Warmte, restjes deeg en
lemon curd: plaatkoek

Warmte, restjes deeg en
lemon curd: plaatkoek

Een lekker zoet/zuur hapje: een citroen curd koekje. Ontstaan omdat ik ietsje meer citroen curd had gemaakt aangezien er warmer weer werd aangekondigd voor de komende dagen. En citroen curd is lekker fris als het buiten net wat warmer is. Door de hoeveelheden hartige taarten en pie’s die we maken heb ik altijd wel wat restjes deeg over. Dat wordt een soort van plaatkoek.

Pie deeg is pâte brisée. Als je geen restjes deeg hebt liggen dan zou ik kiezen voor pâte sucrée. De basis van pâte sucrée is dezelfde als voor een hartige taart maar door toevoeging van suiker geschikt gemaakt voor een zoete taartbodem. Hier in de vorm van een plaatkoek, zonder bakblik dit keer.

Voor op een warme middag. Een smakelijk hapje en weer geen eten weggegooid.

Nog niet opeten

Heb je geen deegresten dan is het snel te maken.

Voor het pâte sucrée deeg

  • 160 gram patent bloem
  • 80 gram koude ongezouten roomboter
  • 40 gram witte basterdsuiker
  • 40 à 60 ml koud water (± 3 à 4 eetlepels)
  • snufje zout (optioneel)

Voor de topping

Aan het werk

Zeef de bloem boven een kom en voeg de suiker en zout toe. Goed mixen. Meng met de vingertoppen de boter kort met de bloem totdat een kruimelig geheel ontstaat. Koud water toevoegen en snel tot een soepel deeg kneden. Niet doorkneden want dan wordt straks de bodem niet krokant. Laat het deeg daarna in plastic folie minimaal een half uur tot een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de electrische oven voor op 190 °C.

Bedek een bakplaat met bakpapier. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekig lap met een dikte van ongeveer 4 millimeter. Snij de randen recht. Leg de deeglap op het bakpapier en prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de lucht weg kan tijdens het bakken.

Om het deeg laag te houden tijdens het bakken leg ik op de deeglap ruim bemeten bakpapier. Leg er daarna iets zwaars op. Ik gebruik mijn blindbakvulling hiervoor.

Bak de pâte sucrée 20 tot 25 minuten totdat het deeg mooi goudbruin en gaar is.

Laat de plaatkoek helemaal afkoelen. 10 Minuten voor gebruik met een spatel de citroen curd over verdelen.

In handzame stukken snijden, ter grootte van toastjes, en serveren.

Variaties

Als je meer wilt maken in één keer: een gewichtsverhouding voor pâte sucrée is 4 delen bloem, 2 delen boter en 1 deel suiker.

Versiering op het plaatkoek: citroen rasp en/of een dun laagje stijf geklopt eiwit, eventueel gekarameliseerd met een klein gasbrandertje.

De citroen curd kan eenvoudig worden vervangen door limoen curd, hoewel ik in eerste instantie altijd vreemde blikken krijg toegeworpen als ik een koekje met groen smeersel presenteer. Die blik verdwijnt weer als men het koekje proeft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *