
Vijfkruiden-kip uit de oven
Vijfkruidenpoeder is een Chinees mengsel van specerijen. Meestal vijf, maar soms ook zes of zeven. Het heet dan typisch genoeg nog steeds vijfkruidenpoeder. De meest gebruikelijke combinatie bestaat uit kruidnagel, Sichuanpeper, venkel, steranijs en cassia (ook wel Chinese kaneel genoemd). Het kan worden gebruikt voor allerlei gerechten, bijvoorbeeld het marineren van varkensvlees of kip, hoewel je natuurlijk ook gewoon de losse specerijen kunt gebruiken. Het is een soort van gemakscombinatie van de smaken zoet, zout, bitter, zuur en umami. Gebruik met mate, want de smaken zijn sterk.
Als vijfkruidenpoeder uit meer dan vijf specerijen bestaat, dan zijn de toevoegingen bijvoorbeeld anijszaad, nootmuskaat of gemberwortel. In het zuiden van China bestaat vijfkruidenpoeder uit een andere combinatie van specerijen en wordt kruidnagel vervangen door de gedroogde schil van de mandarijn.
Cassia of kaneel?
De meeste mensen zullen de naam cassia niet herkennen, hoewel ze het misschien gewoon thuis hebben staan. Cassia wordt namelijk vaak verkocht als kaneel, terwijl dat het niet is. Sterker nog, de smaak van cassia en kaneel verschillen van elkaar. Cassia smaakt scherper en meer bitter. Dat wordt veroorzaakt door de stof coumarine. Bovenal is cassia minder aromatisch. Kaneel daarentegen is subtieler van smaak en warmer.
Kaneel en cassia zien er ook verschillend uit. Kaneel komt van de Cinnamomum Verum en cassia van de Cinnamomum Cassia. Zowel kaneel als cassia wordt gemaakt van de bast van de desbetreffende boom. De Cinnamomum Verum groeit alleen in Sri-Lanka, wat vroeger Ceylon was, en de daarvan afkomstige kaneel staat ook wel bekend als Ceylonkaneel. De Cinnamonum Cassia groeit onder andere in China en de gedroogde bast staat daarom ook wel bekend als Chinese kaneel. De bast van de kaneelboom is echter veel dunner dan de bast van de cassiaboom.
Repen van de bast van de kaneelboom worden bij het drogen op elkaar gelegd, waarna de repen krullen. Een gedroogd kaneelstokje bestaat dus uit meerdere lagen van bast. De bast van de cassiaboom is een flink stuk dikker en het cassiastokje bestaat dan ook uit één laag bast, die ook veel harder is na het drogen.
Dus, omdat cassia uit China komt, gebruik je voor vijfkruidenpoeder cassia en geen kaneel. Koop je een kant-en-klaar potje, dan zal er ook ongetwijfeld cassia inzitten, aangezien deze veel goedkoper is dan het enkel op Sri Lanka geteelde kaneel. Net zoals veel gemalen kaneel waarschijnlijk gewoon cassia is. Niemand ziet het immers het verschil…
Vijfkruidenpoeder maak je makkelijk zelf. Het enige waar je wellicht voor naar de toko moet, is de Sichuanpeper.
- 7 stuks steranijs
- 1/2 el kruidnagels
- 1 stuk cassia
- 1 1/2 el Sichuanpepertjes
- 2 el venkelzaad
Maal alles fijn met een koffiemolentje en bewaar in een afgesloten potje.
Een eenvoudig en heel smakelijk recept is dat van vijfkruiden-kip uit de oven. Marineer het een uur of twee of gewoon een nachtje.
- 500 gr kip, bijvoorbeeld kippendijen met vel.
- 1 tl vijfkruidenpoeder
- 1 el sojasaus dark
- 2 el sojasaus light
- 1 el shaoxing rijstwijn
Wrijf de kip in met het vijfkruidenpoeder. Doe daarna de kip in een schaal.
Meng de sojasauzen en rijstwijn. En doe deze vervolgens bij de kip. Meng alles door elkaar en zet in de koelkast. Laat je het een nacht staan, roer de kip af en toe om (niet ’s nachts uiteraard).
Haal de kip uit de koelkast en laat deze even op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de kip op een rooster met een lekbak er onder. Bewaar de marinade. Doe het rooster in het midden van de oven en rooster de kip in 30 tot 40 minuten gaar.
Smeer de kip na 10 minuten in met de marinade. Herhaal dit na 20 minuten.
Als het vel van de kip licht krokant is, haal je de kip uit de oven en serveer met (gebakken) rijst en paksoi.
Kip over?
De kippendij is zowel warm, lauw of koud erg lekker op een tijgerbolletje. Wat fijn gesneden groen van een lenteui erover en klaar!
2 gedachten over “Vijfkruiden-kip uit de oven”
Hoi Damten, ik kende deze kaneelverschillen en heb wel eens gezocht naar de duurdere soort, is via internet wel aan te komen, maar de supers verkopen ze niet. Ik vind gerechten met vijfkruiden gekruid niet zo lekker, ik denk vanwege de anijs. Terwijl ik dat los wel lekker vind. Misschien toch weer eens proberen want als ik het recept lees lijkt het me lekker!
De groothandels hebben ze wel. En in verhouding zijn ze dan ook niet zo duur vergeleken met die twee of drie stokjes van de supermarkt. Toko’s hebben vaak ook de cassia-variant, maar dat is ook niet zo gek dus. Misschien een Indiaas winkeltje?
Wat betreft de vijfkruidenpoeder, gewoon proberen en een beetje spelen met de hoeveelheden. Ik schiet bijvoorbeeld altijd uit met de Sichuanpepertjes 😀