Varkensvlees in zoetzure saus

Varkensvlees in zoetzure saus

Iedereen die denkt dat zoetzure saus bij vlees hetzelfde is als de saus die bij tal van gerechten bij de lokale Chinees wordt geserveerd kan gerust verder lezen. De Aziatische keuken heeft een heel scala aan zoetzure sauzen die in de meeste gevallen niet lijken op de suikerbom die hier over het vlees wordt geschept. Die saus is vooral zoet, met vaak een hint van zuur. Dat kan echt anders. En vooral ook lekkerder.

Met een beetje knoflook, gember en sojasaus kom je al heel ver. Nu is een beetje knoflook hier in huis al snel meer knoflook, maar het idee is duidelijk. Makkelijk om te onthouden: met 1 teen knoflook, 1 cm geraspte gember, 1 tl suiker, 1 tl sojasaus en 1 el rijstazijn heb je al de basis voor een lekker sausje op basis van water. Met een beetje tomatenpuree of ketchup krijg je de rode kleur zoals de bekende zoetzure saus van de Chinees. En met een beetje maïzena kun je de saus nog wat indikken. Door te variëren met de hoeveelheden kun je makkelijk de smaak aanpassen naar je eigen voorkeur.

Zoetzure saus gaat prima samen met varkensvlees. Afhankelijk van het soort vlees heeft het gerecht meer of minder tijd nodig. Mals vlees hoeft niet per se veel vet te bevatten, dat laat varkenshaas wel zien. Ook kipfilet kan trouwens mals zijn. Het probleem is vaak de wijze van bereiden, wat maar al te vaak resulteert in een stuk droog vlees. Ook varkenshaas kun je taai en droog krijgen. Eeuwig zonde natuurlijk.

Het dichtschroeien van vlees heeft ook een functie anders dan het verkrijgen van een mooi en knapperig korstje. Het houdt namelijk de vleessappen binnen. Het vlees laten sudderen is ook een mogelijkheid. En zo krijg je ook varkenshaas goed gaar, terwijl het echt geen uren hoeft op te staan.

Ik zit overigens nog steeds met mijn hoofd in de Surinaamse keuken. Dus ook dit recept komt daar vandaan, de mixed pickles verraden dat ook wel een beetje. Uiteindelijk is het recept natuurlijk Chinees. Het is lekker bij gebakken rijst die je opleukt met een smakelijke en pittige saus. Zoet en zuur en pittig. Een populaire combinatie van smaken hier in huis.

  • 400 gr varkenshaas
  • 1 bosje lenteui
  • 3 tn knoflook
  • 2 cm gember
  • Mespunt vijfkruidenpoeder
  • 1 el sojasaus light
  • 1 el shaoxing
  • 100 ml water
  • 250 gr mixed pickles
  • 1 tl rijstazijn
  • 1 tl sojasaus dark
  • 2 tl maïzena + water

Snij de varkenshaas in plakken van 1 cm en snij deze vervolgens door in twee stukken.

Hak de knoflook fijn en rasp de gember.

Meng het vlees met de knoflook, gember, vijfkruidenpoeder en de sojasaus light. Marineer het vlees 1 tot 2 uur.

Gebruik van de lenteui alleen de witte en harde delen, bewaar het groen voor bijvoorbeeld bij de gebakken rijst. Snij de witte en harde delen in ringetjes.

Verhit de olie in een hapjespan en fruit de lenteui aan. Voeg het vlees met de marinade toe en laat het aan alle zijden bruin worden.

Voeg de shaoxing met het water toe en laat het vlees 15 minuten zachtjes stoven. Draai halverwege om.

Hoe lang je vlees moet stoven om gaar te worden, hangt uiteraard af van het soort vlees. Gebruik je hamlappen, dan is 30 minuten voldoende, maar als je bijvoorbeeld speklappen gebruikt dan heeft het nog wat langer nodig, tot een uur. Nog langer kan ook, dan krijgt het vet een heel andere structuur die smelt op je tong, zoals bij de favoriete maaltijd van Mao. Iets minder gezond, maar wel een aanrader.

Als het vlees gaar is, voeg je de suiker toe en de mixed pickles. Voor een mooie kleur voeg je een theelepeltje sojasaus dark door het vlees.

Doe wat koud water bij de maïzena en roer dat door de pan. Laat even een minuutje zachtjes koken tot de saus goed ingedikt is.

Breng op smaak met een beetje rijstazijn.

Klaar om te serveren met lekkere gebakken rijst.

 

2 gedachten over “Varkensvlees in zoetzure saus

  1. Hoi Damten, hier staat standaard een flinke portie zoetzure saus in de vriezer. Als ik wat nodig heb haal ik de bak ’s ochtends uit de vriezer en als het dan half ontdooid is schep ik eruit wat ik nodig heb. We eten het dan bij foe yong hai en kip of tofu. Heel makkelijk te maken en lekker bij Oosters eten. Ongeveer dezelfde ingrediënten als in jouw recept, min de pickles. Toevallig heb ik afgelopen vrijdag gekookte ei met zoetzure saus en nasi gegeten. Snel en smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *