Uit een oude doos: spaghetti quiche met tomaat

Uit een oude doos: spaghetti quiche met tomaat

Quiche en spaghetti werden echt populair in ons land vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw. In het begin waren die quiches nog niet zo fantasievol gevuld. Maar dat werd al snel anders en deze quiche met spaghetti is daarmee een oude bekende.

In de loop van de jaren is de inhoud van deze quiche wel wat veranderd. Sommige ingrediënten zijn simpelweg niet meer te verkrijgen en andere zijn vervangen door smaakvollere varianten. Zo zijn de toch wat smakeloze vleestomaten van vroeger vervangen door kleinere tomaten met veel meer smaak. En in plaats van ze in de taart te verstoppen mogen ze zich nu aan de buitenkant etaleren. Bovendien zijn nu meerdere groentes aanwezig in deze quiche terwijl vroeger maar een soort groente welkom was.

Een recente toevoeging is geroosterde puntpaprika. Deze zijn binnen 30 tot 45 minuten ook heel gemakkelijk zelf te maken in de oven, maar soms dient gemak de mens. Zeker als de puntpaprika verdwijnt in een quiche. Er zijn gek genoeg puntpaprika’s uit glazen potten die zuur smaken. Die horen niet in deze quiche. Even een paar merken proberen en de lekkerste zoete geroosterde of gegrilde puntpaprika’s in glas blijven kopen.

Spaghetti quiche met tomaat, het lijkt inmiddels niet meer op de jaren ’80 versie en is ook veel lekkerder geworden qua smaken. Maar het concept is hetzelfde gebleven. Uit een oude doos maar in een nieuw jasje.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

  • 7 plakken diepvries roomboter bladerdeeg
  • 300 gram durum spaghetti
  • 200 gram bevroren doperwten
  • 9 cherrytomaatjes
  • 2 geroosterde rode puntpaprika’s
  • 200 gram ham, in reepjes
  • 250 milliliter crème fraîche
  • 100 gram geraspte Goudse kaas (48+)
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels grof gehakte platte peterselie (optioneel)
  • vers gemalen peper
  • vers gemalen nootmuskaat
  • snufje zout

Voor in een bakblik met een diameter van 26 centimeter.

Aan het werk (1 uur en 15 minuten)

Verwarm de elektrische oven voor op 200°C.

Beboter het bakblik.

Ontdooi de plakken bladerdeeg.

Kook de spaghetti 2 minuten minder lang dan de voorgeschreven al dente kooktijd. Afgieten.

Bak de hamreepjes tot ze een bruin tintje krijgen.

Snij de cherrytomaatjes doormidden. Snij de puntpaprika’s in stukjes.

Mix de crème fraîche, eieren, zout, peper en nootmuskaat door elkaar in een kom.

Leg de plakken bladerdeeg in het bakblik. Goed tegen de randen drukken en zorgen dat er geen open naden zijn.

Verdeel de hamreepjes over de bodem. Leg er de spaghetti in een spiraal bovenop. Verdeel daar weer de doperwten overheen.

Strooi de helft van de kaas eroverheen. Leg de puntpaprika stukjes erbovenop.

Giet het natte mengsel in het bakblik. Met een spatel egaal maken.

Leg de tomaatjes erop met de snijkant naar beneden zodat het lekkere tomatenvocht in de quiche blijft en strooi de resterende kaas op de bovenkant van de taart.

Bak de quiche in de oven voor 45 minuten.

Resultaat

Uit de oven eventueel garneren met grof gehakte platte peterselie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *