Verse gember koekjes
met kaneel en maple syrup

Verse gember koekjes
met kaneel en maple syrup

Gemberwortel ligt standaard in onze voorraadkast, vooral voor gebruik in wat bij ons kip René heet. En bepaalde gemberpasta’s smaken op pannenkoeken met spek uitstekend. Gember is ook al eeuwenlang bekend om zijn medicinale nut. Maar in koekjes gaat het toch vooral (of alleen) om de smaak.

Een groot deel van de scherpe smaak komt van de organische molecuul gingerol, naar het Engelse woord voor gember, ginger. Gingerol zit in de wortelstok van de gemberplant, Zingiber officinale. In vloeibare vorm is gingerol geel, de kleur van het binnenste van de gemberwortel. Onder verhitting gaat de gingerol over in zingerone. En zingerone is verantwoordelijk voor de scherpheid van gebakken of gekookte gember. Zingerone heeft ook een wat zoete smaak. Perfect voor koekjes.

Ik eet bijna nooit koekjes, maar voor deze koekjes van verse gember, kaneel en maple syrup maak ik graag een uitzondering.

Koekjes lopen in de oven bijna altijd wat uit. De boter en de suiker in heet deeg willen maar wat graag smelten en afdalen. Hogere koekjes die hun vorm behouden krijg je door het deeg te verzadigen met bloem, veel bloem. Goed voor de vorm, niet goed voor de smaak. Het standaard basis recept voor koekjes is het bekende 1-2-3 deeg recept. De 1-2-3 slaat op de verhoudingen: bijvoorbeeld 100 gram suiker, 200 gram boter, 300 gram bloem. Ik gebruik minder bloem en boter.

Nog niet opeten (24 koekjes)

  • 2 volle theelepels vers geraspte gember
  • 1 afgestreken theelepel kaneelpoeder
  • 50 gram maple syrup (ahornsiroop)
  • 200 gram bloem
  • 150 gram koude ongezouten roomboter in blokjes
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • ½ theelepel baking soda
  • snufje zout

Met deze hoeveelheid ingrediënten moet ik twee keer bakken: 12 koekjes per keer.

Aan het werk (15 minuten + 2 x 20 minuten in de oven)

Verwijder de schil van het stuk gember. Rasp de gember fijn boven een kom.

Zeef de bloem in een kom en meng er de kaneelpoeder, zout en baking soda doorheen. Voeg de boter toe en kneed met de vingertoppen tot het op broodkruimels lijkt. Voeg de basterdsuiker toe en verdeel de gember n kaneel eroverheen. Ook alle vloeistof in de kom met de smaakstof gingerol gebruiken. Giet er de maple syrup overheen. Kneed het mengsel goed door elkaar tot het een egale kleur heeft. Het deeg blijft heel zacht. Als het te vochtig blijft, dan nog een beetje bloem toevoegen.

Maak een afgeplatte bol van het deeg en leg het ingepakt in huishoudfolie een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175°C. Leg bakpapier op een bakplaat.

Net uit de koelkast is het deeg stevig. Je kan het uitrollen en met een ronde steker de koekjesvormen maken. Het kan ook anders. Snij met een mes een klein stukje deeg af, rol het tot een bolletje en druk het daarna plat. Niet te grote stukjes deeg nemen want het deeg vloeit nog iets uit in de oven.

Leg 12 platte stukjes deeg een paar centimeter uit elkaar op het bakpapier.

Bakken in de oven voor 18 minuten. Meteen uit de oven zijn de koekjes nog zacht, maar al binnen een paar minuten worden ze hard en kan je ze van de bakplaat afhalen zodat ze kunnen afkoelen.

De bakplaat met bakpapier herbruiken voor de tweede set van 12 koekjes.

Resultaat

Mooi gekleurde knapperige koekjes met veel smaak. Bijna de helft was binnen 10 minuten alweer op. Vandaar de gekozen hoeveelheden en de twee bakplaten.

De andere helft redelijk veilig opgeborgen voor andere dagen. De huisgenoten melden dat de gembersmaak de volgende dag nog meer naar voren komt.

Gemberkoekjes met cashewnoten

Hetzelfde recept maar dan met 1 theelepel gemberpoeder (geen verse gember in huis) en maar 40 gram basterdsuiker. Doordat laatste lopen de koekjes minder uit.

Net voor ze de oven ingaan de 2 delen van 1 cashewnootje licht in het koekjesdeeg drukken en dan nog steeds die 18 minuten bakken in de oven.

Andere variaties

De halve theelepel baking soda kun je vervangen door één theelepel bakpoeder.

In veel (Nederlandse) recepten voor gemberkoekjes wordt stemgember (gemberbolletjes op siroop), gezoete (geconfijte) gember of gemberpoeder gebruikt. Ik gebruik liever verse geraspte gember.

Sommige koekjesrecepten gebruiken in plaats van basterdsuiker, witte suiker en melasse of bruine suiker waar al melasse in zit. De melasse zorgt dan voor andere smaken.

 

2 gedachten over “Verse gember koekjes
met kaneel en maple syrup

  1. Ja natuurlijk. En als het resultaat lekker smaakt heb je meteen een nieuw koekjesrecept.

    Pumpkin spice is een kruidenmix, een variant van wat wij koek- en speculaaskruiden noemen. Er zit vaak gemalen kaneel en gemberpoeder in. Andere standaard ingrediënten in de mix zijn nootmuskaat, kruidnagel en piment. Pompoen hoort niet tot de ingrediënten. De naam van de mix komt waarschijnlijk van het gebruik in de zoete pumpkin pie.

    Laat je de kaneel weg uit mijn recept, krijg je het via pumpkin spice meteen weer terug. Als je de kaneel vervangt door alleen gemberpoeder krijg je wel een andere smaak. Gewoon proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *