Vijf landen pasta met een bedachte kaas

Vijf landen pasta met een bedachte kaas

De oorsprong van heel veel kazen ligt in het verre verleden: ze zijn geëvolueerd in de loop der tijd tot hun uiteindelijke smaak en vorm. In verhouding is Boursin daarmee een recente kaas. Een bewust bedachte kaas ook. Bedacht door François Boursin, in Normandië, en in 1957 voor het eerst lokaal te koop. Oorspronkelijk heette de kaas Gournay, naar het stadje Gournay-en-Bray in Normandië. Vanaf 1963 heet het Boursin Ail & Fine Herbes en is het op grote schaal op de markt.

Best knap dat deze bedachte kaas anno nu nog steeds bestaat. De enigszins boterachtige, volle en kruidige smaak appelleert blijkbaar op een positieve manier aan onze papillen. Qua textuur is het kruimelig maar toch smeerbaar. Omdat het goede smelteigenschappen heeft is Boursin ook ideaal als basis voor een saus. Of om tagliatelle slierten een extra smaakje mee te geven.

Dit pastagerecht met Franse roomkaas hebben we in Engeland overgenomen van een daar studerende Italiaan die net terug was van een jaartje Zwitserland en bevriend was met Nederlanders.

Zelf kiezen dus uit welk land dit oorspronkelijk komt.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

  • 400 gram groene tagliatelle pasta
  • ± 450 gram doperwten (uitlekgewicht)
  • 80 + 150 gram doosjes Boursin Ail & Fine Herbes (knoflook en kruiden) roomkaas
  • plak gekookte ham van 100 gram (± 1 centimeter dik), of, waarom niet, van 200 gram
  • een stuk Parmigiano Reggiano (Parmezaanse) kaas
  • zout
  • peper

Aan het werk (20 minuten)

De koekenpan moet flink breed zijn met hoge randen.

Kook de pasta al dente volgens voorschrift.

Snij intussen de ham in blokjes van 1 bij 1 centimeter. Neem een grote koekenpan en verhit wat olijfolie. Bak de hamblokjes voor ongeveer 5 minuten tot ze mooi bruin zijn geworden. Het vuur lager zetten.

Verbrokkel de Boursin in kleine stukjes en voeg ze bij de hamblokjes. Rustig roeren totdat alle roomkaas goed is verdeeld.

Een flinke scheut van het kookvocht van de pasta reserveren net vóór het afgieten. De pasta afgieten en bij het hamblokjes – Boursin mengsel doen. Het bewaarde kookvocht meteen weer toevoegen. Alles goed omscheppen totdat de Boursin goed verdeeld is.

Voeg de uitgelekte doperwten toe.

De maaltijd is klaar als de doperwten warm zijn. Op smaak brengen met een beetje zout en peper.

Meteen verdelen over vier borden.

Veel doperwten en hamblokjes koesteren een diepe wens om in de pan te willen blijven. Deze alsnog verdelen over de borden bovenop de pasta.

De Parmezaanse kaas vers boven de borden raspen.

Variatie

Paddenstoelen met de ham meebakken. Op het eind vers geraspte nootmuskaat toevoegen. Maar zo hebben we het niet geleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *