Vis in heet-zure saus

Vis in heet-zure saus

De ontdekking van afgelopen jaar is eigenlijk wel de Sichuan-keuken. Volgens mij begon dat met dit recept van Robin van Aziatische-ingrediënten.nl. Mijn eerste reactie: “Fabelhaft”. Beter kan ik het eigenlijk nog steeds niet omschrijven. Wat smaakt dat geweldig! Het was ook mijn eerste kennismaking met de heerlijke sichuanpeper. Destijds gebruikte ik nog een inferieure kwaliteit, maar tegenwoordig heb ik mijn voorraadkast gevuld met zakjes van het merk Bai Wei Zhai.
Roodgekookt rundvlees staat hier intussen regelmatig op het menu. Zowel solo als bij (tw)etentjes. En in de vriezer heb ik altijd wel een paar bakjes klaar staan. Het is nl. zo ontzettend lekker…

Als snel ontdekte ik uiteraard ook Fuchsia Dunlop, uit wiens ‘Sichuan Cookery’ onder het kussen ligt. Overigens heb ik van haar een nieuwe titel in de pre-order staan, nl. ‘Every Grain of Rice’. Wel even wachten nog tot februari 2012…

Ook erg lekker is dit recept voor vis, niet van Dunlop maar her en der te vinden. Helemaal zonder sichuanpepers, maar de combi van heet en zuur is erg lekker. Elke stevige witvis kan, maar ik gebruik pangafilet.

Men neme:

 • 400 gr pangafilet
 • maizena
 • 150 ml olie
 • 1,5 dl bouillon
 • 3 el shaoxing rijstwijn
 • 2 el donkere sojasaus
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 1/2 el chilibonensaus
 • 2 el Chinese zwarte rijstazijn (Chinkiang)
 • 1 el suiker
 • 2 lenteuitjes

 

Snij de vis in stukken van 3 cm en wentel deze door de maizena. Klop het overbodige meel er af. Doe de olie in de wok en wacht totdat deze goed heet is. Bak de vis een minuut of drie in de hete olie. Laat de vis vervolgens uitlekken op keukenpapier. Doe dit in enkele batches. Als je klaar bent, haal de olie uit de wok en maak deze schoon.

Doe vervolgens alle overige ingrediënten in de wok. Hoog vuur tot het mengsel kookt en zet het daarna op een laag pitje. Voeg de vis toe en laat het een paar minuutjes zachtjes sudderen. Doe het over in een schaal, snij de lenteui in kleine ringen en garneer de vis ermee.

Lekker met gebakken rijst (Dan Chao Fan, recept volgt later!)

 

2 gedachten over “Vis in heet-zure saus

 1. Als grote fan van Fuchsia Dunlop ben ik op zoek naar o.a. Bai Wei Zhai peper! Is er een goede internetleverancier? Of koop je deze dingen bij een lokale toko. Ik woon nogal landelijk en het is moeilijk Chinese spullen van goede kwaliteit te kopen.

  1. Hi,

   in het verleden hadden ze het regelmatig bij Amazing Oriental in Utrecht. Zie het de laatste tijd echter niet liggen, ook niet in de webshop. Wel van het merk Golden Diamond . Over de kwaliteit verschillen de meningen wat.

   Ben zelf ook al weer toe aan het laatste zakje uit mijn voorraad, dus moet toch ook weer speuren waar ik het kan krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *