Variatie op een thema:
Bataat Scones

Variatie op een thema:
Bataat Scones

Bataat wordt in Nederland ook wel ‘zoete aardappel’ genoemd. In Engeland kent iedereen het eigenlijk alleen maar als ‘sweet potato’. Aardappel en bataat zijn wel verwant, maar niet hetzelfde. Bataat behoort tot de windefamilie (Convolvulaceae) terwijl de aardappel tot de nachtschadefamilie (Solanaceae) behoort. Ze horen wel tot dezelfde orde: Solanales. Omdat aardappels en bataat allebei veel zetmeel bevatten, kan je in veel gerechten eenvoudig de aardappels vervangen door bataat zonder dat je de bereiding zelf veel hoeft aan te passen.

Met scones kan je ook alle kanten op. Simpele scones, scones met aardappel en scones met bataat. Zolang het lekker is, kan eigenlijk alles.

En zo verandert een recept voor potato scones in een recept voor sweet bataat scones.

Nog niet opeten

  • 250 gram bloem
  • genoeg oranje bataat voor 250 gram puree
  • 40 gram koude ongezouten roomboter
  • 60 ml melk op kamertemperatuur
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 20 gram bruine basterd suiker
  • snufje zout (optioneel)
  • snufje vers geraspte nootmuskaat (optioneel)

Aan het werk (30 + 20 minuten)

Schil de bataat dun en snij de bataat in blokjes van gelijke grootte. Kook de blokjes in ongeveer 15 minuten gaar tot ze zacht zijn. Pureer de bataat en laat de puree afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwarm de hetelucht oven voor op 200°C.

Meng in een grote kom alle droge ingrediënten – bloem, bakpoeder, suiker, zout en nootmuskaat – goed door elkaar. Kneed vervolgens de boter met je vingertoppen door het mengsel totdat het geheel kruimelig is; kneden tot het lijkt op ‘breadcrumbs’.

Meng in een andere kom de bataatpuree en een klein deel van de melk door elkaar.

Spatel vervolgens rustig de bataatpuree door het bloemmengsel, en voeg de melk er bij tot een plakkerig maar niet te vochtig deeg ontstaat. Vaak is niet alle melk nodig.

Bebloem een werkblad en vorm een ronde en platte deegschijf van ongeveer 2 cm hoog.

Snij de schijf met een scherp mes in 6 gelijke delen. De 6 delen op een anti-aanpak plaat leggen (of gebruik anti-aanbak papier) en 20 minuten bakken in de oven.

Direct serveren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *