Waffle taco = gevouwen wafel met taco-vulling

Waffle taco = gevouwen wafel met taco-vulling

Voluit: waffle taco = dubbelgevouwen wafel met een vulling die normaal in taco’s zit. Hier zwarte bonen, tomaat, ui, knoflook, roerei, kaas en chipotle sauce. Zo, dan is alvast bekend wat erin gaat zitten. En doe je er teveel in dan mag het een loaded waffle taco heten. Vrij standaard, bovengenoemde ingrediënten als keuze in een vulling voor een ontbijt-taco, maar nu zonder een taco als omhullende. De omhullende is een wafel. Dan wordt het apart.

Het is onduidelijk wie de eerste waffle taco maakte. Dat bekende taco restaurant, te beginnen met een ’taco’ en eindigend op ‘bell’, introduceerde in 2014 met veel tromgeroffel een waffle taco als ontbijt: een gebakken wafel met een vulling van roerei, kaas en vlees. Met een siroop in een bakje ernaast geserveerd. Het is een ontbijt niet waar. Ze maakten er ook reclamefilmpjes van, voor op TV.

De ontvangst was niet onverdeeld positief, al waren er zeker ook positieve reacties. Je had de keuze tussen bacon en kleine worstjes als vleesingrediënt in de vulling, en zo te lezen in fora en blogs uit die tijd kregen die ook regelmatig negatieve recensies. Gemixte reacties dus.

In ieder geval was de waffle taco een klein jaartje later al weer van het menu verdwenen. De opvolger was de taco biscuit. De wafel was vervangen door een grote platte biscuit, gemaakt met karnemelk, en een vulling van bijvoorbeeld worstjes, bacon, eieren en kaas. Klinkt hetzelfde op de omhullende na, toch?

Dat zegt op zich nog niet zoveel over wel of geen succes van de waffle taco zelf. Elk fast-food restaurant varieerde in de tijd nogal met de toch beperkte menukaart, op de echte eigen klassiekers na. Maar hier speelt waarschijnlijk nog iets anders. Alles overwegende denk ik dat het niet zozeer de ingrediënten waren die de switch van waffle taco naar taco biscuit veroorzaakten. Tijd en uiterlijk wel!

Het zullen sowieso wafels zonder gist zijn geweest. Beslag met gist maken kost 30 tot 40 minuten. Dat lijkt me teveel voor een fastfoodrestaurant. Een productie afweging klinkt logischer. Die wafels moeten er ook nog eens altijd weer perfect uitzien. Een beetje te weinig van het natte beslag in een ijzer veroorzaakt een wat misvormde wafel, die kan je niet meer serveren in een restaurant. Teveel beslag en het loopt uit het wafelijzer.

Die problemen spelen bij een ronde biscuit helemaal niet. Het steviger beslag voor een biscuit kan je altijd in een ronde vorm duwen. Als de diameter dan 2 millimeter kleiner is dan de standaard diameter valt dat niemand op. Er is ook geen verlies aan beslag.

En er zijn geen ijzers die schoon gemaakt moeten worden. Biscuits kan je op een vlakke plaat maken die veel makkelijk schoon te maken is dan een wafelijzer. Met biscuits haal je makkelijker een hoge omzet zonder de arbeidsintensieve maak- en schoonmaakacties die horen bij wafels.

Wat het fastfoodrestaurant wel deed, omswitchen van wafel naar biscuit, doen we hier niet. De combi van tomaat, ui en knoflook afgekeken van de basis van een pico de gallo salsa. Die pico de gallo wordt normaal gesproken op kamertemperatuur bij taco’s genoten, maar hier wordt de combinatie warm in de gevouwen wafel geserveerd.

Waffle taco it is, met een vulling bestaande uit zwarte bonen, tomaat, ui, knoflook, roerei, kaas en chipotle sauce.

Het wijkt nog wel af van de oorspronkelijke restaurantversie, want wij hebben een ijzer voor vierkante wafels, niet voor ronde wafels. Voor de smaak maakt het niet uit, hoewel de Amerikaanse versie vast veel meer suiker bevat, zoals met veel van de maaltijden daar het geval is.

Hier een ijzer gebruikt voor het tegelijkertijd bakken van 2 rechthoekige wafels, elk met 20 gaten: een Brussels wafelijzer.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

Voor 4 wafels

 • 160 gram bloem
 • 125 milliliter melk
 • 100 milliliter water
 • 40 gram ongezouten roomboter
 • 1 ei
 • 7 gram instant droge gist (pakje)
 • 5 gram suiker

Voor de vulling

 • 300 gram zwarte bonen uit blik
 • 1 grote trostomaat
 • 1 kleine gele ui
 • 1 kleine rode ui
 • 1 knoflookteentje
 • 4 eieren
 • 40 gram pittige cheddar
 • 4 eetlepels chipotle sauce

Aan het werk

Maak het beslag voor de wafels volgens recept: gun de gist een 10 minuten durende suiker-maaltijd in lauwwarme melk en water. Klop het eiwit stijf en meng gesmolten, weer afgekoelde boter door de bloem, samen met het eigeel. Met een garde kloppen tot er geen klontjes meer zijn en dan het eiwit erdoorheen spatelen. Afgedekt op een warme plek in volume laten verdubbelen, in ongeveer 45 minuten. Is het koel, dan de glazen kom in een badje met lauwwarm water zetten. Werkt altijd.

Met nog 20 minuten rijstijd te gaan de rest van de vulling prepareren. Nodig zijn een brede, een minder brede en een kleine koekenpan.

Laat de zwarte bonen uitlekken in een vergiet.

Snij de uien in kleine stukjes.

Snij de tomaat in kwarten en verwijder de zaden, lijst en vocht. Snij de tomaatwanden dan in kleine stukjes.

Leg in alle koekenpannen een klontje boter.

Bak de uien in een paar minuten glazig in de breedste koekenpan. Pers een knoflookteentje uit boven de uien. Even laten bakken. Voeg dan de tomaat toe. Zodra het water uit de tomaat verdwenen is, plakken de stukjes ui en tomaat een beetje aan elkaar, in ongeveer 15 minuten.

Verhit tegelijkertijd de zwarte bonen in de minder brede koekenpan. Als de bonen warm zijn, druk af en toe op de bonen om ze kapot te maken. Vocht zal zijn verdwenen in 15 minuten.

Rasp intussen de cheddar met een rasp met kleine gaten.

Gebruik arachideolie om het wafelijzer in te smeren. Verhit daarna het ijzer.

Als het wafelijzer meldt dat het klaar is, vul het ijzer dan met een soepopscheplepel. Hier 2 scheppen voor 2 wafels. Wafels maken duurt ongeveer 5 minuten. Als indicatie dat ze klaar zijn kan je de verminderde stoomproductie gebruiken.

Verhit boter in de kleinste koekenpan. Klop dan 2 van de eieren los en maak hier roerei mee door een pollepel blijvend heen en weer te bewegen in de pan, tot alles is gestold.

Leg de wafels op 2 borden. Vouw ze 1 keer voorzichtig dubbel en dan weer open.

Verdeel de helft van de zwarte bonen over een helft van elke wafel. Duw de bonen voorzichtig in de gaten van de wafels.

Verdeel de helft van het ui-tomaat-knoflook mengsel over de zwarte bonen.

Verdeel dan het roerei over dit mengsel.

Leg daar de geraspte kaas bovenop.

Druppel vervolgens per wafel een eetlepel chipotle sauce over de kaas.

De wafels voorzichtig vouwen en er voor de zekerheid een satéstokje in steken.

Herhalen voor de volgende 2 wafels.

Resultaat

Satéstokje eruit halen en met de handen eten!

1 persoon meldde een grote trek. Die kreeg een loaded waffle taco, zie de foto boven aan.

De rest deed het wat beschaafder aan met een nettere waffle taco.

De nog warme waffle taco werd heel positief ontvangen. Alles zacht was perfect werd gemeld. De vulling werd als super lekker bestempeld. En het kleine beetje chipotle sauce maakte het helemaal af.

En we houden het vegetarisch. Met uitgebakken ham of bakbacon zou het zachte geheel worden verstoord, was unaniem de mening.

Variatie

Gewafelde spaghetti; spaghetti als vulling van een wafel, maar dan anders.

 

2 gedachten over “Waffle taco = gevouwen wafel met taco-vulling

 1. Hoi Broer, leuk recept en op de foto ziet het er smakelijk uit. Wij hebben geen wafelijzer maar het ei-bonenmengsel kan bij veel andere broodsoorten. Goed idee voor een snelle maaltijd ’s avonds! Ik heb die Amerikaanse biscuits vaker voorbij zien komen, op tv maar ook op menukaarten. Ga me er eens in verdiepen, want zo op het eerste gezicht lijkt het me niks. Volgens mij zijn ze de vergelijken met dumplings die in Engeland wel in of bij een stew worden geserveerd. Enfin…leuk om vandaag even naar op zoek te gaan. Fijne zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *