Walnotenkoek

Walnotenkoek

Het oorspronkelijke recept is van een tante en die noemt het taart. Traditioneel gemaakt met walnoten uit de tuin van diezelfde tante. En die zijn lekker. Nu niet allemaal naar de tuin van mijn tante, maar op zoek naar lekkere walnoten. Over het algemeen vind je die bij biologische winkels. Bij verse walnoten zorgt het velletje om de walnoot voor een licht bittere smaak. Bij gedroogde noten is dat stukken minder en overheerst de zoetige smaak van de noot zelf. Eventueel kun je de velletjes verwijderen door de gepelde walnoten 20-30 seconden in kokend water te doen en daarna gelijk af te spoelen met koud water. Met behulp van een mesje laten de velletjes zich dan makkelijk verwijderen. Maar als de walnoten niet bitter smaken, kun je je deze exercitie besparen.

Er zijn verschillende soorten walnotenbomen. In Nederland kom je met name verschillende soorten Juglans Regia tegen. De naamgeving is afgeleid van het Latijnse ‘Joris Glans’, wat ‘noot of eikel van Jupiter’ betekent. Regia komt van ‘Rex’ en betekent koninklijk. Walnoten zijn voor mij altijd verbonden met de roman ‘Ivoren Wachters’ van Simon Vestdijk, waarin de hoofdpersoon okkernoten oftewel walnoten met zijn tanden kraakt. Het laat zich raden dat de jongeman een slecht gebit heeft en hij koopt een zoveelste tandartsbezoek af met een sonnet waarvan de beginregel luidt Ivoren wachters van het maagdarmkanaal. Het loopt overigens slecht met hem af, maar niet door de walnoten!

Het oorspronkelijke recept gebruikt heel praktisch ‘kopje’ als maateenheid. Ter ere van mijn tante heb ik dat deels zo gelaten, al heb ik zelf geen kopje… Het is dus allemaal ‘ongeveer’. En in plaats van kristalsuiker gebruik ik honing.

  • 2 kopjes gepelde walnoten
  • 100 gr honing
  • 1 1/2 kopje geraspte kokos
  • 1 kopje rozijnen
  • 2 el zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • een kwart pakje ongezouten roomboter
  • snufje zout

Verhit de oven voor op 175 C. Smelt de boter zodat het beter mengt met de grote hoeveelheid droge ingrediënten.  Voeg vervolgens het bakmeel en de eieren toe en meng het goed door elkaar tot een klef mengsel.

Leg bakpapier op de bakplaat en smeer het mengsel in een niet te dikke laag over de plaat. Bak de koek een minuut of 40 in het midden in de oven. De kans bestaat dat de randen van de taart, of beter plaatkoek, iets verbranden. Laat dat gerust gebeuren, want die snij je er gewoon af. Belangrijk is dat het midden van de plaatkoek ook goed gaar wordt.

Haal de koek uit de oven en laat deze afkoelen zodat de koek goed stevig wordt. Eventuele donkere randjes wegsnijden en de koek in hapklare brokken snijden.

Variatie

En je kunt gerust met de diverse ingrediënten stoeien, beetje meer of minder. Of bijvoorbeeld de rozijnen vervangen door gedroogde cranberries of andere vruchten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *