
Warm-weer-food: Broodje roergebakken biefstuk
Je hebt warm weer en warm weer. En je hebt drukkend warm, vlak voor een flinke onweersbui. Elke inspanning wordt meteen afgestraft, dus we beperken dat op zulke momenten graag tot een minimum. Dat wil met de maaltijden dan wel eens voor een uitdaging zorgen.
Beide bloggende broers eten op zulke momenten graag een zelfgemaakte huzaren salade (de een deze, de ander deze), maar je kunt niet alle dagen koude aardappelen eten tenslotte. De keuze is dan een lekkere soep, liefst eentje waarbij al het luie zweet naar buiten komt (ja, ik weet een schijnbare tegenstelling, maar het werkt echt), of … een lekker broodje. Kijk, dan wordt iedereen hier scherp als er over broodjes gesproken wordt. Favoriet is toch wel het broodje Chinese kip (hong you ji kai). Koude, geplukte kip met een pittige dressing van chiliolie met lenteui. Ook goed van te voren te maken.
Maar er is nog een populair broodje: roergebakken biefstuk. Voor de verandering niet pittig, maar hartig. Met die hitte kan een beetje zout echter geen kwaad.
Voor 4 pistolets
- 300 gr biefstuk
- 1 middelgrote ui
- 1 halve puntpaprika
- 1 tl oestersaus
- 1 tl + 2 el arachideolie
- 1 tl maizena met 1 el water
Snij de biefstuk in smalle reepjes of dunne plakjes. Wanneer je de biefstuk eerst een half uurtje in de vriezer legt, kun je het vlees makkelijk dun snijden. Een vlijmscherp mes is sowieso een vereiste.
Meng de oestersaus met het vlees. Roer daarna het maizenamengsel door het vlees. Dit zorgt ervoor dat het vlees sappig blijft en niet uitdroogt tijdens het bereiden. Het is een bekend Chinees trucje.
Meng tot slot een theelepel olie door het vlees en laat het 15 tot 30 minuten marineren.
Snijd de ui doormidden en vervolgens in dunne halve ringen.
Snij de puntpaprika in dunne repen, van gelijke lengte als het vlees.
Voor de saus
- 1 el sojasaus light
- 1 tl sojasaus dark
- 2 tl oestersaus
- 1/2 tl suiker
- 1/2 tl sesamolie
- 2 el water
- 1 tl maizena + 1 el water
Meng alle ingrediënten voor de saus met uitzondering van de maïzena en zet klaar.
Verhit een eetlepel olie in een hete koekenpan of wok en roerbak de biefstuk twee minuten. Haal uit de pan en zet apart.
Voeg weer een eetlepel olie toe en roerbak nu de ui lichtbruin en de paprika zacht.
Voeg de saus toe en laat even pruttelen.
Nu voeg je de biefstuk weer toe aan de pan en zorg dat deze helemaal bedekt is met saus. Zet het vuur laag en laat nog een half minuutje verwarmen.
Snij de pistolets in en vul ze met het biefstuk mengsel. Serveer direct.