Wagenwielen met rode fliebertjes

Wagenwielen met rode fliebertjes

Sinds enige jaren ben ik in de ban van de keuken van Sichuan met zijn geweldige smaken en relatief eenvoudige gerechten. Met dank aan ‘Sichuan Cookery’ van Fuchsia Dunlop, hier al vaker genoemd en geroemd. Er is over het algemeen weinig poespas aan deze boerenkeuken. Maar wel vol met complexe smaken. Vooral de eerste keer dat je bijvoorbeeld roodgestoofd rundvlees eet of fishfragrant aubergine (zonder vissmaak overigens) weet je niet wat je proeft.  En elke volgende keer blijft een smaaksensatie. Dit recept met knapperige lotuswortel, of beter gezegd de wagenwielen met rode fliebertjes, komt ook uit het boek van Dunlop. Dit gerecht, vol smaak door een badje van suikerwater met rijstazijn, dook vandaag weer op in een tweet over een twetentje van enige jaren geleden. In het chinees heet het gerecht shan hu xue lian, wat in het Engels is vertaald met coral-like snow lotus.  Alleen de naam is al prachtig. In mijn vriendenkring is dat dus verbasterd tot ‘wagenwielen met rode fliebertjes’. Minder poëtisch, maar toch in stijl zou ik zeggen.

Lotuswortel koop je vers bij de toko. Of in de diepvries bij de toko, alleen is daar wat mee gedaan, want lotuswortel is niet van zichzelf zo kristalwit… Ik koop dus verse lotuswortel.

  • 2-3 knollen
  • 1 stuk gember, ongepeld en gekneusd
  • 100 gr suiker
  • 1-2 el rijstazijn
  • zout
  • rode peper

Schil de lotuswortel met een dunschiller en snij ze daarna in dunne plakken van 3 mm. Als het wat dikker is, geen probleem, vooral niet als je ze heel lang laat staan in het suiker-azijnmengsel later. Doe ze gelijk na het snijden in een grote kom met licht gezouten water en de gember om verkleuring te voorkomen. Laat het een paar uur staan.

Breng vervolgens een pan met water aan de kook en voeg de uitgelekte lotuswortel toe. Breng het weer aan de kook en laat het een seconde of 10 koken. Haal de schijfjes uit het water en koel ze onder stromend water af.

Verhit ongeveer 300 ml water en los er de suiker en een snufje zout in op. Laat het vervolgens afkoelen.

Giet het suiker-azijnwater over de lotuswortel en roer alles even door. Laat het vervolgens een paar uur staan.

Tot slot snij je de rode peper fijn, blancheert deze kort en koel het af in koud water.

Plaats de lotuswortel op een bord en bestrooi ze met de rode pepersliertjes.

Een verfrissend bijgerecht voor een spicy maaltijd.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *