Uit een oude doos: gebakken ei in een paprika ring

Uit een oude doos: gebakken ei in een paprika ring

In de lockdown periode kwam ik tijdens het opruimen een vergeten en oude doos met bewaarde recepten tegen. Op vergeeld en bros papier, gescheurd uit damesbladen en folders van supermarkten. Al van voor de Tip tijd en zeker voor de start van het internet tijdperk. Een kijkje in het verleden.

Bladen van supermarktketens die nu niet allemaal meer bestaan. Gerechten die trillen door de kleurige jello. Klassiekers zoals omgekeerde ananascake met kersen in de ananas ringen, garnalencocktails in een groot wijnglas, spam met macaroni, baklava maar dan met bladerdeeg(!), gebakken plakjes rookworst met taugé en ananas, en veel gevulde ui, tomaat en paprika.

En dat ene gerechtje dat werd aangeprezen voor de lunch: gebakken ei in een paprika ring, begeleid door plakken komkommer.

Beetje verrassend: veel moderne foodblogs hebben ook een recept voor dit gerechtje. Met een opvallend verschil. De paprika ring bakt nu veelal even lang als het ei, of soms 1 à 2 minuten langer, maar zonder omdraaien. Bij het oude recept is dat niet zo: de paprika ring wordt ruim langer verwarmd en dan omgedraaid voor het ei erin gaat. En zo doen we het hier ook. Oude tijden herleven.

Even gewacht tot we een avondmaaltijd met paprika’s gingen eten en toen dat lunchgerechtje gemaakt, volgens het recept uit de oude doos.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

 • 4 eieren
 • 1 rode paprika
 • klontje boter
 • 2 mini komkommers (snoep- of snackkomkommer)

Aan het werk

Uit 1 rode paprika kan je 4 ringen met een hoogte van 1 centimeter snijden. Verwijder de witte zaadlijsten van de ringen.

Verhit een klontje boter in een koekenpan met platte bodem en hoge randen, zodat de deksel het ei niet raakt. Verdeel de boter over de pan.

Leg de paprika ringen in de pan en bak deze op matig vuur met de deksel op de pan.

Na 4 minuten de ringen omdraaien en boven elke ring een ei breken. Zodra een ei in een ring zit, even die ring aanduwen tegen de bodem zodat het eiwit in de ring blijft. De eidooiers voorzichtig naar het midden duwen, voor de mooiigheid.

Op laag vuur nog 5 minuten bakken, afhankelijk van hoe vloeibaar je de eidooiers wilt hebben. Het eiwit moet wel gestold zijn en dat duurt wat langer dan een ei bakken zonder paprika ring. Een deksel op de pan helpt.

Als er eiwit onder de paprika ring uit is gevloeid, dan alleen voor een foto verwijderen; het is gewoon eetbaar. Deze keer kroop er wat eiwit over de dooier: weggeduwd door stollend eiwit elders.

Serveren met in ieder geval komkommer. Verder op smaak brengen met zwarte peper.

Resultaat

Retro en ook nog steeds modern. Geinig gerechtje wel.

Een gebakken ei in een paprika ring recept, letterlijk en figuurlijk uit een oude doos.

5 gedachten over “Uit een oude doos: gebakken ei in een paprika ring

  1. Lui weet ik niet. Het is meer zo dat al die receptjes heel veel op elkaar lijken. Van elkaar overgenomen zonder bronvermelding? Want dat laatste zie ik wel meer, ook bij bewerkelijker recepten.

   Ik heb als steekproef ooit van een druk bezocht en populaire Nederlands foodblog wel eens een recept tekst in google search gegooid. Kwam er onder andere een oudere versie bij een wat vager blog naar boven, zelfde bewoordingen maar dan van een verpakking van een winkelproduct.

   Gezien de recente ophef bij een boekenverkopende gewichtsconsulente is het schering en inslag?

   Vind ervan wat je vindt, maar ik heb de voorkeur voor bronvermelding.

 1. Prachtig dit! Leuk als je jonge kinderen hebt om zoiets te maken. Het is inderdaad schering en inslag dat overnemen van andermans recepten. Storend vooral wanneer er gewerkt wordt met Amerikaanse of Engelse inhoudsmaten die men letterlijk omzet. Men neme 231 gram rijst…. dat soort dingen. Vreselijk irritant!

  1. Met 231 gram weet je tenminste nog dat het niet origineel is. Bij overnemen van Nederlandse recepten niet. Dat is ergelijk, zeker als men wel doet alsof men het zelf bedacht heeft.

   1. Eens! Helaas niet veel aan te doen ben ik bang. Ik heb een hele lijst blogs die ik lees, iedere dag een paar. Maar als ik doorkrijg dat met plagiaat pleegt dan verdwijnen ze uit mijn leeslijst. Net zo als mensen die teveel spullen promoten, zit ik ook niet op te wachten. Maar dat is weer een andere discussie. Tot zondag, dan lees ik jullie nieuwste recept(en) weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *