, vul dan het wafelijzer met het beslag, met hulp van een soepopscheplepel, bij mij 1 volle lepel beslag per 20 vakjes. Snel gladstrijken met een houten spatel. Het wafelijzer meteen sluiten.

Bak de wafels goudbruin en stevig. De tijd verschilt wel per wafelijzer, het zal rond de 5 à 6 minuten duren. Een goede indicatie is dat er geen stoom meer uit het apparaat komt. Laat de wafels uit het ijzer daarna wat afkoelen. Doorwafelen (nieuw werkwoord?) tot alle beslag op is.

Verwarm de oven voor op de grill stand. Leg bakpapier op een bakplaat. Leg hier de wafels op.

Snij plakken brie af van de gewenste dikte. Verdeel de Parmaham over de wafels en leg daar de plakken brie bovenop. Strooi er wat pijnboompitten overheen.

Een paar minuten in de oven verwarmen, tot de wafels weer warm zijn en de brie is gesmolten. Een paar blaadjes rucola erop leggen en direct serveren.

Variaties

Vooral in het wafelbeslag kan je allerlei kruiden en specerijen, en zelfs kaas toevoegen. Maar pure wafels zijn bij ons populairder.

De snelle methode, zonder rijstijd, is met zelfrijzend bakmeel. Ga je voor baking soda vervang dan de melk door (dunne) karnemelk. Baking soda heeft een zuurtje nodig om te gaan werken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *