Winter is coming:
doperwten-ontbijtspek quiche

Winter is coming:
doperwten-ontbijtspek quiche

De eerste sneeuw alweer langs zien dwarrelen, niet zoveel, maar toch: het hartige quiche-seizoen is weer begonnen.

De doperwt (Pisum sativum) behoort tot de eerste groenten die we als mensheid cultiveerden. Ruim 11.000 jaar geleden in het Nabije Oosten, in de zogeheten Vruchtbare Sikkel. Daarna ging de verspreiding snel.

Het is waarschijnlijk nog steeds 1 van de eerste groenten die je als kind eet, naast gepureerde wortels. Ook is het waarschijnlijk 1 van de eerste groenten die je als kind op je bord tolereert als je dat bord zelf moet leegeten. En niet te vergeten oma’s onovertroffen erwtensoep, die wordt gemaakt van gedroogde oudere landbouwerwten waarvan de zaadhuid is verwijderd. De erwt valt dan in 2 helften uiteen: spliterwten. Spliterwten bevatten zetmeel, ideaal om de opscheplepel rechtop in de soeppan te laten staan, zoals het hoort.

Op de middelbare school kom je ze ook tegen. Tenminste als je biologieles volgt. In Oostenrijk gebruikte Gregor Mendel in de 17e eeuw jarenlang erwten voor zijn onderzoek naar de overerving van eigenschappen. De start van de genetica, nog steeds resulterend in lastige proefwerk- en tentamenvragen voor opgroeiende mensen.

In het begin van de 17e eeuw wordt in Engeland voor het eerst een onderscheid gemaakt tussen peas en garden peas, erwten en tuinerwten. Tuinerwten, daarmee werden jonge, onvolgroeide verse doperwten bedoeld, nog vol met suikers. Die verse doperwten, nog in de peul, kan je tegenwoordig bijna alleen eten als je toegang hebt tot een moestuin. Verse doperwten hebben namelijk wel een nadeel. Al snel na de oogst worden de suikers omgezet in zetmeel. Van zoet gaat de smaak naar melig; alleen goed voor erwtensoep. Daarom kopen wij nooit ‘verse’ doperwten in een winkel.

Dan heb je nog 2 mogelijkheden. Voorgegaarde doperwten uit pot of blik (met zout), of diepvries doperwten (zonder zout). Tuinerwten uit de vriezer vinden wij het lekkerst. Niet voorgegaard, dus nog in bevroren toestand gekookt of geroerbakt.

De tuinerwten versie van doperwten is heel geschikt om in quiches te verwerken.

Nog niet opeten

Voor de deegbodem

  • 80 gram volkoren tarwemeel
  • 80 gram patentbloem
  • 65 gram koude ongezouten roomboter
  • 50 milliliter melk
  • 1 ei
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 400 gram jonge tuinerwten, uit de diepvries
  • 150 gram ontbijtspek
  • 200 milliliter room
  • 3 eieren
  • 150 gram Emmentaler
  • 2 zongedroogde tomaten (de droog verpakte, niet die in olie)
  • 1 afgestreken eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • snufje peper of klein beetje chilivlokken, naar smaak

Aan het werk

Zeef het meel en bloem boven een kom. Voeg het zout toe. Snij met 2 messen de boter in blokjes door de bloem. Daarna met de handen de boter net zo kort mengen met de bloem tot er een kruimelig deeg ontstaat.

Klop het ei los en meng dit door het deeg. Dan de melk toevoegen zodat het deeg een samenhangend geheel vormt. Het deeg kan nu wat vochtig zijn. Dat is geen probleem, tijdens het rusten trekt dat vocht in het meel. Laat het deeg in huishoudfolie minimaal een uur rusten in de koelkast.

Wel de zongedroogde tomaat in warm water. Daarna de kern verwijderen en de tomaat in dunne reepjes snijden.

Verwarm de elektrische oven voor op 200°C.

Voor de tuinerwten zijn er 2 keuzes. Of 2 minuten blancheren in kokend water, of 2 minuten bakken. Deze keer blancheren: breng water aan de kook en blancheer hier de tuinerwten in. Daarna de tuinerwten goed laten uitlekken.

Snij het ontbijtspek in grove stukken en bak deze krokant in een koekenpan. Haal het ontbijtspek weer uit de koekenpan en dep de stukken droog.

Rasp de Emmentaler kaas.

Klop in een kom de eieren met de room los. Meng de Emmentaler kaas, de Italiaans kruiden, de gemalen peper en ¾ deel van de tomatenreepjes erdoorheen.

Beboter een bakblik of ovenschaal met een diameter van 24 centimeter. Bedek de bodem met bakpapier. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Bestuif een werkplek met bloem, en rol het deeg uit tot een ronde lap met een diameter van 28 centimeter. Leg het deeg in de vorm. Druk de randen goed aan en prik met een vork gaatjes in de deegbodem zodat de lucht weg kan tijdens het bakken. Je zou het deeg nu blind kunnen bakken. Dat verkort de latere baktijd met ongeveer 10 minuten.

Leg het ontbijtspek op de deegbodem. Verdeel de tuinerwten over het ontbijtspek. Giet hier het ei-room mengsel overheen. Verdeel de rest van de tomatenreepjes over de quiche.

Verwijder het teveel aan deeg met een scherp mes.

Bakken in de oven voor ongeveer 30 tot 35 minuten tot de quiche stevig is geworden.

Resultaat

Smakelijke winter quiche, tjokvol tuinerwten. De zongedroogde tomaten maken het helemaal af.

Variatie

2 kleine uien zachtjes bakken en over de spek verdelen, voordat het ei-room mengsel in de bakvorm gaat.

Of, voor een zoute tint, verbrokkelde feta toevoegen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *